Črna kronika
Darko Majhenič
"Lahko je dajati neke splošne ocene o sumih kaznivih dejanj, o tem, da policija nič ne naredi ali da naredi premalo. A za uspešen predkazenski in kazenski postopek potrebujemo tudi kakovostne dokaze," je jasen Darko Majhenič. Foto: BoBo
V predkazenskem postopku preiskujejo 27 sumov kaznivih dejanj, v četrtek so obravnavali 18 dejanj nedovoljenega dajanja in sprejemanja daril.
Jelka Godec
Nekdanja predsednica preiskovalne komisije DZ-ja o ugotavljanju zlorab v zdravstvu na področju prodaje in nakupa žilnih opornic Jelka Godec (SDS) je bila ob četrtkovih kriminalističnih preiskavah deloma tudi kritična do policije in tožilstva, češ da so se usmerili predvsem v zdravnike, ne pa v vodje nabavnih služb in dobavitelje. Foto: BoBo
       Dovolili so nam le vpogled v določene poslovne listine, nič nismo smeli kopirati ali odnesti. Brez listin pa nimamo dokaza. Zgolj prepis preiskovalca iz originalne dokumentacije ne more biti dokaz.       
 Darko Majhenič, NPU

Prvi mož NPU-ja Majhenič odgovarja na očitke: Policija ne spi, izjemno veliko dela

Več preiskav domnevne korupcije v zdravstvu
12. oktober 2018 ob 17:12
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Prvi mož NPU-ja Darko Majhenič je pojasnil, da je preiskava, v okviru katere so policisti v četrtek na območju več policijskih uprav opravljali hišne preiskave, samo ena izmed preiskav korupcije v zdravstvu.

Nacionalni preiskovalni urad (NPU) je v četrtek na območju več policijskih uprav opravil 16 hišnih preiskav, tako v zasebnih kot poslovnih prostorih, predkazenski postopek poteka zoper 10 fizičnih oseb in dve pravni osebi. Po pojasnilih Majheniča je ena osumljena oseba, predstavnica dveh gospodarskih družb, od leta 2008 bolnišnicam dobavljala žilne opornice, za ohranitev posla pa je osumljenim zdravnikom in enemu nabavniku bolnišnice dala več nedovoljenih daril v obliki plačil stroškov potovanj, avtorskih honorarjev, donacij in gotovine.

Osumljeni so si tako pridobili skupaj okoli 100.000 evrov premoženjske koristi, vendar to še ni dokončni znesek. Ta znesek namreč upošteva le nedovoljena darila, ne pa tudi vrednosti sklenjenega gospodarskega posla, je pojasnil Majhenič.

Odgovor na očitke preiskovalne komisije DZ-ja
Nekdanja predsednica preiskovalne komisije DZ-ja o ugotavljanju zlorab v zdravstvu na področju prodaje in nakupa žilnih opornic Jelka Godec (SDS) je bila ob četrtkovih kriminalističnih preiskavah deloma tudi kritična do policije in tožilstva, češ da so se usmerili predvsem v zdravnike, ne pa v vodje nabavnih služb in dobavitelje. Pa tudi, da je pregledovanje dokumentacije v bolnišnicah nesmiselno, glede na to, da je parlamentarna komisija policiji predala vso originalno dokumentacijo, ki jo je zbrala.

Kot je dejal Majhenič, so pogosto deležni kritik in ocenjevanja njihovega dela na področju odkrivanja in preiskovanja kaznivih dejanj. "Lahko je dajati neke splošne ocene o sumih kaznivih dejanj, o tem, da policija nič ne naredi ali da naredi premalo. A za uspešen predkazenski in kazenski postopek potrebujemo tudi kakovostne dokaze," je opozoril prvi mož NPU-ja.

Kot je pojasnil, morajo na policiji vsako prejeto gradivo najprej preučiti, opraviti razgovore s pričami in zaslišanja, če želijo utemeljiti sume konkretnih kaznivih dejanj.

