Tožilstvo trem nekdanjim vodilnim v NLB-ju očita, da so Dimičevi pridobili 335.000 evrov premoženjske koristi z odobritvijo ugodnega posojila za nakup hiše. Foto: MMC RTV SLO
Tožilstvo trem nekdanjim vodilnim v NLB-ju očita, da so Dimičevi pridobili 335.000 evrov premoženjske koristi z odobritvijo ugodnega posojila za nakup hiše. Foto: MMC RTV SLO
Treh nekdanjih članov uprave NLB-ja ni bilo na sodišče

Na ljubljanskem okrožnem sodišču je bil sklican predobravnavni narok za Draška Veselinoviča, Mateja Narata in Mirana Vičiča. Veselinovič se je opravičil, zato bodo narok izvedli na začetku februarja, Narat in Vičič, ki sta zoper obtožbe podala ugovor, pa se ga nista udeležila. S tem ne priznavata krivde, njuni zagovorniki pa so podali nekaj novih dokaznih predlogov in predlagali, da se med sojenjem zasliši nekaj novih prič.

Vičičev zagovornik Mitja Jelenič Novak je predlagal, da se kot priča zasliši Pavel Martinuč, takratni izvršni direktor NLB-ja za poslovanje s prebivalstvom, in da se iz NLB-ja pridobijo podatki o višini pribitka k obrestni meri pri podeljevanju drugih stanovanjskih posojil fizičnim osebam med oktobrom 2008 in oktobrom 2009.

Naratova zagovornika Stojan Zdolšek in Matej Podlipnik sta danes tožilcu predložila strokovno mnenje izvedenke Romane Fišer o tem primeru, ki ima popolnoma drugačne sklepe kot strokovno mnenje, ki ga je za tožilstvo izdelala izvedenka Jožica Capuder.

Predlagala sta tudi, da kot priči zaslišijo bančnika Jožeta Leniča, da bi opisal takratne tržne in konkurenčne razmere na bančnem trgu, ter nekdanjo Naratovo tajnico in nekdanjega direktorja koordinacije poslovne mreže NLB-ja, ki bi povedala, kako je potekalo odobravanje posojil v NLB-ju. Opozorila sta, da Narat v upravi ni bil pristojen za to področje in da se je na ta posojila vedno podpisal zadnji.

Sporni posojilni pogoji
Državni tožilec Luka Moljk trdi, da ni sporna sama višina obrestne mere oz. pribitka k njej, temveč ostali posojilni pogoji, ki jih v NLB-ju takrat niso spoštovali. Tako so podelili previsoko posojilo za takratno posojilno sposobnost Dimičeve, zavarovanja pa niso bila ustrezna. To nakazuje sporno poslovno prakso tudi v drugih primerih, ki je pripeljala do bančne luknje.

Tožilstvo trem nekdanjim vodilnim v NLB-ju očita, da so Dimičevi pridobili 335.000 evrov premoženjske koristi z odobritvijo ugodnega posojila. Hišo naj bi Horvat in Dimičeva kupila leta 2009 za pol milijona evrov, zanjo pa naj bi po poročanju POP TV-ja 350.000 evrov posojila pri NLB-ju najela Dimičeva in njen oče, Horvat pa naj bi jima bil porok s svojo družbo Escape. Kot je zagotovil Zdolšek, Dimčeva 30-letni posojilo zdaj redno odplačuje.

Sojenje tudi proti Tovšakovi
Zaradi obnove hiše nekdanje vodje kabineta nekdanjega predsednika vlade Boruta Pahorja Dimičeve je obtožnica doletela tudi nekdanjo direktorico Vegrada Hildo Tovšak, njenega sodelavca Mateja Košiča ter partnerja Dimičeve Horvata. Sojenje zanje se je začelo konec lanskega leta, vsi trije pa so zanikali očitke.

Treh nekdanjih članov uprave NLB-ja ni bilo na sodišče