Romun bo moral 30 dni preživeti v priporu. Foto: BoBo
Romun bo moral 30 dni preživeti v priporu. Foto: BoBo

V vozilu romunskih registrskih oznak, ki so ga v sredo popoldne na avtocesti Lendava-Murska Sobota ustavili murskosoboški policisti, so bili trije Romuni. Pri preverjanju dokumentov, vozila in potnikov so policisti ugotovili, da je za 29-letnim sopotnikom razpisana mednarodna tiralica.

Fauru so odvzeli prostost in ga danes predali okrožnemu sodišču v Murski Soboti, ki bo vodilo postopek izročitve. Faur naj bi med oktobrom 2004 in oktobrom 2006 vdrl v vsaj 155 računalnikov ameriške vesoljske agencije Nasa in s tem povzročil približno za 1,3 milijona dolarjev škode. V ZDA mu za to grozi od enega do 10 let zapora.

Priprt za 30 dni
Faurova zagovornica Andreja Tratnjek je povedala, da je njen varovanec na zaslišanju povedal, da je aretacija nelegalna, ker je bil za isto kaznivo dejanje, za katero ga iščejo z mednarodno tiralico, že pravnomočno obsojen v Romuniji.

"Ker mu je bila kazen že izrečena, meni, da ni razloga za njegovo izročitev ZDA, saj za isto kaznivo dejanje ne more biti obtožen dvakrat, in tudi mi menimo, da ti pogoji niso izpolnjeni pogoji in bi ga morali izpustiti," je dodala.
Zaradi begosumnosti je sodišče Romunu odredilo 30 dni pripora, v tem času pa morajo organi ZDA zahtevati njegovo izročitev. Po prejeti zahtevi za izročitev bo sodišče odločalo o upravičenosti izročitve v skladu z določbami zakona o kazenskem postopku ter mednarodno pogodbo.