Črna kronika
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.9 od 48 glasov Ocenite to novico!
Janez Škrabec
Škrabec je poznan predvsem po svoji družbi Riko. V tej zgodbi pa naj bi tudi on preprečeval razkritje ključnega vprašanja: kdo je dvignil 25 milijonov evrov. Foto: BoBo
       Če podatki za obdolženca ne bi bili obremenjujoči, se sam ne bi tako vneto zavzemal za to, da jih tukajšnje tožilstvo ne pridobi, temveč bi bil prej zainteresiran za to.       
 Tožilka o Andreju Lovšinu
Andrej Lovšin
Andrej Lovšin vztraja, da očitanega kaznivega dejanja ni storil. Foto: BoBo
Intereuropa
Lovšin je gradnjo terminala v Čehovu pognal brez soglasja nadzornega sveta družbe, očita tožilstvo. Foto: BoBo
VIDEO
Škrabec in Lovšin proti r...

Dodaj v

Lovšin in Škrabec v Liechtensteinu preprečila razkritje bančnega računa

Koprsko sodišče hoče podatek, kdo je dvignil 25 milijonov evrov
18. februar 2016 ob 18:16,
zadnji poseg: 25. februar 2016 ob 10:18
Koper - MMC RTV SLO

Po skoraj desetih letih se bo 14. marca na koprskem sodišču začela glavna obravnava zoper nekdanjega predsednika uprave Intereurope Andreja Lovšina.

Tožilstvo mu očita zlorabo položaja, ker je leta 2007 brez soglasja nadzornega sveta v gradnjo avtomobilskega terminala v Čehovu v Rusiji v sumljivih okoliščinah vložil 140 milijonov evrov. Na predobravnavnem naroku decembra 2014 Lovšin krivde ni priznal.

25 milijonov odteče na LTG Bank v Vaduzu
Kako je tekel sporni posel? Zemljišča v Čehovu je Intereuropa kupila od Konstantina Belousova, tedanjega direktorja družbe Riko Maš, ruske hčerinske družbe podjetja Riko, katerega lastnik je znani poslovnež Janez Škrabec. Prav Škrabec naj bi Lovšina pritegnil v ruski posel in je od njega imel tudi največ koristi, saj je terminal gradilo njegovo podjetje. Belousov je Intereuropi zemljišča prodal za 35 milijonov evrov, in to le tri dni zatem, ko ga je kupil za 10 milijonov evrov. V preiskavi je bilo ugotovljeno, da je večina kupnine, 25 milijonov evrov, končala na računu LTG Bank v Vaduzu.

Liechtenstein noče razkriti računa
In prav teh 25 milijonov bo ključnih v prihajajočem sojenju. Tako tožilstvo kot sodišče zanima, kdo je lastnik računa in kdo je denar dvignil z bančnega računa. Tožilstvo je že med preiskavo, poleti leta 2010, nato pa še leta 2012 in 2015 na sodišče poslalo predlog za pridobitev podatkov od pristojnih liechtensteinskih organov, in sicer kdaj je bil račun odprt, kdo so pooblaščenci, podatke o prometu v obdobju od marca 2007 do decembra 2008 ter morebitna potrdila o dvigih v gotovini.

Koprsko sodišče je sledilo predlogu tožilstva in liechtensteinske pravosodne organe pozvalo k razkritju, vendar je bila prošnja zavrnjena, čeprav Liechtenstein zavezujeta Evropska konvencija o medsebojni pomoči v kazenskih zadevah in Konvencija o pranju, odkrivanju, zasegu in zaplembi premoženjske koristi, pridobljeni s kaznivimi dejanji.

Zakaj je posredoval Škrabec?
In zakaj zavrnitev iz Liechtensteina? Ker so razkritje preprečili glavni akterji zgodbe. "Pri liechenstenskih pravosodnih organih so posredovali ne samo Andrej Lovšin, ampak tudi Janez Škrabec, Aleksander Belousov in Jozo Dragan, čeprav je bilo zaprošenim pravosodnim organom jasno sporočeno, da se postopek vodi le zoper Andreja Lovšina," piše v obtožnici.

