Tragedija leta 2007 je pretresla Hrvaško. Fotografija je simbolična. Foto: BoBo
Tragedija leta 2007 je pretresla Hrvaško. Fotografija je simbolična. Foto: BoBo

Sojenje so začeli konec leta 2010, Slavica pa je bil edini obtoženec. Tožilstvo je zanj zahtevalo od tri do 15 let zapora zaradi kaznivega dejanja ogrožanja splošne varnosti, ker je na Kornate poslal dva mladoletna gasilca, enega, ki je bil na civilnem služenju vojaškega roka, ter gasilce, ki niso bili izurjeni za helikopterske desante. Bremenili so ga tudi, da je zamujal z reševalno akcijo.

Čedo Prodanović, odvetnik nekdanjega gasilskega poveljnika, je trdil, da ni njegova stranka kršila niti enega samega predpisa ter da nikakor ni mogla vplivati na požar, v katerem so umrli gasilci. Kot poveljnik je imel Slavica tudi omejene možnosti pri reševalni akciji, je dodal Prodanović.

Odvetnik je v svoji sklepni besedi prejšnji teden ocenil, da je Slavica grešni kozel. Slavica je vse od začetka sodnega procesa sicer zatrjeval, da se ne počuti odgovornega.

Preiskava o nesreči "pomanjkljiva"
Odvetnik družin ponesrečenih gasilcev pa je v svoji sklepni besedi poudaril, da je bila preiskava o nesreči pomanjkljiva ter da med sojenjem sploh niso ugotovili ne resnice in niti ne vzroka ene največjih tragedij po koncu vojne na Hrvaškem.

Uradna preiskava je sicer ugotovila, da je izbruhnil eruptivni požar, neuradno pa je bilo slišati, da je iz reševalnega helikopterja curljalo gorivo, ki je povzročilo nepričakovan požar, kot tudi, da so gasilci umrli zaradi eksplozivnih naprav, ki so jih na tem območju odvrgla Natova letala, ko so se vračala v oporišče v Avianu po napadih na Srbijo leta 1999.

Na sojenju so zaslišali več kot 100 prič. Med njimi je bil tudi edini preživeli gasilec Frane Lučić, ki je bil v požaru huje ranjen. Na kraju dogodka je umrlo šest gasilcev, šest pa jih je umrlo za posledicami opeklin v dveh tednih po nesreči.