Črna kronika

Poudarki

  • Na leto do trije primeri fizičnih stikov
Medved
Medved se je po napadu umaknil. (Fotografija je simbolična.) Foto: MMC RTV SLO

Dodaj v

Moški lažje poškodovan po napadu medveda

Medved je zbežal globje v gozd
10. april 2011 ob 15:35
Ljubljana - MMC RTV SLO

Medved je napadel moškega v gozdu, okoli 300 metrov od njegove hiše v Velikih Laščah. Napadeni je lažje poškodovan, zato so ga odpeljali v bolnišnico.

Policisti so bili okoli 11. ure obveščeni, da se je v gozdu medved približal 45-letnemu moškemu iz Velikih Lašč in ga napadel, po dogodku pa je zbežal globlje v gozd. Moški je lažje poškodovan, so za MMC potrdili na PU Ljubljana.

Na leto do trije primeri fizičnih stikov
Zadnji napad se je zgodil junija lani, ko je medvedka z mladički pri Igu napadla 45-letno žensko. Medvedko je do sprehajalke pripeljal njen pes, ki ni bil na povodcu, zato mu je medvedka sledila. Ženska je dobila lažje poškodbe po rokah in nogah.

"Na leto opažamo od enega do tri primere, ko pride do fizičnega stika med medvedom in človekom," je pred časom za naš portal pojasnil Marko Jonozovič, vodja Oddelka za gozdne živali in lovstvo pri Zavodu za gozdove Slovenije.

Zato priporoča, da med sprehodom ali delom v gozdu nase vedno opozorimo s petjem, žvižganjem ali čem podobnim.

A. S.
Prijavi napako
Komentarji
Kanin
# 10.04.2011 ob 16:27
Eh, medvedi so naši veliki prijatelji. Nujno vsaj enega naseliti na Golovec in na Rožnik. Morda pa še enega, da se bo sprehajal po Šmarni gori. Človek lahko živi v sožitju z naravo. Tudi tisti iz Ljubljane!
lony
# 10.04.2011 ob 16:01
Ja ja, sej to smo pa vsega ljudje, ki živimo na podeželju, krivi. A vi mestni ljudje mislite, da kjer živite je bil zmeraj beton, al kaj? Mi živimo v naravi in jo poskušamo vsaj malo ohranjati, pa četudi to pomeni živeti v bližini medveda. Vi pa ste to naravo tako uničili, da se vam še zajček ne upa približat.
Bivši uporabnik
# 10.04.2011 ob 15:43
upam da ne bodo zdj ustrelil medveda....se prijazen je bil da je samo opozoril in sel nazaj domov...
bgt
# 10.04.2011 ob 16:40
Kanin, ni treba da se medveda rine nekam na obrobje. Poglej recimo park Tivoli. 1-2 medveda bi z lahkoto tam zivela. Ko je lacen pa skoci na en horseburger al pa na kebab zraven zelezniske.
mercury89
# 10.04.2011 ob 15:59
ja lovci pa res vse znajo in vejo. saj zato, ker so tako "pametni" pa imamo kar imamo. lovci so iztrebli risa in zato je problem s srnadjo. lovci so iztrebli volka in zato so problemi z jelenjadjo. kje pa naj medved dobi mrhovino, če ni volkov in risov. to se pa zgodi, če se s stvarmi ukvarjajo ljudje, ki nimajo pojma. in večina lovcev res nima pojma. kao strelajo divjad, ker povzroča škodo. škode ne bi bilo. če bi pustili na miru divje zveri.
Bivši uporabnik
# 10.04.2011 ob 15:44
zanimivo bi bilo tudi slisati zgodbo napadenega, kaj je storil ob napadu, kako je prislo do tega, da se je medved umaknil ....
sejnik
# 10.04.2011 ob 17:46
Na leto opažamo od enega do tri primere, ko pride do fizičnega stika med medvedom in človekom

Kaj pa primeri fizičnih stikov med medvedom in izstrelkom?
bgt
# 10.04.2011 ob 18:15
Stanolio, zakaj pa ne gres recimo na afriske stepe in poskusis levo ukrasti plen, ki ga ulovijo? Levi bi ti dali vedeti, da tako ne bo slo in bi seveda se tebe pojedli za desert. To, da zivali "branijo" svoj zivljenjski prostor, ni nic narobe. Ampak tudi clovek ima pravico braniti svojega. ;)

