Policija je pri hišnih preiskavah med drugim zasegla okoli kilogram kokaina. (Fotografija je simbolična.) Foto: Policija
Policija je pri hišnih preiskavah med drugim zasegla okoli kilogram kokaina. (Fotografija je simbolična.) Foto: Policija

Prvi mož celjskih kriminalistov Jože Senica je pojasnil, da so ovadeni člani kriminalne združbe osumljeni 12 kaznivih dejanj s področja mamil. Ob zaključku preiskave, v kateri so sodelovale tudi posebne in specialne policijske enote, so kriminalisti na podlagi odredbe preiskovalnega sodnika opravili 10 hišnih preiskav, osem osebnih preiskav in šest preiskav vozil.

Devetim osumljenim so kriminalisti odredili pridržanje, štiri izmed teh pa nato s kazensko ovadbo privedli pred preiskovalnega sodnika, ki je trem odredil pripor, drugi pa bodo na sodni postopek čakali na prostosti.

Preiskava trajala skoraj eno leto
Senica je ob tem pojasnil še, da so obsežno kriminalistično preiskavo začeli februarja lani in med njo uporabljali tako klasične metode policijskega dela kot tudi prikrite preiskovalne ukrepe. Ugotovili so, da so glavni akterji kriminalne združbe vsak dan prodali od pet do 200 gramov kokaina in z njim "oskrbovali" odvisnike in preprodajalce mamil na širšem celjskem območju. Na mesec so tako prodali do en kilogram kokaina, ki je na Celjskem najbolj razširjeno mamilo takoj za konopljo. Cena za gram kokaina se je v zadnjem času spustila na okrog 50 evrov, še pravijo kriminalisti.

Zasegli kokain, ekstazi, denar in naboje
V hišnih preiskavah so kriminalisti osumljenim zasegli okoli kilogram kokaina, 50 gramov amfetamina, 94 tablet ekstazija, večjo količino denarja, ki so ga pridobili na nezakonit način, 99 nabojev za kratkocevno orožje, nabojnik in mobilne telefone. Zasegli so jim tudi natančne tehtnice in alufolije s sledmi mamil, ki so jih uporabljali za razpečevanje.

Bili so dobro organizirani
Člani kriminalne združbe so bili po Seničevih ocenah dobro organizirani in so imeli natančno razdeljene naloge. Združba je pri izvrševanju kaznivih dejanj uporabljala veliko "varnostnih potez", zaradi česar je bilo dokazovanje kaznivih dejanj težje in dolgotrajno. Pet osumljencev je povratnikov pri izvrševanju tovrstnih kaznivih dejanj, še pravijo kriminalisti in dodajajo, da je eden izmed njih zaporno kazen zaradi prometa z mamili že prestajal v tujini.