Sodni svet bo podal tudi pobudo disciplinskemu tožilcu za uvedbo disciplinskega postopka zoper sodnico. Foto: BoBo
Sodni svet bo podal tudi pobudo disciplinskemu tožilcu za uvedbo disciplinskega postopka zoper sodnico. Foto: BoBo

Po poročanju medijev je Tina Benčič, ki na piranskem sodišču odloča o zadevah, povezanih z izvršbami in zemljiško knjigo, z možem svojo hišo zgradila na zemljišču, ki je v lasti sklada kmetijskih zemljišč in gozdov, hkrati pa je hiša tudi črna gradnja.

Sodni svet bi lahko primer sodnice obravnaval že na seji konec avgusta, a do takrat še ni dobil pisnih pojasnil sodnice. Ta je zdaj dobil, po njihovi proučitvi pa je sklenil, da bo primer predlagal v obravnavo komisiji za etiko in integriteto, ki pri Sodnem svetu bedi nad spoštovanjem sodniškega kodeksa. "Hkrati bo podal pobudo disciplinskemu tožilcu za uvedbo disciplinskega postopka zoper sodnico," so sporočili s Sodnega sveta.

Uvedbo disciplinskega postopka zoper sodnico je predlagala tudi predsednica koprskega okrožnega sodišča. Zakon o sodniški službi namreč kot kršitev sodniške dolžnosti opredeljuje vedenje in ravnanje sodnika, s katerim ta krni ugled sodniškega poklica. O predlogu bo odločal disciplinski tožilec pri vrhovnem sodišču.