Na prvi sliki so imeli nekateri gasilci le opekline po nogah. Foto: www.jutarnji.hr
Na prvi sliki so imeli nekateri gasilci le opekline po nogah. Foto: www.jutarnji.hr
Frane Lučić
Frane Lučić je bil edini preživeli prostovoljni gasilec tragedije, ki se je avgusta 2007 zgodila na Kornatih. Foto: MMC RTV SLO

Družine, ki še vedno iščejo resnico o tragičnem dogodku iz leta 2007, ko je 30. avgusta Kornate zajel hud požar, v katerem je zaradi hudih opeklin umrlo 12 prostovoljnih gasilcev, so prepričane, da fotografije kažejo drugačno sliko, kot jo je pokazala uradna preiskava, ki je ugotovila, da so gasilci umrli v eruptivnem požaru. Družine so prepričane, da fotografije, ki so jih dobili od gorske reševalne službe lansko leto, niso bile med dokaznim materialom v preiskovalnem postopku.

Na slikah, ki so jih objavili praktično vsi hrvaški mediji, je mogoče videti pet gasilcev, ki napol oblečeni in z opeklinami po nogah sedijo na kamnih, naslednje fotografije pa kažejo popolnoma pogorele gasilce, okoli njih pa reševalce. Gasilec Joško Klarić, ki je 30. avgusta med prvimi prišel do gasilcev in je tudi oče enega izmed gasilcev, pravi, da so bili fantje takrat popolnoma drugače nameščeni, v drugačnih položajih, kot jih prikazujejo fotografije, in da so bili popolnoma pogoreli.

Starši prepričani, da so fantje zagoreli še drugič
"Ti ljudje so goreli dvakrat, poglejte ta teren, saj je popolnoma pogorel, na njem ni niti travice. Kerozin, ki je kapljal iz helikopterja, je padal na tla, kar je povzročilo dodatno eksplozijo, ki je uničila fante," je povedal Klarić in dodal, da je zelo žalosten tudi podatek, da je nekdo do gasilcev prišel pred njim, posnel fotografije, fantom pa ni pomagal.

Hrvaški dnevnih Jutarnji poroča, da je tudi Igor Marinović, oče enega izmed gasilcev, prepričan, da so fantje zagoreli dvakrat. "Te fotografije so ključen dokaz, da so naši otroci goreli dvakrat. Nekateri so umrli šele v drugem požaru, ki ga je povzročilo nekaj drugega, kar zelo zaplete sodno preiskavo," je prepričan Marinović.

Gorska služba zavrača vse obtožbe
Medtem ko družine sumijo, da je fotografije posnel vojaški helikopter, ki fantom ni želel pomagati, in da prikazujejo drugačno sliko, je načelnik splitske gorske reševalne službe Stipe Božić povedal, da je fotografije posnel pripadnik reševalne službe in da so vse dokaze predali policiji. Tudi Srđan Vrsalović, vodja reševalne misije gorske reševalne službe, ki je takrat reševala gasilce, je povedal, da je slike gasilcev posnel on in da jih je takoj predal policiji.

Tudi državno tožilstvo v Šibeniku je potrdilo, da so bile fotografije gasilcev del sodnih dokazov in da so bile na razpolago ves čas preiskave.