Tožilka: Podatke bi lahko ponudili sami
Ker gre po mnenju tožilstva za ključne podatke, ki bi še bolj utrdili obtožnico, razvidna bi bila namreč tok in usoda denarja, ki je bil s pretvezo plačila kupnine za zemljišča nakazan v Liechtenstein je tožilka ponovno vztrajala, da sodišče posreduje v Liechtensteinu. V obtožnico je zapisala: "Če podatki za obdolženca ne bi bili obremenjujoči, se sam ne bi tako vneto zavzemal za to, da jih tukajšnje tožilstvo ne pridobi, temveč bi bil prej zainteresiran za to."

Sodnica se mora vrniti z bolniškega dopusta
Na koprsko sodišče smo naslovili vprašanje, ali so ponovno pritisnili na Liechtenstein in ali bodo vztrajali pri razkritju bančnega računa, kamor je iz Intereurope odteklo 25 milijonov evrov, pa tudi, katere institucije, slovenske in evropske, lahko prosijo za pomoč, če zopet ne bodo uspešni.
Lovšin je medijem že večkrat povedal, da sodnega postopka v zadevi Čehov ne bo komentiral, je pa med odškodninskim pravdanjem, v katerem Intereuropa nekdanjo upravo toži za 37 milijonov evrov odškodnine, povedal, da so 25 milijonov v Liechtenstein nakazali na zahtevo direktorja Riko Maš Konstantina Belousova, sicer posel ne bi bil sklenjen. Janez Škrabec se na naše telefonske klice in SMS-sporočilo ne odziva, na sodišču, kjer je nastopil kot priča, pa je zatrdil, da s podrobnostmi posla v Rusiji ni bil seznanjen.

Odgovor koprskega sodišča
Predsednica koprskega okrožnega sodišča Darja Srabotič nam je odgovorila, da so v začetku januarja letos Knežje deželno sodišče vprašali, ali jim bodo izročili podatke o bančnem računu. "11. 1.2016 smo prejeli odgovor o tem, da je bil decembra lani v tej zadevi opravljen narok za izročitev listin, na tem naroku pa je zastopnik stranke podal ugovore in pripombe in dobil nov rok za podajo mnenja. Odločitev liechensteinskega sodišča bi morala biti znana v mesecu februarju, vendar pa ima zastopnik stranke v postopku pravico do pritožbe, zaradi česar je malo verjetno, da bomo zaprošene listine prejeli do glavne obravnave. V kolikor zaprosilu ne bo ugodeno v doglednem roku, bomo poskušali za pomoč prositi še Eurojust."

Eugenija Carl, TV Slovenija
Prijavi napako
Komentarji
odzajcatč
# 18.02.2016 ob 18:22
..tale škrabc pa je en tič!!..dela se poštenega, drugače pa je največji tajkunček naše domovinice male!!...kako kaj fitnes center v dravljah?..a bo!!??
el CARTEL
# 18.02.2016 ob 18:27
lichenstein je davčna oaza in ne razkriva podatkov ker bi se pač videlo koliko davkoplačevalskega denarj aPOKRADE osatlim članicam.

čeprav Liechtenstein zavezujeta Evropska konvencija o medsebojni pomoči

še celo bandite ščiti, samo da ne razkrijejo podatkov.

državljani evrope bi morali nehati plačevati davke dokler se situacija z davčnimi oazami ne uredi. EU ima moč da počisti davčne oaze, pa to sploh ne želi.
el CARTEL
# 18.02.2016 ob 18:30
kar se lovšina in škrabca tiče - se takoj vidi da sta bandita.

čim skrivata denar v davčnih oazah.
slovensko nesposobno sodstvo jih še obtožit ne bo uspelo, a še več - dvomim da bodo sploh dobili podatke iz lichensteina. verjetno se bomo uklonili in se "dostojno" povlekli
tihomir
# 18.02.2016 ob 18:33
ciracara
# 18.02.2016 ob 18:22
To je resnica.
Hoteli ste socializem po Jugoslovansko. Uživajte ga.
Pa še na mnoge proteste proti "vsem"!


