Črna kronika

Poudarki

  • Trčenje v nepreglednem ovinku na makedamski cesti
Jure Robič
Robič je letos že petič zmagal na Raamu. Foto: MMC RTV SLO/David Črmelj

Dodaj v

Na gozdni cesti nad Jesenicami umrl kolesar Jure Robič

Prometna nesreča osebnega avtomobila in kolesa
24. september 2010 ob 16:22,
zadnji poseg: 25. september 2010 ob 07:37
Jesenice - MMC RTV SLO, STA

V petek okoli 14. ure se je na kolovozni cesti nad Jesenicami zgodila prometna nesreča. V njej je umrl ekstremni kolesar Jure Robič.

Po prvih podatkih sta si 45-letni kolesar Robič in voznik osebnega vozila iz okolice Jesenic v nepreglednem ovinku pripeljala nasproti in trčila. Robič je poškodbam podlegel na kraju nesreče, tragično novico pa je za MMC potrdil športni novinar Tomaž Kovšca.


Prometna nesreča se je zgodila v Plavškem Rovtu nad Jesenicami na makadamski gozdni cesti proti Zakamniku oziroma Rožcam. Kot so sporočili s PU-ja Kranj, se kolesar in voznik avtomobila trčenju v nepreglednem ovinku nista mogla izogniti.

Več podatkov za zdaj še ni. Policisti, dežurna državna tožilka in dežurna preiskovalna sodnica so opravili ogled kraja prometne nesreče, kot so sporočili s Policijske uprave Kranj pa bodo okoliščine nesreče znane po vseh izvedenih preiskovalnih ukrepih (obdukcija itd).

A. S.
Prijavi napako
Komentarji
Bivši uporabnik
# 24.09.2010 ob 16:42
zalostno...
kot kolesar sem vcasih zelo jezen, kako nekateri avtomobilisti prehitevajo kolesarje na 1cm razmaka...
kot voznik, se potrudim biti uvideven do kolesarjev, cetudi mi ni jasno, zakaj se vcasih vozijo po najbolj prometni cesti, ob najvecjih konicah...ker kolesariti tam res nemore biti uzitek...
dzeko4
# 24.09.2010 ob 20:38
Zalostno, da RTVSLO tega pri dnevniku ne omeni kot prvo novico, ampak nekje ne sredi. Ko je umrl Humar so to objavljali kot top novico, danes pa so dali pa prednost :
- poplavam ( o katerih je govor že cel teden)
- da so pretepli poslanca Jurija (mislim, halo, tiste dve buški sta res grozni ja...)
- da so v Virginiji usmrtili na smrt obsojeno zapornico (ja ona je pa res bolj pomembna kot Robiš)
S R A MO T A za RTVSLO !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
MIRNČAN
# 24.09.2010 ob 18:08
Rtv pozivam vas da date tole novico na prvo stran in umaknete vse politične teme. Upam da se bomo Slovenci enkrat dostojno poslovili od našega športnega heroja.
pikam_dopust
# 24.09.2010 ob 23:20
Še nekaj bi dodal - ker sem opazil, da se je začelo kazati s prstom tudi v voznika avtomobila.
Na takih cesti je izjemno težko voziti zelo hitro. Glede na položaj (ovinek), pri čemer je avto vozil navzgor, Jure pa navzdol (višje hitrosti) - je zelo verjeto, da je Jure voznika presenetil in da se tu ni dalo nič narediti. Seveda ne vem, saj bodo to pokazale šele preiskave - lahko na na osnovi lastnih izkušenj povem, da je to zelo verjetno. Mene je na cesti daleč najbolj strah profi kolesarjev - saj dejansko dirjajo na polno in v žaru treninga včasih prometa okoli sebe sploh ne vidijo. Lahko me kritizirate in se nad menoj zgražate, ampak to isto je povedal tudi Uroš Velepec.

Zelo verjetno je bila ta cesta Juretov trening poligon tudi zato, ker je manj prometna in zato omogoča "dir na polno" - nekaj kar npr. na Vršiču ne moreš početi, ker moraš ves čas gledati na promet (se mu umikati in podobno). Seveda - spet ugibam.

Prosim, da voznika/voznico avtomobila ne pribijate na križ, dokler niso znane vse okoliščine. Verjemite mi, da je trenutno enako prizadet kot je prizadeta Juretova družina. Težko je živeti z zavestjo, da si nekoga ubil.

