Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada so v sodelovanju s kranjskimi kriminalisti v nedeljo pred preiskovalnega sodnika privedli tri osumljence umora z začetka novembra 2014 v kraju Nomenj v Bohinju. Foto: BoBo
Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada so v sodelovanju s kranjskimi kriminalisti v nedeljo pred preiskovalnega sodnika privedli tri osumljence umora z začetka novembra 2014 v kraju Nomenj v Bohinju. Foto: BoBo
Evro denar
Učitelj je bil umorjen zaradi denarja. Foto: Reuters
Policija prijela osumljene umora učitelja

Za umor učitelja iz kraja Nomenj v Bohinju naj bi bili tako odgovorni trije delavci, ki so dela na domu žrtve opravljali nekaj dni pred umorom. Ker si kaznivega dejanja niso upali izvesti sami, so vključili še četrtega, 27-letnega državljana Kosova, ki je umor priznal.

Policisti so bili o najdbi trupla v hiši na Nomenju obveščeni 3. novembra 2014. Truplo nekdanjega učitelja tehnike je našel hišnik iz Osnovne šole Bohinjska Bistrica, ki je šel preverit, zakaj 60-letnega učitelja ni bilo v šolo.

Kot je pojasnil vodja kriminalistične policije na Policijski upravi (PU) Kranj Primož Donoša, je bil ogled kraja umora zahteven in je trajal tri dni. Policisti in kriminalisti so v okviru preiskave opravili več kot 350 informativnih razgovorov, zahtevno preiskavo pa je ves čas usmerjalo Okrožno državno tožilstvo v Kranju.

Aretiran državljan Kosova
Kot je pojasnil direktor Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) Darko Majhenič, pa so v petek odvzeli prostost 27-letnemu državljanu Kosova, in sicer zaradi umora in ropa. Dan pozneje so aretirali še dva osumljenca, stara 28 in 31 let. Oba sta državljana Makedonije, osumljena pa sta istega kaznivega dejanja. Četrti, 48-letni Makedonec, je še vedno v tujini.

Delavci so po ugotovitvah policistov in kriminalistov v drugi polovici oktobra 2014 pri učitelju izvajali dela in z njim vzpostavili dokaj zaupen in odprt odnos ter dobili ogromno podatkov o njegovem življenju in premoženju.

Tako so osumljenci ugotovili, da je žrtev razpolagala z večjo količino gotovine, s katero je učitelj plačeval tudi gradbene storitve. V tistem obdobju je kupoval še osebno vozilo, ukvarjal pa se je tudi s prodajo lesa. Trije delavci so se nekaj dni po koncu gradbenih del dogovorili, da bodo moškega oropali, je ugotovila policija. Ker pa si tega niso upali storiti sami, saj jih je 60-letnik poznal, so vključili četrtega storilca.

Umoril in ukradel denar
27-letni državljan Kosova je 2. novembra 2014 žrtev s kleščami, nato pa še z gasilsko sekirico večkrat udaril po glavi. Učitelj je zaradi izkrvavitve in zadušitve s krvjo na kraju samem umrl, je povedal Majhenič.

Državljan Kosova je nato iz hiše ukradel za zdaj še neugotovljeno količino denarja. Storilci so nato zapustili kraj in se odpeljali na Jesenice, kjer so si denar razdelili, je dodal Majhenič. Policisti so sicer med preiskavo v hiši žrtve našli še več tisoč evrov gotovine.

Prvoosumljeni 27-letnik je dva dni pozneje zapustil Slovenijo, kmalu po umoru pa je to storil tudi 48-letni Makedonec. Preostala dva, 28-letni in 31-letni državljan Makedonije, sta ostala v Sloveniji, saj živita na Jesenicah.

Državljan Kosova se po podatkih policije do petka ni vrnil v Slovenijo, v petek pa je na eni izmed upravnih enot urejal potrebno dokumentacijo za bivanje v Sloveniji. Zoper tri preostale osumljene je preiskovalna sodnica Okrožnega sodišča v Kranju v nedeljo odredila pripor, zoper 48-letnika, ki naj bi bil v Nemčiji, pa so policisti predlagali izdajo mednarodne tiralice.

Policija prijela osumljene umora učitelja