V bistvu je tale vaš, SDS-ov tič, to ste vi izvolili.
Bivši uporabnik
# 18.02.2016 ob 18:47
Ciracara, ne strinjam se s trditvijo, da ima v socializmu eden vse, drugi pa nic. Gre za to, da ima vse drzava. Vprasanje pa je, kdo je drzava. Ludvik stirinajsti je rekel "drzava, to sem jaz". Isto pa trdi zase tudi mafija. Ta ne pozna drugih barv kot barvo denarja.
komsomolec
# 18.02.2016 ob 19:21
Po skoraj desetih letih

hahahaha po desetih letih ... še domorodci v džunglah imajo hitreje delujoča plemenska sodišča.
k.u.j.o.
# 18.02.2016 ob 19:12
Ni nam pomoči ! !

Jutri pa se mora na dobu zglasit gorenc, zaradi 200 Eur je dobu 3 leta.... Ma če to ni banana republika !!!
deadcool
# 18.02.2016 ob 19:28
na ulico pa noben ne upa, ker je Pahor rekel, da moramo biti strpni, predvsem do kravatarskih barab.
loktar
# 18.02.2016 ob 18:42
Prav, naj pa dajo Luksemburg pred Sodišče EU, pa naj tam odločijo.
MucaMaca
# 18.02.2016 ob 21:43
Škrabčev fotr je v 90-ih letih spravu Riko v bankrot, da ga je lahko sprivatiziral in dal sinu. Ob takšnih slovenskih gazelah se mi vsakič znova obrne želodec. Ni čudno, da imam po 25-ih letih spremljanja slovenske kleptokratske zgodbe v živo rano na želodcu.
LosAlamos
# 18.02.2016 ob 19:00
In RIKO postane eden izmed redkih z referencami, bogat.. Intereuropa pa in Lovšin.. = Slovenistan!
kovček
# 18.02.2016 ob 18:45
A sodnica je pa že na bolniški? Da si je ni že kdo prvošču, al pa ona komu dela uslugo
harlan
# 18.02.2016 ob 22:21
Ja bogi desni Lovsin, da se je pustil pretentati od rdečega-levega Škrabca. Cccc... Pa kaj vam je ljudje? A niste prebrali, da oba skrivata račun v Lihtenštajnu. Seveda vsak svojega. Mi se pa jajcamo, levi, desni, črni, rdeči... Dokler se ne skuliramo s tem, ne bo pri nas nič boljše. To je naša dežela in edina, ki jo imamo. Naredimo končno nekaj za njo, stopimo skupaj in očistimo to nesnago.
kop
# 18.02.2016 ob 21:50
GD

Ne ne vidimo!! Namreč normalni ljudje vidimo samo to da sta OBA sodelovala. Tat je tudi tisti, ki samo vrečo drži. PIKA!
Bolj kriv,manj kriv, to samo slaboumni ljudje lahko ločujejo v takih primerih.

Kradejo levi, kradejo desni, medtem se eni pa še vedno igrate "partizane in domobrance"!!!

Bruha se mi ob takih!!!!!!
grapar
# 18.02.2016 ob 18:54
Škrabec je toliko lev in toliko desen kolikor se mu splača in njegova barva je predvsem barva denarja.
To da je Janša pokasiral (in imel namen pokasirati) neverjetne količine denarja, ne kaže na nadpovprečen intelekt, temveč na nadpovprečno pokvarjenost. JJ je preprosto lopov s podpovrečnim IQ-jem.
tihomir
# 18.02.2016 ob 18:49
Ja GD in Rupel je Demos, SDS, LDS. To se na tej ravni vsi poznajo, kaj koga briga, kje je kdo. Vse to je poslovna priložnost. Rivalstvo med njimi je predstava za naivne ovce.
webman
# 18.02.2016 ob 20:44
Edina logična poteza bi bila tožba Proti Lichtensteinu!!!
Zoro27
# 18.02.2016 ob 19:26
Halo, Lovšin je bil glavni obveščevalec? Si predstavljate da takšna oseba nima nikakršnih pikatnosti o pomembnežih pri nas? Le kdo bi si ga upal obsoditi?
BAČO
# 18.02.2016 ob 19:54
Škrabec se že vrsto let ukvarja s sumljivimi posli v Rusiji in Belorusiji. Tudi v času embarga Belorusije je izvajal projekte. Veliki tajkun je tale Škrabec in veliki glumac vsekakor.
veza
# 18.02.2016 ob 19:52
Tudi Lovšin ima strica iz ozadja, pa ni majhen in debel, je kar velik in plešast...
feri14
# 18.02.2016 ob 19:42
Gniloba tajkunska ste tako krali, da ste vedeli kam na katero banko treba naložiti nakradene evre. Takoj na evrosko sodišče, da se bo znalo koliko ste nakradli. Kradljivce, pa 30 let pod
ključ in pomagače tudi.(Gniloba)
komsomolec
# 18.02.2016 ob 19:22
o lovšin, on je bil vodja vojaške obveščevalne službe ko je bil janša obrambni minister? o ja, hehe
peglezn
# 18.02.2016 ob 20:32
Ne samo, da je bil Lovši nesposoben direktor. Očitno je bil tudi za en drek obveščevalec, če ni vedel s kom se petlja.

