Takole so se hekerji
Takole so se hekerji "pozabavali" s spletno stranjo policije. Foto: 24ur.com - print srceen

Slovenska različica strani deluje normalno, na angleški različici strani pa je bilo mogoče do umika prebrati spremenjeno besedilo, ki je vključevalo kletvice in pozdrave v hrvaškem jeziku, ki jih je, tako je zapisano, pustil "kišobran", so poročali spletni mediji. Angleška stran je sicer ponovno dostopna.

S policije so sporočili, da se je napad zgodil v noči iz sobote na nedeljo. Napaden je bil strežnik, ki ni v operativnem delu informacijsko telekomunikacijskega sistema policije. Na njem so torej le podatki, ki so namenjeni javnosti. "Del te vsebine je bil s strani neznanega storilca zamenjan z žaljivo vsebino, ki je bila vidna na angleški verziji spletne strani policije," dodajajo.
Občutljivi podatki na varnem
Policija ob tem ugotavlja, da vdora v operativni del sistema, v katerem so operativni in drugi zaščiteni podatki, ni bilo. Vzdrževalci spletnih strani so dostop do zlorabljene spletne strani začasno ukinili. Trenutno tečejo dejavnosti za zavarovanje sledi in ugotavljanje posledic napada.

V preiskavo je vključena tudi kriminalistična policija, ki preiskuje okoliščine suma storitve kaznivega dejanja napada na informacijski sistem, za katerega je zagrožena kazen zapora do dveh let, so še zapisali.