Leljak upa, da bo sodišče sledilo načelu resnice. Foto: BoBo
Leljak upa, da bo sodišče sledilo načelu resnice. Foto: BoBo
Obravnava tožbe Gorenca proti Leljaku

Predsednik Društva za raziskovanje polpretekle zgodovine RS Leljak je nekdanja pripadnika službe državne varnosti Silva Gorenca in Milana Doriča označil za odgovorna za likvidacijo študenta Stjepana Crnogorca leta 1972 in za smrt Nikice Martinovića leta 1975. Leljak trdi, da to niso žalitve, ampak resnica.

Na sodišču je po njegovih besedah predstavil dokaze arhiva RS in drugih arhivov, potrdilo o plačilu 20.000 ameriških dolarjev in 70.000 takratnih jugoslovanskih dinarjev, ki jih je Gorenc plačal za ugrabitev Crnogorca, ter za priče predlagal zaslišanje Borisa Muziča, ki je vodil takratno ugrabitev Crnogorca, in tedanjega republiškega sekretarja za notranje zadeve Marjana Orožna.

"Silvo Gorenc je bil takrat šef te službe, pravilniki jasno govorijo, da mora vsako akcijo odobriti, zato je on odgovoren za ugrabitev in likvidacijo," je za TV Slovenija povedal Leljak.

Gorenčev odvetnik Urban Vrtačnik je izpostavil, da "če nekdo nekoga označi za ugrabitelja in likvidatorja, je to huda stvar, pojavi se nemir. Svoboda govora je nekaj, kar moj klient absolutno spoštuje, a ko so kršene njegove pravice, takrat pa mislim, da ni več modro ostati tiho."

Sodnik Branko Palatin bo o dokaznih predlogih še odločal, začetek sojenja pa bo 26. februarjem.

Obravnava tožbe Gorenca proti Leljaku