Vinko Dolenc je prepričan, da ga Izraelec terja po krivici in da bi moral namesto njega tožiti klinični center. Foto: BoBo
Vinko Dolenc je prepričan, da ga Izraelec terja po krivici in da bi moral namesto njega tožiti klinični center. Foto: BoBo
Problematični fiktivni vpisi dolga na nepremičnine
Policija ovadila znanega zdravnika

Zoper Dolenca je Izraelec Elijahu Mesika leta 2006 vložil zahtevek za odškodnino. Mesiko so leta 1992 operirali v ljubljanskem kliničnem centru zaradi možganskega tumorja. Dan po operaciji so se pojavili zapleti, Izraelec pa je pozneje postal trajni invalid.

Mesika je leta 2006 od Dolenca zahteval odškodnino, sodišče v Tel Avivu pa je razsodilo, da mu mora Dolenc plačati odškodnino, ki z obrestmi zdaj znaša 6,26 milijona evrov. Dolenc je sicer oporekal odločitvi, saj naj sodišče v Tel Avivu ne bi bilo pristojno za presojo v civilni tožbi proti slovenskemu državljanu.

Kljub temu pa so izraelski odvetniki letos začeli postopek zamrznitve in rubeža Dolenčevega premoženja. Dolenc pa jih je prehitel in le nekaj dni pred tem na dve svoji stanovanji v Ljubljani vknjižil zemljiški dolg v skupni vrednosti štiri milijone evrov.

S tem naj bi si, skupaj s svojim pravnim zastopnikom, prislužil kazensko ovadbo, piše časopis Dnevnik. Oba naj bi spravila v zmoto pristojne organe, ki so na podlagi njune prevare zemljiški dolg tudi vpisali. Obema zaradi tega grozi do tri leta zaporne kazni.

UKC: Arhivi so večinoma uničeni
Iz UKC-ja so na številne pozive po razkritju ozadja dogodka odgovorili negativno. Računovodska dokumentacija se namreč hrani 10 let, potem gre v uničenje. Na poziv Dolenčevega odvetnika se bodo sicer zakopali v zdravstveno dokumentacijo, ki je shranjena na mikrofilmih, in še dosegljive podatke po določenem času razkrili.

Trenutno so potrdili le, da je bil Izraelec v UKC-ju hospitaliziran od 19. maja do 24. avgusta 1992. Operiral ga je Dolenc, "svetovno priznani nevrokirurg", ki je s skrajšanim delovnim časom v UKC-ju zaposlen še danes. Dogovor mu na podlagi Zakona za uravnoteženje javnih financ poteče konec tega meseca.

Dodali so še, da ima UKC sklenjeno zavarovanje splošne civilne odgovornosti, ki ščiti tako zdravnike kot paciente.

Problematični fiktivni vpisi dolga na nepremičnine
Policija ovadila znanega zdravnika