Tako kot je revolution napisal, tu je brezveze iskati krivca. Medvedi so nastradali, ker smo ljudje evolucijsko pred njimi. Tako da lahko zivijo tam, kjer jim mi pustimo. Tako pac narava posluje ze od zacetka. Ljudje smo s svojo tehnologijo in orozjem ravno tako del narave kot ostale zivali. Zivali imajo pa druge prednosti in bodo cloveka pokoncale, ce se v divjini znajde brez svojih "pripomockov"
revolution
# 10.04.2011 ob 17:41
Ni kriv ne medved ne človek. Kdo je pa kriv, če se pes in mačka stepeta? To je stvar narave, kamor spada tudi človek, pa če vam je to všeč ali ne.
Mazni
# 10.04.2011 ob 16:53
Jaz živim na Notranjskem in pri nas je tako glede odstrelov. Pa včasih je bilo ful več medvedov, kot jih je zdaj. Včasih so ob belem dnevu hodili čez polje, sedaj pa samo ponoči, pa se ni noben sekiral glede tega- vsi smo vedeli, da če medvedu ne težiš, te bo pustil na miru in se bo on umaknil.
bgt
# 10.04.2011 ob 16:11
Upam, da bo medved sprozil ustrezne pravne postopke proti temu tipu.
ffigaro
# 10.04.2011 ob 15:45
Za te napade je kriv BRUSELJ ker je prepovedal mrhovišča . pustite stvar lovcem da pošlihtajo situacijo ,ker edini vedo,in imajo znanje. in ne zblojena evropa.
Zeph
# 10.04.2011 ob 16:25
Napadeni je lažje poškodovan, zato so ga odpeljali v bolnišnico.


Kam ga bi pa odpeljali če bi bil težje poškodovan? :)
svashta
# 10.04.2011 ob 17:49
naj se slis od varazdina pa do bovca, medvedi so pref*** lovca!
atanosečasn
# 10.04.2011 ob 17:04
Moški lažje poškodovan po napadu medveda

