Zjutraj so na prizorišče ropa prišli policisti. Foto: RTV SLO
Zjutraj so na prizorišče ropa prišli policisti. Foto: RTV SLO
Zdravko Kukovič
Vsakega lastnika sefa bodo obravnavali v skladu z njegovimi dokazili, pravi Kukovič. Foto: RTV SLO

Ta naj da sebi v žep, ta milijon pa pol. Nihče ni prinesel sem 1,5 milijona, to ima lahko vsak v žepu.

Ogorčen varčevalec
Mejni prehod
Policija pregleduje avtomobile na mejnih prehodih. Foto: RTV SLO
Sef SKB-ja.
Vdrli naj bi v nekaj sto sefov Foto: RTV SLO

Zamaskirani neznanci, oboroženi z večjimi puškami, so v prostore banke vstopili v ponedeljek okrog 23. ure zvečer. Oba varnostnika so zvezali, nato pa v sefe, ki jih imajo komitenti banke najete, na silo vlamljali vso noč. Storilci naj bi dobro poznali celo šifre sefov. Proti jutru se je za njimi izgubila vsaka sled.

Izropali naj bi okrog desetino od skoraj 5.000 sefov, strokovnjaki pa ocenjujejo, da so odnesli ogromno premoženja. Ne gre samo za denar, ampak tudi za vrednostne papirje in druge dragocenosti, ki so jih v najetih sefih hranili občani.

Zlikovce od 5.000 sefov ločita le dva varnostnika? Komentirajte na forumu.

Zaradi tega bo škodo tudi izjemno težko oceniti, saj strankam ni treba nikomur povedati, kaj v sefih hranijo. Uradnih podatkov ni, po prvih ocenah strokovnjakov pa takšnega ropa pri nas še ni bilo.

Po kriznem sestanku SKB-banke z uporabniki trezorjev, kjer sta sta dva kriminalista obljubila čimprejšnje podatke o tem, v čigave sefe so vlomili, je prišla tudi predsednica uprave banke Cvetka Selšek, ki je sporočila 61 številk trezorjev, za katere že ve, da so bili tarča napadalcev.

Vsebina sefov zavarovana
Predstavnica za odnose z javnostmi pri SKB-banki Jelka Novak Katona je povedala, da je bila vsebina sefov zavarovana pri zavarovalnicah Generali in Zürich. Lastnikom sefov bo škoda zato povrnjena v skladu s pogodbami o najemu sefov, sklenjenimi pri banki. O tem jih bodo v kratkem osebno obvestili, je še dejala Novak Katonova.

Višje zneske bo treba dokazati
Direktor poslovne mreže SKB-ja Zdravko Kukovič je ob tem dejal, da bodo vsakega obravnavali v skladu z njihovimi dokazili, da pa imajo zavarovan znesek, ki se giba okoli 1,5 milijona tolarjev. Normalno je, da imajo ljudje v sefih tudi bistveno več, kar bo pa treba dokazati, je še dodal Kukovič.

Zgroženi uporabniki sefov


Uporabniki so se zbrali pred banko, večino oškodovanih pa moti predvsem to, da še zdaj ne vedo, ali je njihova lastnina izginila iz sefa ali ne. Zgroženi so nad varovanjem, skrbi pa jih tudi, kako dokazati, kaj je bilo v njihovem trezorju.

Poostreno na mejnih prehodih
Policisti, ki so bili o ropu obveščeni šele ob 6.15 zjutraj, izjav ne dajejo. Poostrili so nadzor nad mejnimi prehodi in na cestah, na prizorišču pa je več kriminalistov. Pri preiskavi sodeluje prek 50 policistov in kriminalistov policijske uprave Ljubljana, informacije pa zbirajo tudi drugi policisti.

Po poročanju TV Slovenija so policisti pod Orlami našli zažgan kombi, ki so ga ponoči videli tudi na Bavarskem dvoru, sumljivo pa naj bi jim bilo še osebno vozilo, ki je bilo parkirano blizu kraja napada.

Gre sicer za prvi tovrstni primer oboroženega ropa. Radio Slovenija je poročal, da je bil o dogodku obveščen tudi minister za notranje zadeve Dragutin Mate, ki je trenutno v tujini.

Po navedbah policije sta dva od osumljencev stara okrog 30 let, temnejših las, ostriženih na gobico in s tanjšimi brki. Visoka sta okoli 180 centimetrov, oblečena v sive jakne in močnejše postave. Govorila naj bi mešanico slovenščine in srbohrvaščine.

Opisov ostalih osumljencev policija nima, ne pozna pa niti njihovega natančnega števila. Varnostnika, ki nista poškodovana, sicer ne znata povedati natančnega števila storilcev.

Morebitne očividce naproša k sodelovanju. Vaše informacije ji lahko sporočite na telefonsko številko 113 ali prek anonimnega klica na 080-12-00.

Ta naj da sebi v žep, ta milijon pa pol. Nihče ni prinesel sem 1,5 milijona, to ima lahko vsak v žepu.

Ogorčen varčevalec