Tretji sodni postopek se je začel decembra lani. Šmidhofer je tudi takrat vztrajal pri trditvi, da ni storil kaznivih dejanj, ki mu jih očita okrožna državna tožilka Januša Kušar Rotman, vendar mu sodišče zopet ni verjelo. Foto: MMC RTV SLO
Tretji sodni postopek se je začel decembra lani. Šmidhofer je tudi takrat vztrajal pri trditvi, da ni storil kaznivih dejanj, ki mu jih očita okrožna državna tožilka Januša Kušar Rotman, vendar mu sodišče zopet ni verjelo. Foto: MMC RTV SLO
Okrožno sodišče v Mariboru
Prva prvostopenjska sodba na Okrožnem sodišču v Mariboru je bila izrečena aprila 2009. Sodni sendar pod predsedovanjem Mirjane Horvat Pogorelec, je Šmidhoferja obsodil zaradi storitve treh nadaljevanih kaznivih dejanj. Foto: MMC RTV SLO

Jože Šmidhofer se je znašel v kazenskem postopku zaradi dogodkov, ki so se 15. septembra 2005 pripetili v Bohinju, kjer so bili učenci in učenke OŠ Jarenina v šoli v naravi. Tri mladoletne učenke so že na Gorenjskem zaupale učitelju spremljevalcu, da naj bi jih Šmidhofer otipaval in spolno nadlegoval. Ravnatelj je takoj, ko je izvedel za domnevno zlorabo, dogodek prijavil policiji, poroča časnik Dnevnik.

Spolni napadi naj bi se dogajali že od septembra 2004
Šmidhofer naj bi v pogovoru z ravnateljem in starši deklice priznal očitano mu dejanje. Opravičil se je in prekinil delovno razmerje, kriminalisti in tožilstvo pa so z zbiranjem dokazov ugotovili, da naj bi se učiteljevi spolni napadi dogajali že od septembra 2004. V šoli naj bi namreč večkrat otipaval učenke po zadnjicah, bokih in prsih, enkrat naj bi pri tem početju celo uporabil silo.

Mariborsko okrožno sodišče je o učiteljevi kazenski odgovornosti razsojalo kar trikrat. Prva prvostopenjska sodba je bila izrečena aprila 2009. Sodni sendar pod predsedovanjem Mirjane Horvat Pogorelec je Šmidhoferja obsodil zaradi storitve treh nadaljevanih kaznivih dejanj napada na osebo mlajšo od petnajst let, enega nadaljevanega kaznivega dejanja napada na osebo, ki še ni stara deset let, oziroma na slabotno osebo, ki še ni stara petnajst let, ter še zaradi napada na osebo, mlajšo od petnajst let.

Tretji sodni postopek se je začel decembra lani
Sodbo je po pritožbi Šmidhoferjevega zagovornika Primoža Žontarja razveljavilo višje sodišče in jo vrnilo okrožnemu sodišču. Zadevo je prevzel senat pod vodstvom okrožne državne sodnice Ive Srednik, po njeni izločitvi, zaradi dokazov, ki ne bi smeli biti v sodnem spisu, pa je zadevo prevzel nov senat pod predsedovanjem Senade Baltić.

Tudi njen sodni senat je za zaprtimi vrati obsodil nekdanjega učitelja, a je tudi ta sodba zaradi procesnih napak padla na drugi stopnji. Primer je moral prevzeti povsem spremenjen sodni senat, ki mu je predsedovala nova okrožna sodnica Melita Puhr. Sodni postopek se je začel decembra lani. Šmidhofer je tudi tokrat vztrajal pri trditvi, da ni storil kaznivih dejanj, ki mu jih očita okrožna državna tožilka Januša Kušar Rotman, vendar mu sodišče zopet ni verjelo in je nekdanjemu učitelju izreklo enotno kazen tri leta in dva meseca zapora ter povrhu še varnostni ukrep prepoved opravljanja poklica učitelja za dobo dveh let.

Odvetnik Žontar se je spet pritožil, vendar več kot to, da je višje sodišče izreklo milejšo kazen, ni zmogel doseči. Odvetnik najbrž ne bo odnehal in bo na vrhovnem sodišču vložil zahtevo za varstvo zakonitosti.