Pazljivo s pirotehničnimi sredstvi. Foto: BoBo
Pazljivo s pirotehničnimi sredstvi. Foto: BoBo

Pretekli konec tedna je bila policija obveščena o poškodbi s petardo. 15-letni fant iz Pivke je v soboto okoli 22.30 odhajal domov iz telovadnice. Med potjo je na tla postavil petardo, prižgal vžigalno vrvico, petarda pa mu je počila pred obrazom in ga poškodovala, zaradi česar so ga odpeljali v ljubljanski UKC.
A kazen se zanj ne konča tukaj, saj sledi še obdolžilni predlog. Za kršitev določbe o uporabi pirotehničnih izdelkov je za posameznike predvidena globa od 400 do 1.200 evrov. Prodaja pirotehničnih izdelkov, katerih glavni učinek je pok, je v Sloveniji dovoljena le od 19. do 31. decembra, uporaba pa le od 26. decembra do 2. januarja.

Policisti opozarjajo, da lahko nepremišljena, neprevidna in objestna uporaba pirotehničnih izdelkov povzroči telesne poškodbe, kot so opekline, raztrganine rok, poškodbe oči in podobno. Prav tako pirotehnični izdelki ne motijo le mnogih ljudi, temveč tudi živali in onesnažujejo okolje. Zato policisti svetujejo, naj ljudje ne uporabljajo pirotehnike, če pa se tej izkušnji ne morejo upreti, naj jo uporabljajo pravilno in tako, da s tem ne motijo in ogrožajo drugih.