Več kot 40.000 zavojev cigaret so odkrili koprski cariniki. Foto: Furs
Več kot 40.000 zavojev cigaret so odkrili koprski cariniki. Foto: Furs
cigarete
Le manjši del tovora je dejansko bila kopalniška oprema. Foto: Furs

Cariniki so zabojnik najprej preslikali z mobilnim rentgenom in nato opravili še delni pregled zabojnika, so sporočili s finančne uprave (Furs). Kopalniška oprema, kar naj bi ladja uradno prevažala, je bila le v nekaj kartonih v prvih dveh vrstah, za njimi pa so našli večjo količino neprijavljenih cigaret.

Teh je bilo kar 40.750 zavojev v skupni teži 11.491 kilogramov. Blago so zasegli in obvestil koprske kriminaliste, ki v tem primeru vodijo kriminalistično preiskavo. To je letošnji prvi večji zaseg cigaret v pomorskem prometu v koprskem pristanišču. Lani sta po količini izstopala dva primera, in sicer osem milijonov cigaret septembra in devet milijonov cigaret maja 2014.

Vabljiv trg za tihotapce
Evropa je zaradi visokih davščin na tobačne izdelke še vedno najpomembnejši trg za prodajo cigaret na črno. Ne glede na vrsto prevoza je to ena najbolj dobičkonosnih dejavnosti za organizirane kriminalne združbe, poudarjajo na finančni upravi.

Pošiljke cigaret in tobaka, ki jih cariniki odkrijejo v zabojnikih v pristanišču Koper, največkrat prispejo s Srednjega vzhoda in iz Kitajske, v cestnem prometu pa tihotapci blago iz držav vzhodne Evrope in balkanskih držav najpogosteje skrijejo v konstrukcijske dele vozil ali med osebno prtljago.

Zadnja leta na Fursu opažajo tudi povečevanje števila zasegov t. i. cigaret "cheap white". To so cigarete blagovnih znamk, ki nimajo dovoljenja za prodajo na trgu EU-ja. Običajno so izdelane v vzhodnoevropskih državah in Rusiji, nato pa pretihotapljene v EU predvsem v cestnem in železniškem prometu.