Črna kronika
(7)
Devet obtoženih v zadevi Stožice, med drugim tudi ljubljanski župan Zoran Janković, bi se na predobravnavnem naroku lahko izreklo o obtožbah. Foto: BoBo

Dodaj v

Predobravnavni narok v zadevi Stožice je bil preložen

Zahteva za izločitev sodnice Špele Koleta
5. december 2018 ob 10:56
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Predobravnavnega naroka v zadevi Stožice ni bilo mogoče opraviti, saj je odvetnik nekdanjega direktorja Grepa Uroša Ogrina zahteval izločitev sodnice Špele Koleta, ker naj bi ji bil sodni spis predodeljen brez upravičenih razlogov, in predsednika sodišča Marjana Pogačnika.

Odvetnik Boris Grobelnik je povedal, da je razlog za zahtevo za izločitev izključno ustavna pravica do naravnega sodnika. "Nihče nima nič proti nobenemu sodniku. Gre le za to, da mora obtoženi dobiti naključno izbranega poštenega sodnika po sistemu naravnega sodnika," je pojasnil.

Sodni spis je bil že v času vročanja obtožb predodeljen drugi sodnici, za kar po Grobelnikovih besedah obramba ni našla upravičenih razlogov. O zahtevi bo zdaj odločal predsednik višjega sodišča.

Devet obtoženih v zadevi Stožice, med drugim tudi ljubljanski župan Zoran Janković, bi se na predobravnavnem naroku lahko izreklo o obtožbah. Obtožnica devetim fizičnim osebam očita več kaznivih dejanj, med drugim zlorabo uradnega položaja ali uradnih pravic, goljufijo na škodo EU-ja, preslepitev pri pridobitvi posojila ali ugodnosti in ponareditev ali uničenje poslovnih listin.

Janković se bo izrekel prihodnji teden?
Tožilstvo Jankoviću, ki se bo sicer o očitkih po napovedih izrekel prihodnji teden, očita podpis po njihovem mnenju sporne pogodbe za 1,8 milijona evrov za domnevno fiktiven najem parkirišč v Stožicah. S to potezo je Grep postal kreditno sposobno podjetje in je pri NLB-ju leta 2010 lahko najel več kot 50 milijonov evrov posojila. Občina pa je s tem prišla do 9,4-milijonskega sofinanciranja iz slovenskega proračuna in evropskih sredstev.

Janković je pred časom ocenil, da je to, kar mu očitajo, "popolnoma brezpredmetno". Spomnil je, da javni del Stožic stoji, zasebnemu podjetju, ki je šlo v stečaj, pa da je "očitno zelo dobro pomagal, da je šlo v stečaj".

Poleg Jankovića tožilstvo preganja še nekdanjega direktorja Zavoda Tivoli Romana Jakiča, Ogrina in Zlatka Srako iz podjetja Gradis-Energoplan (Grep), ki je gradilo Stožice, nekdanjega direktorja Javnega podjetja Ljubljanska parkirišča in tržnice Sama Lozeja ter vodjo občinskega oddelka za šport Marka Kolenca, direktorja projekta gradnje Športnega parka Stožice Andreja Lavriča ter nekdanjega gradbenega nadzornika pri družbi DCC svetovanje in inženiring Boruta Skubica in Milana Črepinška iz družbe MCM inženiring, ki je izvajala gradbeni nadzor.

Vseh devet je sicer vložilo ugovore na obtožnico, vendar je zunajobravnavni senat Okrožnega sodišča v Ljubljani ugovore zavrnil kot neutemeljene.

G. C.
Prijavi napako
Komentarji
AMFIBIJA
# 05.12.2018 ob 14:07
Od kod jo že poznam, od kod zdaj vnovič?

Špelka Koritar Sodja

ŠPELCA IN KORETA

Vlekla je koreto kar dve leti,
vlekla jo po cestah slabih, prašnih,
po strminah in prepadih strašnih,
da poznalo se je vidno teti.

Vlekla teta Špelca je koreto,
pa ne sama, da ne bo pomote,
so pripeli gare ji na drote,
le za osla vanje vpregli teto.

Špelco so ambicije gonile,
pa jo uporabijo za gare,
češ saj škoda ni korete stare,
naj porabi tetka svoje sile.

Naj se z garami kompromitira,
saj so takšne bunke na zalogi,
ki bi v vlekovodje grdi vlogi
vlekle častihlepno mimo tira.

Tetka stokala je včasih vidno,
ni pričakovala takšne teže,
ki do živega v telo zareže,
z njo ravnali strički so perfidno.

Dolgo je koreto Špelca vlekla,
se razgalila pri tem kot cipa,
ki se po telesu v strahu tipa,
ali se je res že čisto slekla.

Za nedolžno namreč je veljala.
za pravično in za objektivno,
mislila, da nje početje skrivno
bo skrivnost za vekomaj ostala.

Ko pririne tja do cilja gare,
bosa Špelca je in čisto gola,
ah, drži dekleta se pač smola
kakor sleherne korete stare.
Kekec99
# 05.12.2018 ob 12:02
Bo spet vse skupaj zastaralo?
nesreča
# 05.12.2018 ob 11:33
Ubogi reveži, nikoli nič krivi. Ljubljana zapufana do amena, kredite pa cela Slovenija odplačuje. Je sposoben tale Janković:)Dela vse po predpisih - zase in za svoj žep.
Samybox5
# 06.12.2018 ob 06:28
LOPOVI, LOPOVI, LOPOVI ko jih vidim na ulici bom vrgla jajce v te lopovske glave in drla se lopovi. Jankovičeva podrepna muha Jaklič in Ogrin pripravljata teren zato da lahko veliki mali boss pride na teren. Tud vam bo kmalu odklenkalo kot pravi slovenski pregovor Sodni mlini meljejo počasi a temeljito. Še mal pa vas bomo dobili v svoje roke, me pa zanima ali bo prešič Ogrinov vrnil nazaj ves denar ki ga je pokradel.
Razmisljamo
# 06.12.2018 ob 08:14
Važno, da je Janković najprej zmagal na volitvah in si zagotovil še 4 leta.
Binder Dandet
# 06.12.2018 ob 06:18
Zastaranje...prihajamo.
Juhu
# 06.12.2018 ob 18:51
Še malo pa bodo advokati odločali kdo bo sodil.
Kazalo