V Sievi so razočarani nad ravnanjem nekdanje uprave. Foto: MMC RTV SLO
V Sievi so razočarani nad ravnanjem nekdanje uprave. Foto: MMC RTV SLO
Preiskave: Večina denarja domnevno Starini Kosem

Kriminalisti preiskujejo več kaznivih dejanj goljufij pri porabi evropskega denarja in kaznivo dejanje pranja denarja. Hišne preiskave so po neuradnih informacijah potekale tudi pri nekdanjem prvem možu Cimosa Francu Krašovcu in nekdanjem izvršnem direktorju Cimosa Zorku Kendi. Kriminalisti pa so se med drugim oglasili tako v prostorih Cimosa v Kopru kot tudi v Senožečah.

Preiskava je povezana z razvojnima centroma Sieva in Simit, v katerih ima Cimos 20-odstotni delež. Nadzor je namreč pokazal, da so del denarja namesto za nakup nove opreme porabili za nakup stare opreme, zaradi česar bosta morala centra vrniti 3,5 milijona evrov od 36 milijonov, kolikor jima je bilo nakazano. Zloraba evropskih sredstev se je zgodila v času, ko je Cimos vodil Krašovec.

Nova uprava nad stare okostnjake iz omare
Nova uprava, ki jo od spomladi vodi Jerko Bartolić, je aprila sama obvestila ustrezne organe in vse družbenike obeh razvojnih centrov o nepravilnostih, ki jih je po nastopu mandata ugotovila v povezavi z dodelitvijo sredstev za del opreme, ki ni bila skladna z razpisnimi pogoji.

V tem času se je Cimos s Sievo in Simitom ter vsemi njihovimi družbeniki že dogovoril o rešitvi in z njimi podpisal pogodbi o načinu vračila neupravičeno dodeljenih sredstev. Iz Sieve pa so sporočili, da so vodstvo in družbeniki izredno razočarani zaradi prevar stare uprave, hkrati pa spoštujejo prizadevanja nove uprave, da sanira nastali položaj.

Preiskave: Večina denarja domnevno Starini Kosem