Pri hitrosti 130 kilometrov na uro, kolikor znaša omejitev hitrosti na avtocesti, voznik v sekundi prevozi več deset metrov, njegov reakcijski čas pa je okoli dve sekundi, če spremlja promet, opozarjajo na PU Kranj. Foto: <a href=freedigitalphotos.net">
Pri hitrosti 130 kilometrov na uro, kolikor znaša omejitev hitrosti na avtocesti, voznik v sekundi prevozi več deset metrov, njegov reakcijski čas pa je okoli dve sekundi, če spremlja promet, opozarjajo na PU Kranj. Foto: freedigitalphotos.net

Ob tem na kranjski policijski upravi opozarjajo, da so takšna ravnanja zelo nevarna in zmanjšujejo stopnjo varnosti na avtocestah. Pri hitrosti 130 kilometrov na uro, kolikor znaša omejitev hitrosti na avtocesti, voznik v sekundi prevozi več deset metrov, njegov reakcijski čas pa je okoli dve sekundi, če spremlja promet, opozarjajo na PU Kranj in dodajajo, da lahko voznik pešca na avtocesti opazi prepozno, vsak nepredviden odziv posameznika pa lahko vodi tudi do nesreče s hujšimi posledicami.

"Zato sprehode po avtocesti odsvetujemo," so še poudarili policisti in dodali, da je na avtocesti prepovedano tudi voziti v napačno smer, vzvratno, obračati, parkirati in ustavljati, dovoljene so le ustavitve v nujnih primerih.

Zaradi vožnje v nasprotno smer na avtocestah in hitrih cestah so letos po podatkih policije umrli trije ljudje, lani v celem letu pa ena. Sistemi Družbe za avtoceste RS so sicer letos do oktobra na slovenskih avtocestah našteli 50 voženj v napačno smer, lani pa 54 v celem letu.