Policija je kazensko ovadila 28 od 119 ljudi, ki so jih decembra lani prijeli na 3. mariborski vstaji. Foto: BoBo
Policija je kazensko ovadila 28 od 119 ljudi, ki so jih decembra lani prijeli na 3. mariborski vstaji. Foto: BoBo
Protestniki vztrajajo, da so bili mirni

19-letni fant, ki je kot prostovoljni gasilec celo posredoval pri gorečem smetnjaku na Glavnem trgu, je dodal, da policisti niso poslušali njihovih pojasnil, da so jih "žalili in psovali," sam pa je tudi "dobil s pendrekom po glavi".

Zagovarjala sta se tudi nogometna navijača N. Š. in J. B., ki sta prepričana, da jima je bilo njuno prijetje podtaknjeno. Prvega so policisti nekaj dni pred protestom obiskali na domu in mu kot domnevno staremu znancu policije odsvetovali morebitno udeležbo na protestu. Oba sta menila, da so policisti delovali zmedeno in niso zasledovali skupine, ki je povzročala nerede, ampak so se zgrnili nad tiste, ki so opazovali dogajanje in se poskušali umakniti pred izgredi.

Tako kot pet obdolženih, ki so pred sodnico Simono Mernik stopili prejšnji teden, so tudi danes vsi zaslišani zatrdili, da so jih policisti na 3. mariborski vstaji prijeli po krivem, saj so le mirno opazovali protest, soobdolženih pa pred aretacijo večinoma niso poznali.

Pridržanih je bilo 119 protestnikov
Obtožnica deseterico fantov, ki so bili v priporu vse do silvestrovega, bremeni suma, da so 3. decembra lani okoli 22. ure na območju Glavnega trga in Starega mostu v Mariboru s skupinskim delovanjem poskušali preprečiti uradnim osebam uradno dejanje. Bili naj bi del skupine, ki naj bi na policiste, ki so varovali protest, metala granitne kocke, lesene palice, steklenice in druge predmete ter se kljub policijskim ukazom ni želela raziti.

Na 3. mariborski vstaji, ki se je sprevrgla v izgrede in vandalizem, so policisti pridržali 119 ljudi, od tega jih je bilo kazensko ovadenih 28. Poleg omenjene deseterice obdolženih sodelovanja v skupini, ki je uradni osebi preprečila uradno dejanje, ter dveh že obsojenih na nekajmesečno pogojno zaporno kazen, potem ko sta priznala krivdo, je 16 oseb, ki jih ovadba bremeni napada na uradno osebo, še v postopku preiskave na mariborskem okrožnem sodišču.

Protestniki vztrajajo, da so bili mirni