"Brez listin nimamo dokaza"
Majhenič je poudaril, da so od parlamentarne preiskovalne komisije res pridobili določeno poslovno dokumentacijo, vendar v celoti šele letos. Ko so v preteklosti parlamentarno preiskovalno komisijo zaprosili za določeno dokumentacijo, za katero so menili, da bi lahko bila koristna za predkazenski postopek, pa so dobili zgolj zapisnike sej in zaslišanj.

"Dovolili so nam le vpogled v določene poslovne listine, nič nismo smeli kopirati ali odnesti. Brez listin pa nimamo dokaza. Zgolj prepis preiskovalca iz originalne dokumentacije ne more biti dokaz," je obrazložil Majhenič.

V konkretnem primeru preiskujejo tako poslovodje različnih gospodarskih subjektov, bolnišnic, predkazenski postopki pa so usmerjeni ne samo v preiskovanje domnevnih korupcijskih kaznivih dejanj, ampak tudi v preiskovanje gospodarskih kaznivih dejanj.

Po prvi prijavi niso našli dovolj dokazov
Glede očitka Godčeve, da so imeli pristojni organi nekatere informacije že pred leti, pa je bila preiskava v letu 2015 ustavljena in znova odprta, ko je bila ustanovljena parlamentarna preiskovalna komisija, pa je Majhenič pojasnil, da po prvi prijavi iz leta 2013 na podlagi zbranih obvestil niso našli dovolj dokazov, ki bi podkrepili sum kaznivega dejanja. Po nadaljnjem navodilu specializiranega tožilstva so v preiskavo vključili tudi finančno upravo, Računsko sodišče in protikorupcijsko komisijo, skupaj s podatki parlamentarne preiskovalne komisije pa so lahko prišli do "včerajšnje realizacije".

Do te so prišli tudi na podlagi pregleda in analize dokazov iz predkazenskega postopka, na podlagi katerega so januarja vložili kazensko ovadbo zoper dve fizični osebi zaradi korupcijskih kaznivih dejanj v zdravstvu. Takrat so namreč s sodno odredbo prišli do pregleda prometa na okoli 40 transakcijskih računih fizičnih in pravnih oseb za obdobje od leta 2008.

Preiskave korupcijskih kaznivih dejanj imajo prioriteto
Preiskovanje korupcijskih kaznivih dejanj je po zagotovilih Majheniča za policijo pomembna prioriteta. Od leta 2014 so obravnavali 125 zadev, vsaka je obsegala večje število konkretnih kaznivih dejanj. Kazenske ovadbe ali njihove dopolnitve so spisali za 94 kaznivih dejanj.

Kazenske ovadbe so bile podane zaradi utemeljenega suma različnih kaznivih dejanj, predvsem s področja korupcije, zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic, zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, ponareditve ali uničenja poslovnih listin in drugih kaznivih dejanj. Vsebinsko so se kazenske ovadbe nanašale predvsem na nakup in servisiranje različne opreme ter pripomočkov, čakalne vrste, kadrovske zadeve, zdravljenje in investicijska dela, je naštel.

V nekaterih obravnavanih primerih pa znakov kaznivih dejanj niso ugotovili, zato niso imeli podlage za kazensko ovadbo, tako so na pristojna tožilstva poslali 74 poročil. Ob tem je zatrdil, da "policija ne spi, izjemno veliko dela; trudimo se biti ažurni".

