Ljudje se velikokrat niti ne zavejo, da je njihov računalnik v t. i. botmreži, ki izvaja napade DDoS. Foto: EPA
Ljudje se velikokrat niti ne zavejo, da je njihov računalnik v t. i. botmreži, ki izvaja napade DDoS. Foto: EPA


Med drugim tako niso bile dosegljive spletne strani Žurnal24, Demokracije in Reporterja. V Domenci so pojasnili, da je bil v četrtek kmalu po deseti uri zvečer na njihovo omrežje sprožen obsežen DDoS-napad. "Napad smo danes nekje po 2. uri uspeli obvladati in umiriti. Nekaj pred 6. uro se je DDoS-napad ponovil, tokrat s še veliko večjo intenzivnostjo," so dejali.
Spletne strani so bile nedosegljive danes do okoli 12. ure, nato pa so postale spet normalno dostopne. Pri Domenci so poudarili, da so se v preteklosti že večkrat srečali s podobnimi, a manjšimi napadi, ki so jih z lahkoto obvladovali. "Današnji napad pa je bil med 10- in 100-krat večji," je dejal direktor Domence Uroš Čimžar.

Za zdaj so napadalci omrežje podjetja napadli na slepo oz. niso poznali njihove infrastrukture. Ali je bil napad izveden z namenom ohromitve določenih spletnih strani, pa v tem trenutku še ni jasno, saj morajo pred tem podrobno preučiti celoten incident, je povedal direktor Domence.
Najprej sledi analiza
Napad bodo preučili skupaj z nacionalnim odzivnim centrom za omrežne incidente SI-CERT. "Če bodo ugotovitve take, da bodo policiji lahko pomagale, bomo sprožili tudi ustrezne postopke," je še napovedal.
Pri tovrstnih hekerskih napadih gre za t. i. porazdeljen napad za zavrnitev dostopa, ki spletne strani onemogoči tako, da jih zasuje s kopico podatkov. Za takimi napadi po navadi stojijo hekerji, ki imajo nadzor nad večjim številom okuženih računalnikov, na katerih je nameščena posebna programska oprema. Ti računalniki nato sodelujejo v napadu, največkrat brez vednosti uporabnika.