Spodje gate popustile od teže..... No worries, moje bi tudi.
kazam123
# 10.04.2011 ob 20:09
Naj se kdo kdaj pogovori s kakim gozdarjem, kaj oni menijo o divjadi. Naravovarstveniki na eni strani bi zaščitili vse živali, gozdarji in kmetje bi jih čim več spucal, vmes pa se pljuva po lovcih, ki to delo opravljajo. Večino lovcev to veseli, vendar je to še vedno nujno potrebno delo. Naj si kdaj kdo pogleda kak podatek o številu divjadi v naravi in škodi ki jo divjad povzroča. Enemu iz Ljubljane se ne more sanjati kako izgleda travnik, ki za razorajo prašiči, to izgleda kot njiva. Naj gredo ti ki pljuvajo po lovcih k temu kmetu pa naj ga vprašajo zakaj nima rad divjadi, pa bo takoj priletelo kaj okoli uh. To škodo plačajo lovske družine(po naravi imajo status kluba-glej kako klubi dobivajo denar), ki denar dobijo od članstva in od lovskega turizma.
Razni podatki o vsem dobite če v google vtipkate lovska zveza slovenije, tam je zavihek glasilo lovec, kjer je vse v pdf obliki. Pa tam dobite kak podatek, ki odraža realno stanje na terenu (je polno statistik v vsaki reviji), ne pa kar vidite iz filma Bambi. Slovenija je v Evropi lahko marsikateri državi vzor kar se tiče raznovrstnosti divjadi. Se pa strinjam da se mora marsikaj popraviti na lovski etiki.
Eno je želeti dobro vsem živalim, drugo pa hodit v nakupovalni center na robu mesta, ki je odžrl še malo več prebivališča divjim živalim.
Poglejte si par revij lovec, pa boste videli realno stanje, pa tudi to, da lovci sami nismo zadovoljni z vodenjem lovske zveze in bi radi marsikaj spremenili, pa so tudi tu na vrhu zakoreninjeni stari prdci.
zamudnik
# 10.04.2011 ob 18:01
Sadež. :-)
Mazni
# 10.04.2011 ob 16:47
Burni odzivi? V jok pa na drevo? Ne, ne, medved je tudi tam. :) LOL
Krpsu88
# 10.04.2011 ob 16:45
Mazni: Ne morem reči za drugod, lahko ti zagotovim, da pri nas še niti en ni šel iz LD...
Nort
# 10.04.2011 ob 15:57
za vse ke kriv človek...ka pa rinete z bajtam u hoste pa ne vem ka...
hogar13
# 11.04.2011 ob 13:50
Dajte no malo pameti uporabit. Samo popolni retardiranec in nekdo, katerega življenjski prostor vsebuje elemente narave kada ima prižgan Discovery, vidi v tej zgodbi krivdo medveda. Kako lahko sploh rečete, da je preveč medvedov ali kakih drugih živali pri nas, ko pa smo lahko srečni, da smo neka oaza na tem koncu kjer sploh še živijo določene vrste, ker so jih drugod vam podobni iztrebili. In samo veseli smo lahko, da se je populacija volkov ponovno dvignila. Ni čudno, da na koncu otroci mislijo, da so vse krave vijolično bele, in da mleko delajo v tovarnah, ko pa nimajo nobene izkušnje z naravo. Vse kar vidijo so tiste blede sence plemenitih živali, ki jih gledajo preko ograje v ZOO. Kako žalostno razmišljanje. Ne privoščim možakarju napada in upam, da bo normalno okreval ampak za to kriviti neko žival...slaboumje na kubik.
sejnik
# 10.04.2011 ob 16:57
@vidim
poškodbe v končni fazi kategorizirajo dohtarji, ki se jim marsikaj ne zdi preveč grozno, tako da kakšni zlomi tudi pristanejo v tej kategoriji, čeprav si en laik pod to predstavlja kvečjemu kakšno hujšo prasko. V tem je finta, ne v namernem zavajanju,
Mazni
# 10.04.2011 ob 16:34
Krpsu88- pozabil si tudi povedat, da odstrele lovske družine prodajajo makaronarjem, ker ful radi streljajo po naših gozdovih, za to pa tudi mastno plačajo, in bi seveda ti rad imel več odstrelov, saj bi posledično vaša lovska družina zaradi tega več zaslužila. Zato se pa vedno potencira število medvedov, da se jih več odstreli in tako več zasluži. Pa smo spet pri denarju.
stanolio
# 10.04.2011 ob 17:38
Vsi skupaj ne veste o medvedih in naravi skoraj nič, eden drugega nekaj prepričujete in se norčujete, pojdite malo v naravo in se vedite vsaj tako kot medvedi pa boste videli kaj je res in kaj ni res. Žiovalim vsak dan jemljemo njihov prostor, pa mislimo, da smo mi pametni, zavedati bi se morali da smo uporabniki prostora prav tako kot druge živali, le da mi z zavestjo posegamo tja ker bi si po naravi morali priboriti prostor za življenje, ker smo pa nadmočni nam tega ni treba in so druge živali vsega krive. Da o teorijah iztrebljanja in problemih, ki zaradi tega nastajajo raje nebi govoril, vse je v prevzemanju prostora in manjšanju le tega za divjad.
Krpsu88
# 10.04.2011 ob 16:50
Glej, zaradi mene se lahko množijo kot zajci... Bom pač pazil, da ne bom šel brez flinte v gozd... :))
vidim
# 10.04.2011 ob 16:41
Če so ga odpeljali v bolnico, gotovo niso bile nedolžne poškodbe.
Lažje poškodbe so samo pripomoček medvedoljubcev, da slučajno ne bi prišlo do burnih odzivov.
tevelizor
# 10.04.2011 ob 16:44
heheh.smo tok zabetoniral lublano da se še zajc ne upa prbližat.Ampak medved se je pa vseen
prblizu par let nazaj na rudniku(galjevica,kjer majo krimovke telovadnico).Tko,da zgleda da smo premal "uničl" naravo,da se je medo pokazu v betonski dzungli lony kaj.
heheh.Pač medoti so v naravi po sloveniji.Neizogibno je da se bo nekdo skozi leto srečal z medvedom.Upam lahko samo,da to ne bom jst.Pozdravleni
saturnative
# 11.04.2011 ob 00:42
Zopet je bil kriv pes. Upam da so tokrat ustrelili psa in ne medveda, kot je to pri nas v navadi!
Ljudje naj se začnejo odgovorneje obnašat v gozdu pa do napadov ne bo prihajalo.
Navsezadnje smo mi na njihovem območju in ne obratno.
Krpsu88
# 10.04.2011 ob 16:13
Absolutno je v planu premalo medvedov za odstrel. Vsaj v zahodni visokokraški regiji imajo vse LD za odstrel samo enega medveda spomladi in enega jeseni. Samo v naši LD se v zadnjih letih odstreli nekako enega na vsaki dve leti. In vsaj zadnjih 5 odstreljenih medvedov vem, da so bili samci, niti ene medvedke, tako da jih je vseeno vsako leto več.
Nekaj dni nazaj je kamera na mrhovišču ujela 4 medvede skupaj. :)
so what!
# 10.04.2011 ob 17:38
Število medvedov bi morali zmanjšati vsaj za polovico.
tureavanture
# 10.04.2011 ob 15:53
Tole gamad je treba sproti redčit in jih prepustit zaslužnim lovcem, ki so se že v 50 letih ukvarjali s podobnimi čistilnimi akcijami!
Kazalo