VIDEO
Več preiskav domnevne korupcije v zdravstvu
Sa. J.
Prijavi napako
Komentarji
sweety983
# 12.10.2018 ob 18:24
Je pri Zemljariču, bivšem direktorju UKC in danes lobistu, kdo potrkal na vrata?
DiscoViking
# 12.10.2018 ob 17:59
Dejstvo je, da so preiskave pesek v oči in predstava za medije in rajo. Privlekli bodo 2 majhni žrtveni jagnji, jih obsodili na par let, nato pa itak predčasno izpustili kot Hildo.
Če bi policija in sodstvo to kar so v drugih zahodno EU državah, bi razni dobavitelji, zdravniki, direktorji itd. igrali košarko na Dobu, že pet let nazaj, in nebi rabili nobene posebne komsije itd.
Sklonjen
# 12.10.2018 ob 21:54
Ah, pripovedujte to komu drugemu ....Zemljarićeve firme se sploh niste dotaknili ... spet preganjate kurje tatove!!!!!!!!!!!!!
mangrooooo
# 12.10.2018 ob 20:20
Ni je večje korupcije, kot je v občinah, kjer so nekateri župani že 10 let in več. Prevladuje seveda v večjih mestih, kjer je denarja največ. Ampak ne spomnim se, da bi katerega od teh županov vprašali po zdravju, čeprav je slišati nešteto različnih zgodb.
Ampak problem je v zakonig in banani državi, ki to omogoča.
Še večji paradoks pa je, da bosta vsaj dva izmed teh večnih županov ponovno izvoljena.
Radoveden
# 12.10.2018 ob 18:27
Sprenevedanje na sprenevedanje.

Je pa včeraj gospod v Odmevih lepo povedal kako se vse to lahko razreši. Vse je na ministru za zdravje. Na vprašanje ali pa je trenutni minister za zdravje sposoben to razrešiti, pa sta oba sogovornika odgovorila z jasnim "NE", ker gre za kontinuiteto že znanega.

Samo Fakin ni zmožen tega rešiti. Je samo fakin.
sweety983
# 12.10.2018 ob 18:25
Pa ne brišite mi komentarja, ker ni žaljiv ali sovražen govor.
firtoh
# 12.10.2018 ob 21:22
Me pa tudi zanima,kako kaj poteka preiskava zoper brata Harija Furlana(NPU),ki je kolke predrago prodajal
firtoh
# 12.10.2018 ob 21:19
Nisem kriminalist. Recimo,da so dobili prvo prijavo 2013.Baje niso odkrili nič sumljivega....
Sam bi šel na internet in vprašal gugla kolk kosta opornica in kulk je plačal UKC.Aha,toliko kosta,UKC je plačal 200 % več.Kdo je naročal in kdo prodal?Imam imena,poglejmo premoženjsko stanje le-ta teh...itd
Vse se da, če se hoče,če pa se noče,potem pa imamo preiskavo čez 10 let.
Temu modelu z NPU pa..kradlo se je in se še krade, že več kot 27 let
momahen
# 13.10.2018 ob 07:35
Majhenič preiskuje le majhne ribe, pri velikih pa pogleda stran. A ne Majhenič? Raje naj pove kdo ga plačuje, pa mu bo pol oproščeno.
Sklonjen
# 12.10.2018 ob 21:56
Furlana mate v svojih lastnih vrstah, pa vam ne kane, da bi bilo kaj narobe v njegovi žlahti, ki je neposredno vpletena v posle????
veza
# 12.10.2018 ob 21:41
Prvi mož NPU-ja Majhenič odgovarja na očitke: Policija ne spi, izjemno veliko dela


veliko dela, le kakih 10 let prepozno, je pozabil dodat
Bivši uporabnik
# 13.10.2018 ob 09:44
Koga farbajo? V letih 2014 - 2017 je UKCL pokuril debelih 70 milijonov evrov iz zdravstvene blagajne skrajno netransparentno. Nakupi brez računov, kreativno računovodstvo in dodatno friziranje bilanc pri vseh ostalih poslih, tožilci "specialisti" pa se lotevajo nečednosti, par let po tem ko se je dokazno gradivo že zdavnaj "izgubilo". Malce "več kasno" so se spomnili. Kdo pameten pa bi tri leta po kriminalnem dejanju hranil podatke na domačem računalniku!¨?
firtoh
# 13.10.2018 ob 08:30
Če zasebno podjetje proda zasebniku 200% dražji material,je kupec kronan osel in je sam kriv.Lahko pa toži prodajalca zaradi goljufije.
Če zasebno podjetje proda javnemu zavodu 200% dražji material,je oškodovanje javnih sredstev. Kakšne dokaze rabiš?Imate račune in nakazila,ve se kdo naroča material v javnem zavodu in po posameznih oddelkih.
Binder Dandet
# 13.10.2018 ob 07:42
""Dovolili so nam le vpogled v določene poslovne listine, nič nismo smeli kopirati ali odnesti. Brez listin pa nimamo dokaza. Zgolj prepis preiskovalca iz originalne dokumentacije ne more biti dokaz," je obrazložil Majhenič."

