Instrumentation Technologies je zahtevani znesek domnevnega oškodovanja vrnil, zdaj pa so zaradi dejanja na delu še kriminalisti in tožilstvo. Foto: BoBo
Instrumentation Technologies je zahtevani znesek domnevnega oškodovanja vrnil, zdaj pa so zaradi dejanja na delu še kriminalisti in tožilstvo. Foto: BoBo

Novogoriški kriminalisti so v okviru daljše preiskave na podlagi državnega urada za nadzor proračuna kazensko ovadili pravno in fizično osebo, ki je slovenski proračun oškodovala za 660.000 evrov, sofinanciranih iz strukturnih skladov Evropske unije.

Kriminalisti so pregledali poslovno dokumentacijo in o ugotovitvah obveščali novogoriško tožilstvo, pristojno za presojo dokazov. Določene podatke so pridobili tudi iz tujih varnostnih organov.

Kot je nedavno poročal portal podcrto.si, gre za sum goljufij v družbi Instrumentation Technologies. Zaradi dvoma v zakonitost črpanja sredstev je Evropska komisija predlani zamrznila črpanje več sto milijonov evrov evropskih sredstev. Družba je po ugotovitvah revizorjev kupila starejšo opremo, po razpisnih pogojih pa bi morala kupiti novejšo.
Podcrto.si poroča, da so opremo kupili v paketu, ki je bil sicer nov, a je vseboval tudi starejše dele. Z njihovo interpretacijo se je sprva strinjalo tudi takratno ministrstvo za gospodarstvo ter Tehnološka agencija Slovenija, kasneje pa je finančno ministrstvo ploščo obrnilo ter zahtevalo vrnitev 660.000 evrov. Solkansko podjetje je to tudi storilo - skupaj z obrestmi -, a se zgodba s tem ni končala, saj so se z njo začeli ukvarjati še policisti.

Direktor Rok Uršič je za Primorske novice povedal, da jih o ovadbi ni nihče obvestil, zato tega ne morejo komentirati.

Nesojeno igrišče za golf
Omenjeno oškodovanje pa ni prvi tak primer v Sloveniji. Urad za nadzor proračuna je med drugim nepravilnosti ugotovil tudi v podjetju Golf Projekti iz Smlednika, ki ne priznava napak pri porabi sredstev EU-ja. Za 3,17 milijona evrov vreden projekt izgradnje smledniškega igrišča za golf z devetimi luknjami in pripadajočih objektov so pridobili 1,11 milijona evrov javnih sredstev. A po ugotovitvah revizorjev podjetje igrišča sploh ni zgradilo.

Na Policijski upravi Ljubljana so glede tega pojasnili, da so oktobra 2013 na pristojno tožilstvo podali kazensko ovadbo zoper eno fizično in eno pravno osebo zaradi suma storitve poslovne goljufije. Materialno škodo so kriminalisti ocenili na 1,1 milijona evrov.