Sojenje se je vleklo 16 let. Foto: BoBo
Sojenje se je vleklo 16 let. Foto: BoBo
Boberi potrdili oprostino sodbo

Zagovornik Bobere Danijel Planinšec je po razglasitvi sodbe napovedal vložitev odškodninskega zahtevka zaradi dolgotrajnega sojenja, ki se je začelo leta 1999. Poleg tega bo družina Berishe morala plačati stroške sodnega procesa.

Celjsko sodišče je aprila lani že drugič oprostilo Bobero, ki ga je obtožnica bremenila povzročitve posebno hude telesne poškodbe, zaradi katere je Berisha umrl. Odvetnik Berishevih Gorazd Fišer je nato lani vložil pritožbo, saj meni, da sodišče ni v celoti upoštevalo dejanskih razmer.

Bobera je bil tudi na prvem sojenju leta 2009 oproščen, a je celjsko višje sodišče sodbo razveljavilo in zadevo vrnilo v novo sojenje. A tudi ponovljeno sojenje ni spremenilo mnenja senata, ki je ob koncu Bobero oprostil očitkov.

Dokazni postopek namreč ni brez razumnega dvoma o krivdi policista prepričal sodnega senata, ki mu je predsedovala sodnica Jožica Arh Petkovič.

Zelo zapleten primer
Sodnica Jožica Arh Petkovič je po lanski razglasitvi sodbe pojasnila, da v konkretnem primeru Boberi niso mogli dokazati, da je bil za streljanje dejansko kazensko odgovoren. O tem, da je šlo za zelo kompleksno zadevo, po njenih besedah zgovorno priča že podatek, da se o psihofizičnem stanju mladega policista v času dejanja niso mogli poenotiti niti trije vrhunski slovenski izvedenci.

Bobera je bil po njenih besedah med lovom na Berisho prepričan, da ima ta pištolo, saj mu je Berisha s streljanjem zagrozil tudi sam. Dejstvo, da je Berisho ustrelil šele po tem, ko je ta znova pobegnil, pa je senat pripisal policistovi bistveno zmanjšani prištevnosti v nadaljevanju dogodka.

Bobera je aprila 1999 v večernih urah na Cinkarniški ulici v Celju med begom ustrelil 27-letnega Berisho. Dva strela sta Berisho tako hudo ranila, da je umrl na poti v celjsko bolnišnico.

Boberi potrdili oprostino sodbo