In na tem mestu izražam še svoje razočaranje nad nivojem poročanja komercialne televizije, ki je šla kraj neseče posneti, pa ni poskrbela, da bi zbrisala vsaj registrsko številko avtomobila in tako človeka izpostavila - zelo verjetno - povsem neupravičenemu javnemu linču.
Kemik
# 24.09.2010 ob 17:48
Uh, veliko sožalje z moje strani. Res izjemen človek, pravi Športnik, res z veliko začetnico. To, kar je storil, je vredno zares veliko in ta njegova dominanca v tako težkem športu, kot je ultramaratonsko kolesarstvo, je bila zares fenomenalna in morebiti celo neponovljiva. Res je bil serijski zmagovalec in še pri toliko letih (44, sedaj 45) je brez problemov z veliko prednostjo ugnal vso svetovno smetano tega športa. Velik človek z velikimi dejanji, res je škoda, da se je to zgodilo, kar se je. Gre za zelo žalosten dan za celotno Slovenijo, ne le za slovenski šport. Še enkrat moje sožalje.
miki84
# 24.09.2010 ob 17:44
Po Tomažu Humarju je Slovenija izgubila še enega velikega človeka, ekstremista ki mu nihče ni bil kos. Verjetno se mu nikoli nebo kdo niti približal. Zato ni potrebna le moč, pač pa volja ki si jo ti imel! Usoda pa marsikdaj prekriža pot. Žal tudi tebi.
Jure počivaj v miru.
MIRNČAN
# 24.09.2010 ob 17:16
Še en dokaz kako neprecenljivo je življenje. Velik športnik pod sabo je imel cel svet potem pa te na gozdni poti preseneti avto. Po mojem ga ni pričakoval in je šel z veliko hitrostjo.
O čeladi seveda ne dvomim da jo je imel. Jure hvala za tvojo neverjetno življenjsko moč hvala za vse nasvete počivaj v miru. Zame poleg Humarja eden največjih športnikov na svetu. Naj ti bo lahka Slovenska zemlja ki si jo tako ljubil.
pablooo94
# 24.09.2010 ob 17:09
veliko je naredil za prepoznavnost slovenije po svetu... :(
iskreno sozalje vsem svojcem in sinu naliju
R.I.P :(
pikam_dopust
# 24.09.2010 ob 22:35
Mislim, da sam Jure ne bi hotel, da se ga objavlja kot top novico.
Človek je bil vse življenje skromen, tu pa zahtevate, da se iz njegove smrti dela senzacija.
Tudi družini, kateri izražam iskeno sožalje, to kričanje sigurno ni prijetno.
Tudi sicer se mi zdi, da so uredniki primerno razvrstili novice - novica o smrti takega človeka ne sodi med politične kregarije, ki so nujno na prvem mestu. Pač pa v del, ki je namenjen človekovem bivanju in kulturi (drugi del novic) - tam so npr. objavili tudi smrt Vojteha Ravnikarja, velikega arhitekta.

Iskreno sožalje njegovi družini, ženi, otroku, staršem. Grozna tragedija, ki se je zelo verjetno ni dalo preprečiti. Pri nas nimamo urejenih cest, vse so ozke, z nevarnimi bankinami. Kolesarji, kot je bil Jure, se dnevno izpostavljajo smrtni nevarnosti - sploh, ker kolesarijo hitro in zato marsikoga presenetijo. Trenirati se pač ne da z nedeljsko vožnjo in pogledovanjem za hrbet. Res velika škoda in povsem nepotrebna smrt.

Res ga je škoda, upam da bodo svojci, ki jih je zadela že druga tragedija v kratkem času, znali prebroditi to žalost.
ranocelnik
# 24.09.2010 ob 16:55
šlo naj bi za Jureta Robiča :((( RIP
Grugar
# 24.09.2010 ob 17:19
Sem dvakrat prebral naslov. Ni mi bilo jasno kaj ima Jure Robič s prometno nesrečo. Ne morem verjet. Šokiran.

žalostno.

