Afganistanski begunci so bili na poti na Zahod. Foto: Policija
Afganistanski begunci so bili na poti na Zahod. Foto: Policija


Policija je bila danes zjutraj obveščena, da se pred mejo z Avstrijo na Karavankah iz tovornjaka sliši neznačilen hrup, so sporočili s Policijske uprave Kranj. Zaradi suma, da so v priklopniku, ki je sicer prevažal mlečne izdelke, ljudje, so policisti vozilo odprli in v njem našli 16 tujcev, med njimi tudi devetletnega otroka, ki so nezakonito prišli v Slovenijo.

Vsi so državljani Afganistana, v Slovenijo pa so prek Italije prišli iz Grčije, kjer so bili v postopku za priznanje mednarodne zaščite. Policisti so poklicali vse pristojne službe in jim priskrbeli tudi hrano, zaradi mraza pa so jih prepeljali do brniške policijske postaje, kjer so nadaljevali zbiranje obvestil.

Tujci so v postopku zaprosili za mednarodno zaščito, možje v modrem pa so izvedeli, da so pot proti Evropi, prek različnih posrednikov in po plačilu več tisoč evrov, pred meseci začeli v Iranu. Tako se je eden izmed njih pred pol leta, in po plačilu več kot 3.000 evrov, iz Irana prek Turčije in Grčije, kjer je bil pred približno mesecem dni obravnavan zaradi nezakonitega prehajanja državne meje, napotil proti Švici.

Vse tujce sta v Slovenijo 35-letni grški voznik in 25-letna Grkinja, ki je bila potnica v tovornem vozilu, zadnjih nekaj dni vozila iz Grčije prek Italije. Zaradi suma storitve kaznivega dejanja sta oba pridržana.