Črna kronika
(8)
Zavod za prestajanje kazni zapora Dob pri Mirni
Po opozorilu in izdanem ukazu so se obsojenci sami vrnili v svoje prostore, tako da prisilna sredstva niso bila uporabljena, so sporočili z Uprave RS za izvrševanje kazenskih sankcij (URSIKS). Foto: BoBo

Dodaj v

Protest zapornikov tudi na Dobu, ki pa se je končal mirno

Po opozorilu in izdanem ukazu so se obsojenci sami vrnili nazaj
18. oktober 2017 ob 19:49
Ljubljana - MMC RTV SLO

Po petkovem incidentu v zaporu na Povšetovi v Ljubljani se je podoben danes zgodil tudi v Zavodu za prestajanje kazni zapora Dob. V času popoldanskega sprehoda je devet obsojencev splezalo na cevi toplovoda‎.

Po opozorilu in izdanem ukazu so se obsojenci sami vrnili v svoje prostore, tako da prisilna sredstva niso bila uporabljena, so sporočili z Uprave RS za izvrševanje kazenskih sankcij (URSIKS).

Poročali smo že, da je tudi v ljubljanskem zaporu na Povšetovi ulici v petek prišlo do protesta.

Ob 15.30 so kot običajno na sprehod izpustili skupino pripornikov, tokrat 23 ljudi. Nekaj pred 16. uro je na nadstrešek nad vrati priporniškega sprehajališča splezal prvi pripornik. Izdali so ukaz o prekinitvi sprehoda, a ga priporniki niso upoštevali. Vodstvo zapora je zato aktiviralo dodatne pravosodne policiste, ki ta čas niso bili v službi oz. so bili na drugih dolžnostih. Ob 17.40 se je na nadstrešek povzpel še en pripornik, malo pozneje še tretji.

V Ljubljani odrejena prisilna odstranitev
Kot so pojasnili na URSIKS-u, je protest do takrat potekal mirno, zato so skušali pripornike na miren način prepričati, naj se vrnejo v svoje sobe. Po ponovnem pozivu nekaj pred 18. uro jih je 12 upoštevalo navodilo. Ti so do 22.18 prostovoljno odšli v svoje prostore. Po odhodu zadnjega od teh je vodja oddelka za varnost ponovno ukazal, naj se v sobe vrnejo še preostali, a ga niso upoštevali. Zoper osem preostalih so zato odredili prisilno odstranitev, pri čemer so uporabili telesno silo in sredstva za vklepanje.

Trije priporniki, ki so se podali na nadstrešek, pa so ob 22.37 prostovoljno odšli v svoje sobe. Enega izmed njih bodo verjetno tudi ovadili zaradi napada na uradno osebo, saj je z nadstreška na pravosodnega policista odvrgel kovinski pepelnik, je povedal.

Do takrat so bili torej v svojih sobah že vsi priporniki z izjemo enega, ki so ga zaradi njegovih groženj izločili v poseben prostor. Trije pa so bili iz varnostnih razlogov ponoči premeščeni na druge zaporske lokacije.

Ob pol polnoči se je na klic odzvala služba nujne medicinske pomoči, ki je pregledala pripornike in udeležene pravosodne policiste. Zdravstveni delavci so pregledali štiri pripornike, preostali so pregled odklonili in podpisali ustrezno izjavo. Pregledali so tudi dva pravosodna policista, ki sta bila laže poškodovana. Nihče od udeleženih v konfliktu pa ni bil teže poškodovan, je zagotovil generalni direktor uprave za izvrševanje kazenskih sankcij Jože Podržaj.

Po njegovih besedah v petek ni šlo za organiziran protest, pač pa za protest enega od pripornikov, ki je nezadovoljen z ugodnostmi, ki mu jih nudijo, a je obenem v tej zaporniški subkulturi dovolj močan, da je na svojo stran pridobil še nekaj drugih.

T. H.
Prijavi napako
Komentarji
gravitacija
# 18.10.2017 ob 20:35
only in banananjam republiki imajo tajkuni in goljufi več pravic kot pa navadni smrtniki
samogledam
# 19.10.2017 ob 06:54
sem slisal da upokojenci nacrtujejo prezivljanje svoje starosti v zaporu v Kopru ! ker tam jim ni treba placat 1.200€ za oskrbo na mesec, za vegetiranje v sobi.
@twwwter
# 18.10.2017 ob 22:12
Da Bavčar ne pripravlja spet kakšne osamosvojitve?
Binder Dandet
# 19.10.2017 ob 09:15
A je Bavcar tudi plezal na cevovod?

#tafilmbiradvidel
Baba Tečna
# 20.10.2017 ob 09:51
Če ima človek preveč časa začne razmišljati o bedarijah....

Zapornikom je potrebno dati delo:
1. Da jim po glavi ne bi hodile podobne neumnosti.
2. Da bi plačevali svoje obroke. (2 hladna in 1 topel obrok)
3. Da bi plačevali svojo nastanitev. (voda, elektrika, prostor, ogrevanje...)
kar bi jim morda ostalo, pa naj gre:
4. za stroške sojenja.
5. za povrnitev nakradenega, oz. za škodo, ki so jo s svojim dejanjem storili.

Plača bi morala biti enaka minimalni.
Cene pa primerljive recimo s hostli.
Kdor ne dela naj tudi ne je.
Jasno razne TV, radiji, mobiteli in internet odpadejo.
Fitnes naj imajo, seveda pa naj ga plačujejo, v kolikor bi jim morda ostalo od zgoraj naštetega..

Tu nikakor ne bi bile kršene neke človekove pravice, ampak zgolj kolikor-toliko normalno okolje - predvsem za zapornike !!
jezevec
# 19.10.2017 ob 06:10
Ja nič, pobje. Vsaj 100/50 wifi 802.11n v vsako celico.
Orli
# 20.10.2017 ob 09:23
Delat javna dela zapornik stane 2000e.Delat pa jim ne bodo hodile neumnosti po glavi.Ljudje po 40 letih imajo pa 600e penzije.Kriminalci obsojeni pa na pocitnice.
Homer.
# 20.10.2017 ob 08:34
Ne!
Bavčar je iz svoje pisarne vodil prevzem......
Kazalo