Sožalje družini.
klemen62
# 24.09.2010 ob 17:09
Naj počiva v miru, škoda, sem šokiran.
AUT
# 24.09.2010 ob 17:09
Izgubili smo enega VELIKA ŠPORTINKA SLOVENIJA ; R.I.P:((((
Ze spet jest!
# 24.09.2010 ob 17:28
Upam, da mu vlada pripravi slovo kakršnega si zasluži (nenazadnje je bil tudi pripadnik Slovenske vojske). Za promocijo Slovenije je naredil več kot vsi politiki skupaj v 20-ih letih.
Počivaj v miru.
MIRNČAN
# 24.09.2010 ob 17:23
Prav bi bilo da se prekine vse aktivnosti in se pokloni takemu športniku kot je bil on. Turk odlikovanje za posebne dosežke je njegovo da ne govorim o pokopu z državnimi častmi.
Prestavljal je meje mogočega umrl pa tam kjer je bil najraje na kolesu. rip
legendanajjaca
# 24.09.2010 ob 17:18
Počivaj v miru! Lepo je bilo v tvoji družbi....
vucko84
# 24.09.2010 ob 17:13
Cel svet človek prevozi pol te pa doma nekdo zbije :( :( :(
Pa to ne morem verjet, da se ti kaj takega zgodi!!
Res hvala ti jure za vse!!
soulstripper
# 24.09.2010 ob 17:12
sokiran sem, vsekakor je umrl velik clovek, sozalje...:(
Volodya
# 25.09.2010 ob 19:55
ancient
lepi občutki ...ko pripelješ na vrh,utrujen se na hitro malo oblečeš in hajd v dolino ....noge pečejo v vratu in rokah mravljinci ...v začetku kolo komaj krotim ,potem pa začnem uživati ...prihajajo znani ovinki ,ki jih z lahkoto jemljem.......tišina.... samo zvok verige in koles.....ko takole premišlujem pri sebi ...ne vem ali sem kdaj med vožnjo pomislil,da mi lahko pripelje nasproti vozilo....ma ne vem če je to "sreča" ....ko preideš petdeseta in si še kar fit ...si rečeš ,da je to usoda....točno tisti trenutek ,na tistem ovinku se srečaš z ....pa samo kolesariti je hotel.....
ancient
# 25.09.2010 ob 19:07
@Volodya - se popolnoma strinjam s tabo. Tudi sam sem že imel podobno srečanje, na povsem podobni gozdni cesti (pa sem vedel, da tam kadarkoli lahko pripelje avto). Kot si rekel adrenalin, hitrost in predvsem "zanimiv" teren, če me razumete. Avto mi je v levem nepreglednem ovinku pripeljal nasproti - zelo počasi in povsem na svoji strani, jaz pa sem le nekoliko ta ovinek vzel po sredini. Hiter stisk zavore, pesek pod kolesi in že me je vrglo naravnost proti avtomobilu. Ravno toliko sem še uspel nekako "odmotati", da sem se za centimetre izognil avtomobilu in se kot sem dolg in širok zložil v obcestno grmovje, ki je celo ublažilo padec. Možakar v avtu je tudi uspel zaustaviti svoje vozilo, tako, da do najhujšega na srečo ni prišlo. Vedel sem, da sem v bistvu kriv sam (saj tam avtomobili lahko vozijo), pa vendar smo (voznik je imel s sabo še sopotnico) se v prvi vrsti prestrašeno spogledali, a nato ugotovili, da vendarle ni hujšega. Sam sem se opravičil za svojo nespametno vožnjo, možakar pa je pripomnil, da se včasih lahko hitro kaj zgodi, čeprav paziš na vse. Brez kakršnihkoli grdih besed. In nikoli več se nikjer, kjer je bila cesta (pa čeprav gozdna, kjer ne pričakuješ veliko avtomobilov) podobna, nisem peljal tako kot takrat - ničesar več nisem hotel prepustiti naklučju. Pa vendar se lahko usodno prevrneš tudi v gozdu čez korenino, tako da...
Jure ob vsem tistem, kar si napisal Volodya, preprosto ni imel sreče. Škoda..res škoda.
Volodya
# 25.09.2010 ob 16:02
Dajte se umirit ...škoda je fanta ....adrenalin,hitrost in malo dekoncentracije naredijo svoje ...jaz naprimer sem oboje in traktorist po gozdnih cestah in kolesar ....sem imel veliko bližnjih srečanj......ma priznam noro je z temi novimi kolesi drveti z nadmorske višine 1200m na 500m v parih minutah ....mi še par ur maši ušesa.....ko se peljem v gozd z avtomobilom ali traktorjem ..pred vsakim ovinkom trobim ...da ja nebi nabasal kakšnega bučmana kot sem jaz kadar sem na kolesu....oni dan me je obvozil kolesar nasproti po moji desni ...stotinka ,komaj sem ga zaznal ....sem ga že parkrat sanjal ....ma ko sem na kolesu pa pozabim .....
darkstar
# 24.09.2010 ob 23:42
@pikam

Podpišem !!!
peterkriza
# 24.09.2010 ob 20:32
šok!
Zasluži si da gre na prvo stran. Eden Največjih!
ReDBik
# 24.09.2010 ob 17:20
Velik športnik in človek, žal tako tragičen prehiter konec.... :( Sožalje svojcem, prijateljem in R.I.P.
soulstripper
# 24.09.2010 ob 17:19
Mislim pa da bi ta tragicna novica sodila na prvo stran, pod sport....
klemzyy
# 24.09.2010 ob 17:19
Usazga je škoda, sam tole je pa... nevem šokiran sem, škoda da nebmo mogl več spremlat njegovih podvigov po ameriki!
kacjipastir
# 24.09.2010 ob 17:17
Me je prav zabolelo, ko sem videl njegovo sliko pod novico. Velik, res velik človek!

