Na MZZ so odkrili nepravilnosti v Vebrovem delovanju, sam nekdanji konzul pa je tudi priznal krivdo. Foto: BoBo
Na MZZ so odkrili nepravilnosti v Vebrovem delovanju, sam nekdanji konzul pa je tudi priznal krivdo. Foto: BoBo

Veber je po poročanju Dela na predobravnavnem roku krivdo priznal. Kot mu je očitalo tožilstvo, je Veber leta 2008 kot konzul na slovenskem veleposlaništvu v Podgorici državljanom Črne gore, ki so zaprosili za vizume, te izdajal, čeprav prosilci niso predložili z zakonom predpisanih in zaradi tega obveznih sestavin prošnje. Tako jim je nezakonito omogočil vstop na schengensko območje.

Na veleposlaništvu v Podgorici je slovensko zunanje ministrstvo takrat opravilo izredni nadzor. Na ministrstvu so potrdili, da so bile pri delu veleposlaništva ugotovljene določene nepravilnosti, a v interesu preiskave več podrobnosti takrat niso posredovali.

Odpuščen z MZZ-ja
Na podlagi rezultatov nadzora so na ministrstvu zoper Vebra zaradi suma hujše kršitve pogodbenih ali drugih obveznosti iz delovnega razmerja sprožili delovnopravni postopek, delovno razmerje na ministrstvu pa mu je prenehalo. Nekaj časa je bil zaposlen na policiji, a je po postopku za izredno odpoved delovnega razmerja tudi tam ostal brez službe.

Potem ko je Veber priznal krivdo, je tožilstvo sodišču predlagalo, naj mu ne izreče zaporne kazni, ampak sankcijo opozorilne narave. Kazen leta in pol s preizkusno dobo dveh let naj bi bila po mnenju tožilstva ravno pravšnja, Veber pa naj bi poravnal tudi stroške kazenskega postopka.

Obramba se je s pogojno kaznijo sicer strinjala, a je, kot piše Delo, predlagala nižjo kazen, saj si Veber ni pridobil nobene premoženjske koristi in poleg tega ni nikomur povzročil škode.