Pol leta po uničujoči eksploziji v stanovanjskem bloku v Mariboru je na zatožno klop sedel 52-letni Mariborčan, ki jo je povzročil. Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec
Pol leta po uničujoči eksploziji v stanovanjskem bloku v Mariboru je na zatožno klop sedel 52-letni Mariborčan, ki jo je povzročil. Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec

Mariborčan je bil v eksploziji, ki je 7. novembra lani razdejala celotno etažo stanovanjskega bloka v Ulici bratov Greifov v mestni četrti Pobrežje, hudo poškodovan. Zdaj pa je njegovo zdravje po pisanju časnika Večer dovolj stabilno za sodelovanje v kazenskem postopku. Po prepričanju tožilstva je eksplozijo povzročil naklepno, saj so preiskovalci ugotovili, da je prerezal plinsko napeljavo v svojem stanovanju, počakal nekaj minut in nato prižgal vžigalnik, saj naj bi si tako poskušal vzeti življenje, poroča časnik Delo.

Obtožnica ga bremeni, da je kaznivo dejanje povzročitve splošne nevarnosti storil v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti, kar zanj pomeni olajševalno okoliščino. Kakšno kazen mu je v zameno za priznanje na predobravnavnem naroku ponudilo tožilstvo, ni znano. Ko ga je sodnica Andreja Lukeš vprašala, ali razume očitke iz obtožnice, je odgovoril: "Razumem, ne bom priznal."

Sodnica je začetek sojenja razpisala za 12. junij. Obdolženi je od januarja po poročanju Večera priprt na enoti za forenzično psihiatrijo UKC-ja Maribor. V eksploziji je bilo poškodovanih 30 od 32 stanovanjskih enot v bloku in več kot 30 osebnih avtomobilov, ki so bili parkirani v bližini. Gmotna škoda po prvih ocenah policije presega pol milijona evrov. Poleg hudo poškodovanega 52-letnika, ki je v stanovanju živel sam, sta bila ob eksploziji po podatkih policije poškodovana še dva človeka. V obeh primerih je šlo za lažje poškodbe.