Kjerkoli že boš, upam, da bo veliko fajnih cest za brcat!!
LujzBeck
# 24.09.2010 ob 17:13
Ne morem verjeti. :( Zagotovo eden izmed naših največjih športnikov. :(
pedr-svedr
# 24.09.2010 ob 17:12
Res nesrečna družina, ene 2 mesca nazaj je pa njegov brt skoču s peračice...
Očitno mu nebo uspelo premagati lenca...
Živel na kolesu umru na kolesu...
ozhuljak
# 24.09.2010 ob 17:12
same žalstne novice zadjne čase v sloveniji.

Slava mu!!!
biaggi
# 24.09.2010 ob 17:12
Še drugi športnik v enem letu, ki je zelo veliko naredil za prepoznavnost Slovenije.
R.I.P
Ocelot
# 24.09.2010 ob 17:11
Pa kaj je to dons en hudičev dan!!
Če je res - počivaj v miru, Jure!! In hvala za vse, kar si naredil za Slovenijo!!
Matej19
# 24.09.2010 ob 17:10
športnik*
NovaQ
# 24.09.2010 ob 17:10
Sožalje družini, slovenija je izgubila velikega športnika, rip.
Matej19
# 24.09.2010 ob 17:09
kak me je presunilo ko sem videl njegovo sliko in naslov na naslovnici. Velik šortnik in človek. RIP
vucko84
# 24.09.2010 ob 17:08
Pa to ne morš verjet :(
kiklop21
# 24.09.2010 ob 17:08
pa ne no :(
ancient
# 25.09.2010 ob 21:17
...sreča...usoda...bog ve kje je meja. Mogoče se sreča lepše sliši...Zgodilo se je pač, kar se je. Bil je tisti trenutek, zato mogoče res usoda...
Odkolesaril je v večnost. Slava mu.
pikam_dopust
# 25.09.2010 ob 12:02
@galoper...

To je gozdna cesta.

Prosim, da se bremzaš pri obtoževanju voznika, saj niso znane vse okoliščine.
Skippy
# 24.09.2010 ob 19:02
Pravzaprav vsi letošnji kolesarji so umrli v trkih z avtomobili - država pa sprejema zaščitno čelado za kolesarje, čeprav so letos vse smrtne žrtve bile v polni opremi. Spremeniti je treba miselnost, ne pa vedno vpeljevat nove in nove omejitve.
komentator11
# 24.09.2010 ob 17:40
sej ne morm vrjet no

trikrat sem prebral naslov in pogledal sliko, sm mislu, da sm narobe vidu

tolk je prekolesaru, pol se pa tkole konca njegovo zivljenje na neki kolovozni poti bogu za hrbtom

ni fer

pocivaj v miru jure ...
m_weiss
# 24.09.2010 ob 17:28
@Ulikses_ Mislim, da prvega najbrž mislijo Tomaža Humarja.

Res žalostno. Sem šokiran in brez besed. Iskreno sožalje svojcem.
sewex
# 24.09.2010 ob 17:25
počivaj v miru :hvala ti za vse
srsen
# 24.09.2010 ob 17:24
pa to ne mors verjet :S
to je bila pa taka katastrofalna novica :(

počivaj v miru!
mike81
# 24.09.2010 ob 17:24
JURE hvala za vse lepe trenutke ki si nam jih pričaral...VSEKAKOR velik ČLOVEK....
came2dominate
# 24.09.2010 ob 17:23
Jure, res vsaka ti čast, športnik in človek v praven pomenu besede. Ljubil je slovenijo, kot slovenija njega. Sedaj pa počivaj v miru, kjerkoli že boš. :/
Pikiviki
# 24.09.2010 ob 17:19
Uh šok.
Rafiki
# 24.09.2010 ob 17:18
Ma ne moreš verjet.....
Naj počiva v miru!
JcH
# 24.09.2010 ob 17:17
waaaa :(

Počivaj v miru!
JC29
# 24.09.2010 ob 17:17
Žalosten dan za Slovensko kolesarstvo in šport :( Jure počivaj v miru :(
Kazalo