26-letnika so iskali na podlagi mednarodne tiralice, po končanem postopku pa ga bodo predali pravosodnim policistom, so sporočili z novomeške policijske uprave. Foto: Policija
26-letnika so iskali na podlagi mednarodne tiralice, po končanem postopku pa ga bodo predali pravosodnim policistom, so sporočili z novomeške policijske uprave. Foto: Policija

Takrat smo poročali, da gre za Roberta Trščinarja, ki je pobegnil iz polodprtega oddelka na Povšetovi. Tam je prestajal desetmesečno kazen zaradi tatvine, medtem je bil prav tako zaradi tatvine obsojen na tri leta in deset mesecev zapora.

Obenem ima odprte še štiri kazenske postopke, tudi zaradi tatvine in prikrivanja. Med priporom in nato prestajanjem kazni je bil ocenjen kot begosumen, vendar ni bil težaven, so po pobegu pojasnili predstavniki zapora in uprave za izvrševanje kazenskih sankcij.

Filmski pobeg iz zapora
Na Povšetovi je bil Trščinar nastanjen v mansardnem delu v tretjem nadstropju. Med nočnim počitkom je 27. decembra ob petih zjutraj razžagal rešetko okna v svoji sobi, se povzpel na streho, po strehi prišel na drug del stavbe in se po vrvi, spleteni iz rjuh, spustil na nadstrešek. Nato je preplezal žičnato oviro in se spustil na parkirišče sosednje bolnišnice.

V sobi so bili takrat še trije obsojeni, ki trdijo, da so spali in da niso opazili, kaj Trščinar počne, hrup dežja pa je prekril hrup, ki ga je povzročil pobegli, ki je bil vajen dela na strehi. Pazniki so na kraju našli tudi liste žage za železo.

Direktor zavoda Miran Candellari je takrat poudaril, da stavba ni bila nikoli zasnovana kot zapor, zato zanj niti ni primerna. Okoli zavoda nimajo dodatne ograje, locirani pa so sredi mesta, zato čez zid dnevno letijo različni predmeti, od mamil do telefonov, verjetno tudi žage, je pojasnjeval.