V akciji sodelujejo policisti iz osmih držav. Foto: EPA
V akciji sodelujejo policisti iz osmih držav. Foto: EPA


Po poročanju agencije je preiskava uperjena proti organizirani skupini iz Slovenije, Črne gore in BiH-a, ki jo sumijo trgovanja z nedovoljenima drogama kokainom in marihuano. Na Generalni policijski upravi akcije so potrdili, da sodelujejo v končni fazi preiskave ter da se v Sloveniji izvajata dve hišni preiskavi zaradi sumov kaznivih dejanj tihotapljenja različnih vrst prepovedanih drog z območja zahodnega Balkana v EU.

Akcija poteka v organizaciji ministrstva za notranje zadeve Republike srbske pod imenom Global tudi v BiH-u, in sicer na več lokacijah na območju Banjaluke in Sarajeva. V njej sodelujejo kriminalisti iz osmih držav - poleg slovenskih še hrvaški, črnogorski, makedonski, češki, nizozemski, danski in švedski. Po poročanju portala index.hr so doslej prijeli osem oseb.

Kriminalisti so ugotovili, da je organizirana skupina iz Slovenije, Črne gore in BiH-a vpletena v mednarodno trgovino s kokainom iz Nizozemske in Danske proti srednji in južni Evropi. Hkrati ista kriminalna združba prek istih poti prodaja tudi marihuano iz Črne gore prek BiH-a in Slovenije proti državam zahodne Evrope.