Absurd, da lahko komisija odloca, kaj bo predala in kaj ne.
kurirka
# 12.10.2018 ob 21:36
Naslednji, ki bodo v tej zadevi potegnili mastne denarce, so prominentni odvetniki.
Epafrodit
# 12.10.2018 ob 21:33
patriot44X2: "Ko pa levo sodstvo svojih ne zapira..."

...naše pa izpušča na prostost tudi, ko so močno krivi.
djdj
# 12.10.2018 ob 19:57
Sem opazil, da policija ne spi. Toliko kot jih je sedaj med "stavko" na cesti, jih pred stavko ni bilo.
Lobo
# 12.10.2018 ob 17:42
Policija ne more preprečiti korupcije v zdravstvu, ne glede na to kako močno se trudi. Lahko pa jo sistem poenotenega naročanja zdravil in medicinskih pripomočkov postavi na nek normalen nivo. Prihaja čas, da vlada pokaže premike v tej smeri.
najdise
# 13.10.2018 ob 13:32
Parlamentarna komisija je lahko zbrala vse dokaze, kriminalistična policija pa nobenega in to v sedmih letih.
Pa kaj mislite daj je normalni narod tako potegjen in vam verjame?
Joc52
# 13.10.2018 ob 05:17
npu: farsa od farse; res nas imate za bebce; preiskujete dva (en menda celo v stečaju) najmanjša dobavitelja, glavnih se pa ne upate (salus,...); nesposobni ste, bi vas morali ukiniti, ker čisto nobene koristi ni od vas; samo plače vlečete in ne naredite nič uporabnega; USKOK bi v 14 dneh več opravil kot vi v treh letih.
najdise
# 13.10.2018 ob 14:55
@galoper
takrat se je pripravljal sistem, poberi denar iz podjetij, zdravstvene, pokojninske,blagajne, iz mafijskih deležev SDV preprodaje in iger na srečo. Iz tega denarja se še danes financira rušitev demokracije v Sloveniji in financiranje levih javnih tožilcev, sodstva, policije, Zokijev..
Mečejo nam kosti za lačen narod, medtem pa kradejo dalje,..
galoper
# 13.10.2018 ob 12:27
Pomanjkanje širine znanja je omogočilo prekinitev preiskave, čeprav so bile strokovne službe in gradivo dostopne, kar oblikuje sum na namerno zaustavitev preiskave, ki ni zanimala politične preiskovalne komisije. Rabimo še eno komisijo za preiskavo dela komisije zaradi opustitve opustitve preiskave pred petimi leti?
QUENDI
# 13.10.2018 ob 09:33
......le zakaj imajo specialisti tako različna mnenja o potrebnih medicinskih dodatkih.......rešitev je samo centralno naročanje ne pa razpršeno......tako kot v domovih za starejše....seveda pri tistih, ki so v javni lasti......
Homer.
# 13.10.2018 ob 09:02
Finančna policija je tiso kar potrebujemo!
Sistem javnih razpisov je generator korupcije in dogovarjanja.
miško5lin
# 13.10.2018 ob 08:53
Preiskava od leta 2008 dalje.
Pa res delate...

