Celjsko sodišče je nekdanjega nevrologa oprostilo krivde. Foto: BoBo
Celjsko sodišče je nekdanjega nevrologa oprostilo krivde. Foto: BoBo

Sodišče je namreč presodilo, da zdravniku ni mogoče očitati, da je bil leta 2004 kriv za smrt bolnika Franja Pintariča.

Pintarič je bil 20. decembra 2004 zaradi glavobolov sprejet na nevrološki oddelek celjske bolnišnice. Zdravniki so bili prepričani, da ima povišan tlak v možganih, saj so mu takšno diagnozo postavili že dve leti prej.

Tri mesece star izvid magnetne resonance ni kazal posebnosti, zato so mu takoj po prihodu na oddelek naredili lumbalno punkcijo, po kateri se je kratek čas res počutil bolje.

Naslednji dan je znova začel opozarjati, da ima močne in neznosne glavobole. Postavljena diagnoza je bila napačna, vendar na to takrat nihče ni niti pomislil. V resnici je imel prirojeno benigno možgansko cisto, ki je občasno pritiskala na podaljšano hrbtenjačo in onemogočala normalen pritok likvorja, kar je bil vzrok vedno hujših glavobolov, dogajanje izpred devetih let, je navajal Dnevnik.

Grasseli je zaupal stari diagnozi
Obtoženi Grasseli je dejal, da je povsem zaupal diagnozi, ki so jo postavili starejši in bolj izkušeni nevrologi. Zanikal je očitke, da bi ga medicinske sestre obvestile o tem, da naj bi Pintarič tistega dne v popoldanskih urah izgubil orientacijo. Če bi vedel, kaj se je z bolnikom zgodilo, bi nemudoma odredil CT glave, je zatrjeval.

Stanje bolnika se je nato poslabševalo. Okoli pol devete ure zvečer se sploh ni več odzival. Na oddelku so sprožili alarm in ga takoj začeli reševati, vendar prepozno. Padel je v komo in dva dneva pozneje umrl.

Tožilka je bila prepričana, da za bolnika ni bilo dobro poskrbljeno
Okrožna državna tožilka je po poročanju časopisa trdno prepričana, da Grasseli za bolnika ni poskrbel tako, kot bi moral. Senatu je zato predlagala, naj zdravnika spozna za krivega in mu izreče pogojno zaporno kazen enega leta s preizkusno dobo treh let.

Sodni senat je presodil drugače: to je, da zdravniku ni mogoče očitati, da ni odredil vseh diagnostičnih pregledov in nevroradioloških preiskav in da je bil torej kriv za njegovo smrt. Ali se bo okrožna državna tožilka na sodbo pritožila, še ni znano. Po razglasitvi sodbe je dejala, da bo o tem še premislila.