Organizirana združba je utajevala davke pri uvozu plovil višjega razreda. Foto: BoBo
Organizirana združba je utajevala davke pri uvozu plovil višjega razreda. Foto: BoBo

Koprski kriminalisti z oddelka za gospodarski kriminal so končali preiskavo zoper hudodelsko združbo, ki je od leta 2008 organizirano izvrševala kazniva dejanja davčne utaje oz. zatajitve finančnih obveznosti in s tem oškodovala slovenski proračun za najmanj 600.000 evrov.

Hudodelci so plovila v Slovenijo dobavljali za vnaprej znane kupce ali z namenom nadaljnje prodaje. V primerih nadaljnje prodaje so dobavo plovila končnemu kupcu izvedli s predhodno preprodajo tega plovila prek več fizičnih oseb in družb, vse z namenom prikrivanja povezav in toka denarja.

S pomočjo ponarejenih dokumentov in z drugimi kriminalnimi dejavnostmi, potrebnimi za izvedbo nezakonitega uvoza plovil, so preslepili slovenske carinike in v Slovenijo uvozili najmanj 8 plovil brez plačila DDV-ja.

Kriminalisti so podali kazenske ovadbe za 10 slovenskih državljanov iz hudodelske združbe in za drugih 8 oseb, ki so jim pomagale pri utajevanju DDV-ja na uvožena plovila. Med ovadenimi pa so tudi osebe, ki so v preteklosti sodelovale pri utaji davkov pri nabavi vozil iz EU-ja. Ovadenim grozijo različne zaporne kazni do največ 8 let zapora.