Na sodišču so potrdili, da je bil obtožni predlog vložen. Foto: BoBo
Na sodišču so potrdili, da je bil obtožni predlog vložen. Foto: BoBo
Proti tožilki Dragici Kotnik obtožni predlog

Da je obtožni predlog vložen, so potrdili na Okrožnem sodišču v Ljubljani, dokument, za katerega sumijo, da ga je posredovala novinarju Mitji Lomovšku, pa naj bi se nanašal na odredbo za pregled telefonskih pogovorov, ki ga je objavil spletni portal Požareport.

Iz omenjenega dokumenta izhaja, da so preiskovalci pri naknadnem pregledu kraja tragedije, v kateri je umrl Sašo Baričevič, na dveh stikalih v hiši našli sledi krvi takrat neznane osebe. Kotnikova je zaradi suma nevestnega dela preganjala vodjo ogleda kraja dogodka na Oražnovi in dežurnega v operativno-komunikacijskem centru. Oba sta bila oproščena.

Za očitano kaznivo dejanje kazen leto dni zapora
Tožilstvo Dragici Kotnik očita kaznivi dejanji zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic, za kar je predvidena kazen eno leto zapora. Kazenski postopek se je sicer začel novembra lani, od takrat naprej pa za Kotnikovo velja tudi suspenz. Obtožni predlog so na sodišču sicer prejeli konec prejšnjega tedna, spisa pa še niso dodelili sodniku, zato datum naroka še ni znan. Poleg Kotnikove v zadevi obravnavajo tudi Mitjo Lomovška, ki mu tožilstvo očita napeljevanje k omenjenemu kaznivemu dejanju. Proti Kotnikovi poteka tudi disciplinski postopek na tožilstvu.

Tožilka želi postati odvetnica
Kotnikova sicer želi prestopiti med odvetnike in naj bi že opravila odvetniški izpit in pridobila pozitivno mnenje izvršilnega odbora ljubljanskega območnega zbora odvetniške zbornice, a upravni odbor zbornice o tem še ni odločal, piše časopis Delo. Po zakonu namreč o vpisu kandidatu v imenik odvetnikov ni mogoče odločati do pravnomočnosti odločbe v kazenskem postopku, če gre za pregon zaradi naklepnega kaznivega dejanja, ki se preganja po uradni dolžnosti.

Proti tožilki Dragici Kotnik obtožni predlog