Število prijetih za zdaj ostaja neznano. Fotografija je simbolična. Foto: Reuters
Število prijetih za zdaj ostaja neznano. Fotografija je simbolična. Foto: Reuters

Pri preiskavi so sodelovali nemški, madžarski, italijanski in slovenski varnostni organi, je Europol zapisal na svoji spletni strani. Preiskava je razkrila, da so bili člani kriminalne združbe pakistanski državljani, ki so delovali v Italiji. Ukvarjali so se s tihotapljenjem nezakonitih prebežnikov iz Afganistana, Bangladeša in Pakistana v Italijo in Nemčijo, v zadnjih nekaj letih so jih pretihotapili več kot sto.
Tihotapljenje je potekalo tako, da so v prtljažnem prostoru kombijev vsakič prevažali od 20 do 36 prebežnikov. Vozila so storilci z lažnimi dokumenti najeli v Italiji ali na Madžarskem.

Čeprav so bili pri svojem kriminalnem početju izredno pazljivi, je skupna policijska preiskava vendarle pripeljala do rezultatov. Prstni odtisi, ki so jih našli na prizorišču zločina v Nemčiji, so se ujemali s prstnimi odtisi osumljenca, ki je bil tisti čas v priporu v Sloveniji.

Kot so pojasnili na Generalni policijski upravi, so namreč tedaj prijeli posamezne pribežnike in informacije prek Europola delili s sosednjimi zainteresiranimi državami. Omenjenega osumljenca so na podlagi evropskega naloga za prijetje in predajo pozneje predali madžarskim varnostnim organom. Kot je zapisano na spletni strani Europola, naj bi šlo za vodjo kriminalne združbe.

Pakistanske člane združbe je do zdaj doletela obtožba na Madžarskem in v Italiji, nekaj voznikov pa je bilo že obsojenih v Nemčiji in Sloveniji, še poroča Europol.