Zdaj pa sami presodite, a je res tak cepec... al pa se mu za razliko od SDS vojščakov tule gladko hebe za levo desno delitev, dokler je v koritu dovolj za vse.

Pa menda res ne mislite, da bi Janševi pudlji upali zarolati 35 mio sami in brez, da bi šefe za to vedel?
peglezn
# 18.02.2016 ob 18:57
Vse se je začelo takrat, ko ni bilo nikomur čudno:
- da je lahko predsednik vlade sumljiv obramboslovec ali čebelar
- da je lahko vodja zsms kar direktor Istrabenza in
- da je lahko bivši obveščevalec direktor Intereurope.

Old boysi so se vsedli na miljarde, pa nikome ništa. Brez kakršnih koli referenc, kompetenc... nič.

Če se nam je to takrat zdelo normalno, potem se danes pač ni za čuditi, da je tako, kot je.
cockatoo
# 19.02.2016 ob 11:00
Forumaši nehajte se prerekati o levih in desnih in se zavedajte, da gre v tem (in temu podobnim) primeru za beloovratniški kriminal velikih razsežnosti. To ni isto kot kraja paštet in cukrov, a razumete? Kriminal se ne deli na vaše in naše, rdeče in črtne ali pa rumene, pač pa zgolj čaka na priložnost in ko ta pride - ne čakaj na maj. Ko prebiram o milijonskih krajah posameznikov, ki za svoja dejanja redko odgovarjajo, še manj pa povrnejo povzročeno škodo astronomskih razsežnosti, me razbesni. Da jim pa na koncu hrbet krijejo še banke, pa je nedopustno in nesprejemljivo. Na bruhanje mi gre.
nonparel
# 18.02.2016 ob 19:32
Je pa velika razlika med Škrabcem in Lovšinom. Škrabec je kljub vsemu uspešen z svojim podjetjem RIKO, medtem, ko pa je Lovšin v razmeroma kratkem času pripeljal Intereuropo na rob bankrota.
tihomir
# 18.02.2016 ob 19:28
Ja res je bogi Lovšin, pustil se je namočiti kot Thaler. :D:D
KLIPAN
# 18.02.2016 ob 22:05
Janšev kader Lovšin ima račune v davčni oazi Lichensteinu????
Hahahahahahaha.......!!!!!!!
Kako pa zadnje čase padajo vse maske iz desničarjev pa je že prav zabavno.
cairns
# 18.02.2016 ob 21:33
Lovšin in Škrabec v Liechtensteinu preprečila razkritje bančnega računa

Poštenjak do poštenjaka.
Kapitan Kljuka
# 18.02.2016 ob 20:16
Eden bel, drugi rdeč, če potegnemo črto je jasno, da se pri denarju barva niti malo ne pozna :)
sLoVaN
# 18.02.2016 ob 19:47
Lovšin in Škrabec* sta lopova za v zapor.
A tega ne bi zvozila brez vednosti JJ.