Ko bo pa prišla zadeva na sodišče, če sploh, tam nekje leta 2021, se pa nihče zaradi "oddaljenosti" dogodkov ne bo ničesar več spomnil...
firtoh
# 13.10.2018 ob 08:20
V predkazenskem postopku je tudi fotografija ali foto-kopija originalne listine dokaz,da lahko nadaljujejo delo.Kdo še prepisuje na roke? Očitno kriminalisti na NPU.
Zaradi takšne izjave bi v normalni državi letel s položaja,..pravzaprav na njega ne bi bil niti izbran.
Tojeto
# 12.10.2018 ob 23:32
Nisem kriminalist. Recimo,da so dobili prvo prijavo 2013.Baje niso odkrili nič sumljivega....
Sam bi šel na internet in vprašal gugla kolk kosta opornica in kulk je plačal UKC.Aha,toliko kosta,UKC je plačal 200 % več.Kdo je naročal in kdo prodal?Imam imena,poglejmo premoženjsko stanje le-ta teh...itd

- Parlamentarne komisije ...he.. he.. to je samo voda na mlin kriminalcem.
POLITIKA JE SOSTORILEC. in mi budale jim ploskamo.
abcabc
# 12.10.2018 ob 18:44
Za začetek naj poišče morilca, ki je ubil Janka Jamnika.
Eska
# 13.10.2018 ob 20:53
Kdor zna, malo dela in mnogo naredi. Kdor ne zna, mnogo dela in malo naredi.
najdise
# 13.10.2018 ob 13:36
@galoper
in kam spada Bavčar? Vkao liberalno levico, kot vsi slovenski tajkuni z Zokijem na čelu.
Ali res nismo leta 91 zmogli to ga.md pozapreti ali izgnati in jim izprazniti račune v tujini?
Epafrodit
# 12.10.2018 ob 21:36
djdj prav imaš. Enako je bilo v prejšnji stavki pred leti. Opravili so tudi tisto pred čimer vztrajno zatiskajo oči ali pa se jim ne da delati.
felipesko
# 15.10.2018 ob 09:55
Prvi mož NPU-ja Majhenič odgovarja na očitke: Policija ne spi, izjemno veliko dela

Aha...Pokradli so nas do gat,zaprli ste tri,štiri lopove,pa še ti so sami priznali.....
Ste pa dobri v prometu.....ljudje se vežejo z pasovi že preden stopijo v avto,policaji z radarji skačejo iz grmovja,kot kakšni ramboti,ustavljanje pa obstaja samoše v vožnji,seveda z sirenami,da ja vidi vsa okolica,kako ste pridni...
galoper
# 13.10.2018 ob 14:22
@najdise # 13.10.2018 ob 13:36
V tistih časih je bilo še vse v 'povojih'. Pripravljal se je sistem za delitev podjetij med državljane.
veza
# 12.10.2018 ob 22:08
Pravzaprav, a niso rekli, da policija štrajka?
Bivši uporabnik
# 12.10.2018 ob 19:21
Morte vedt, da vecino davkoplacevalskega denarja poberejo solniki in zato policija nima dovolj sredstev za delo. Uciteljev je kar 42000!
galoper
# 17.10.2018 ob 09:39
Predpisi so osnova za preiskave, in ti so preveč razvejani za površne prijave, kar širi obseg preiskav.
patriot44x2
# 12.10.2018 ob 17:54
Kaj pomaga če vi delate. Ko pa levo sodstvo svojih ne zapira.
galoper
# 13.10.2018 ob 12:40
@Homer # 13.10.2018 ob 09:02
Finančni policisti so bili izbrani že v času, ko je bil Bavčar minister za NZ.
božo1
# 13.10.2018 ob 15:57
Je pri Zemljariču, bivšem direktorju UKC in danes lobistu, kdo potrkal na vrata?
Ko človek take sliši, pomisli na konkurenčno sposobnost tistih v najbolj ustvarjalnih letih, ki bi naj bila nekje med 40 in 60.

Janez Zemljarič, slovenski pravnik in politik, * 30. december 1928, Bukovci.
Vse najboljše gospod(tovariš) Zemljarič za 90. rojstni dan.
Kazalo