Luka Koper naj bi v času, ko jo je vodil Časar, preplačala nekatera zemljišča, ki jih je na Orleški gmajni kupovala od Mikuževega podjetja Premik.net. Foto: MMC RTV SLO
Luka Koper naj bi v času, ko jo je vodil Časar, preplačala nekatera zemljišča, ki jih je na Orleški gmajni kupovala od Mikuževega podjetja Premik.net. Foto: MMC RTV SLO
Časar prišel na obravnavo, pričal bo šele v ponedeljek

formulirano.

Časar, ki bi moral pričati že v ponedeljek, je sodišču pojasnil, da mu zahteve tožilstva za razširitev preiskave še niso vročili. Zmotilo ga je tudi vabilo na pričanje, ki da je bilo napačno ubesedeno.

Časarjev odvetnik Daniel Planinšec je opozoril, da so vabilo na pričanje Časarju vročili policisti, čeprav je bil dosegljiv. Sporno se mu zdi tudi, da je sodnica danes na obravnavi prebrala zahtevo tožilstva za razširitev preiskave, ki se nanaša na Časarja, še preden je bila ta Časarju sploh uradno vročena.

Sodišče naj se odloči, ali je Časar osumljenec ali priča
Sodišče se mora po odvetnikovem mnenju tudi odločiti, ali Časar v postopku nastopa kot priča ali kot osumljenec. "Če je priča, bo rade volje pričal. Samo sodišče mora sprejeti odločitev, da je v tem postopku priča," je dejal. Na tokratnem vabilu je bil Časar na obravnavo vabljen kot priča v svojstvu obdolženega, kar je po mnenju Planinšca popolnoma napačno.

"Takih procesnih napak kot državljan Republike Slovenije ne morem sprejemati. To je še en dokaz, da se nekaj dela na silo in da gre za konstrukt," je opozoril Časar in dodal, da je kot priča pripravljen nastopiti na prihodnji obravnavi v ponedeljek.

Tožilstvo v zahtevi za razširitev preiskave, ki jo je marca letos podalo zoper Časarja, Marjana Mikuža, Loredano Bratož in Aleksandro Prijatelj, Časarju očita zlorabo položaja in nedovoljeno prejemanje daril. Luka Koper naj bi namreč v času, ko jo je vodil Časar, preplačala nekatera zemljišča, ki jih je na Orleški gmajni kupovala od Mikuževega podjetja Premik.net. Razlika med ceno, po kateri je omenjena zemljišča odkupoval Premik.net in po kateri jih je od Premik.neta nato kupovala Luka Koper, naj bi po navedbah tožilstva znašala 2,3 milijona evrov. Tožilstvo Časarju še očita, da je za to, da je Premik.net spravil v posredniško vlogo, zahteval in tudi prejel nedovoljeno nagrado.

Prijatelj vztraja: Proces je politični konstrukt
Srečko Prijatelj
je na obravnavi ponovno zahteval prekinitev pripora, da bo lahko kakovostno pripravil obrambo. Prosil je še, naj se mu omogoči stike z novinarji ter naj se mu zaradi zdravstvenih težav omogoči zdravljenje. Kot je ponovno zatrdil, da gre pri procesu za politični konstrukt. Zanikal je še, da bi Mikužu grozil z orožjem. Tudi v SMS-sporočilih, ki mu jih je pošiljal, neposredna grožnja po njegovem nikoli ni bila izrečena.

Časar prišel na obravnavo, pričal bo šele v ponedeljek