*Če hočeš koristi, se vpišeš v več klubov, organizacij, društev
Poleg Foruma 21, mislim, da je bil tudi pri papežu na obisku ipd. Skratka, za v čuzo.
garmond
# 18.02.2016 ob 19:24
Ojej, zdaj pa je najbolj Škrabec kriv, ker bi naj Lovšina povlekel v nezakonite posle. Janša bi moral bolj gledati na to, koga postavlja na vodilno mesto v tako velikem državnem podjetju. Ne more sedeti na čelu takšnega podjetja nek zelen in neizkušen naivnež, ki ga lahko vsak otrok okoli prinese. Čeprav mislim, da tu ni šlo za njegovo naivnost, temveč za pohlep.
Celine
# 18.02.2016 ob 18:46
Ivan Janez Lovšin
amigo
# 19.02.2016 ob 12:20
Lichtenstein, Andora, Monako, Švica in podobne države obstajajo, da lahko elita lažje krade ljudstvu. Zakaj recimo Hitler ni zasedel Švice? Tega ne bi dovolili bankirji, ki so financirali Hitlerja. Nemška podjetja so med vojno redno poravnavala odškodnine za uporabo angleških in ameriških patentov. Nakazila so poravnavali preko švicarskih bank. Edini vzrok za obstoj Lichtensteina je, da omogoča pranje denarja, korupcijo in ropanje predvsem revnejših držav.
5tane
# 18.02.2016 ob 19:32
HHHHH kako mi je všeč ko GD na vse pretege brani šefa. Moram rečt da mu ne uspeva preveč dobro.
peglezn
# 18.02.2016 ob 19:02
Sem pa jaz še 10 let nazaj napisal, da je Janša Kučanov spin za debilne desničarje. 20 let vas/nas že trolata.

Kar pomislite, afera z orožjem... tišina... niti iz leve nič ne pade. Bančna luknja... tiho na levi in desni... Ko gre zares, se nikoli nič zares ne zgodi.

Zapomnite si to, ko bo Kučan na smrtni postelji kake skrivne zapiske pokazal ;-)
GD
# 18.02.2016 ob 18:39
Prav Škrabec naj bi Lovšina pritegnil v ruski posel in je od njega imel tudi največ koristi

Škrabec je z vsemi mavžami namazan. Da je lahko opral denar je v zgodbo potegnil Lovšina ter sedaj celotno zgodbo naprtil Lovšinu.
felipesko
# 19.02.2016 ob 11:25
GD
Napises da je skrabec kucanov fant v upravnem odboru foruma21 pa te ze vsi napadajo...

Saj v tem je največja težava,da zagovarjaš desnico,ki še kar živi v osamosvajanju in se čudi kaj se je zgodilo....Če pljuvate po Kučanu,komunistih in levičarjih,še to ni dovolj,da bi bili boljši,še najmanj,pa prinaša kakšen denar.....
Leta 90 so bili vsi,ampak vsi na položajih zapriseženi levičarji,nekateri tudi z figo v žepu,ampak bili so.....Vsi so zmetali knjižice vstran in do 2008 leta,ni nihče govoril o stari navezi,neuspeli tranziciji....itd.....Ko pa je golobučni vodja izgubil volitve,pa so nastali problemi....Desničarjem oz bolj natančno sledilcem velikega vodje,se povsod prikazujejo komunisti,zarote....,da murgelskega supermena sploh ne omenjam.....
Prav smešno je že,kako nekateri verjamete,da se krade na levi ali desni in da moraš biti član stranke,da lahko kradeš....haha Krade se tam kjer je denar in kradejo tisti,ki so trenutno zraven....Stranke pa res tekmujejo med sabo,ker bi vedno želele imeti svoje ljudi zraven korita....
In dokler mi ugibamo,ter pametujemo ali je denar odnesel ta rdeč ali ta črn,ga je ta oranžen že zapravil....Pa na mnoga leta.....Tudi Zidar je levi desničar.....
audio
# 19.02.2016 ob 08:25
Novica o vrhunskih lopovih, tričetrt komentarjev pa JJ levo desno itd.
Lopovi so vseh barv in ras, kdaj vam bo to postalo jasno?
beli golob
# 18.02.2016 ob 22:42
@GD,

GD, ti si čisto obseden z zagovarjanjem desnice. Človek, ti boš še zbolu, najmanj kar te lahko doleti je čir na želodcu. Dej povej, a ti plačujejo za to vnemo in marljivost? No če je odgovor ja, potem te razumem, ker denar je pač denar in za denar se splača tudi malo potrpeti (zboleti).
Alex Yoe James
# 18.02.2016 ob 22:37
Kdaj vam bo postalo jasno da denar deluje v treh avtonomnih nasprotujočih zakonitostih uporabah ne pa v levo -desnih.Ko se bo temeljno finančno civilizacijsko vprašanje odprlo,so možne spremembe,sicer bo narod pogubljen v naljednjih 13 letih.Časa ni veliko.
peglezn
# 18.02.2016 ob 22:26
... "Pri liechenstenskih pravosodnih organih so posredovali ne samo Andrej Lovšin, ampak tudi Janez Škrabec,..."

Zdaj pa takole; če je pomembno, kje je v odboru Škrabec... zakaj ni pa nič pomembno, da je z njim sodeloval Janšev pudelj? In zakaj bi oba, levi in desni, želela prikriti zadevo - če pa je vedno v pravljicah eden pošten, drugi pa ne?

GD mogoče?
sLoVaN
# 18.02.2016 ob 20:39
Ah, Lovšin brez Janševe vednosti cigaretov ne gre kupit...
el CARTEL
# 18.02.2016 ob 19:40
@el CARTEL, bi soglašal z vašim prvim komentarjem - če ne bi napisali drugega.

a tako pa ne moreš?

to sta objektivno dva ločena argumenta.

prvi pravi da so davčne oaze slabe

drugi pa gre na konkreten primer - kjer mi je vsak sumljiv, če ima denar v davčnih oazah.
to pomeni da ima veliko denarja. to pomeni da ni davka plačal sloveniji.

ne vdim zakaj bi bila komentarja kakorkoli povezana.
lahko se strinjaš z enim, z drugim pa ne.
tihomir
# 18.02.2016 ob 19:14
nonparel
# 18.02.2016 ob 19:10
Lovšin, eden izmed mnogih iz Janševega bazena "najbolj poštenih" kadrov, ki jih je v svojih dveh mandatih nastavljal v državna podjetja, banke in nadzorne svete.


To lažejo! Nikdar ni sedel v nadzornem svetu. Lovšin je poštenjak, še nikoli nikomur lasu skrivil, nikomur centa dolžan. Še za hlače nima, ej! :)
nonparel
# 18.02.2016 ob 19:10
Lovšin, eden izmed mnogih iz Janševega bazena "najbolj poštenih" kadrov, ki jih je v svojih dveh mandatih nastavljal v državna podjetja, banke in nadzorne svete.
veza
# 19.02.2016 ob 12:52
amigo
# 19.02.2016 ob 12:20

borze ukinit, davčne oaze prepovedat, tiskanje denarja spravit pod nadzor VS OZN, to je moj recept za prvi korak iz krize...
šurda
# 19.02.2016 ob 11:59
GD
Daj no nehaj nakladat ! Vi boste čudežnega dečka SDS-a
Andreja Lovšina branili do konca, ODBOR 2014, 2015, 2016
so že v pripravljenosti, da obiščejo sodno dvorano, da ne
omenjam CIRKUSOV izpred nje !

Glede Janeza Škrabca, ta pa je od vseh, je dobro sodeloval
z vsemi vladami, podobno kot Ivan Zidar !
REsnica
# 19.02.2016 ob 11:19
če bi bili državljani razgledani in pošteni, bi vse take demokratično politične bankirje in pohlepa polne tajkune izločili iz naše družbe. Z njimi ne bi govorili, jih vabili v medije, jih ne bi pozdravljali... totalno bi jih morali ignorirat in jim pokazat, da niso del naše družbe, ampak nek odpadek.

sistem pa ravno take osebke potrebuje zaradi dvigovanja gospodarske rasti, statistike in koristi svoje denarnice.
margu50
# 19.02.2016 ob 10:33
Tudi tole bi lahko dali v rubriko, "saj ni res", žal je!
Mi se ukvarjamo z azilanti in sovražnim govorom, v ozadju pa nam davkoplačevalcem brez sramu kradejo denar iz žepov.
Komentar iz Financ
Scenarij je slovenski. ACH je bila dolžna državnim bankam 100 milijonov, državne banke so dolg z diskontom prenesle na Dutb, ki ga je z diskontom za 10 milijonov prodala ameriški družbi „Rigelnik – Gole – Mihatović“. Ameriško slovenska družba je dolg prenesla na Dutb, ki bo dolg za milijon evrov prodala ACH. Torej in v grobem povedano, lastniki družbe ACH so v slabem letu z milijonom evrov odplačali dolg v višini 100 milijonov. Seveda, vse je potekalo preko državnih bank in pod budnim Mramorjwevim očesom. Za vse je skrbel Jazbec, ki ničesar ne vidi in še manj sliši.
Kazalo