Kriminalisti so v preteklem tednu uspešno končali dve ločeni preiskavi pogrešanih oseb, za kateri je obstajal sum, da je bilo pogrešanje povezano s storitvijo kaznivega dejanja oz. da sta postali žrtvi kaznivega dejanja. Foto: BoBo
Kriminalisti so v preteklem tednu uspešno končali dve ločeni preiskavi pogrešanih oseb, za kateri je obstajal sum, da je bilo pogrešanje povezano s storitvijo kaznivega dejanja oz. da sta postali žrtvi kaznivega dejanja. Foto: BoBo
Vodnjak
24-letni osumljenec je 22-letno žrtev štirikrat ustrelil v hrbet, truplo pa skril v vodnjak. Foto: BoBo
Policisti so ugotovili, da sta se osumljeni 27-letnik in 62-letnik zaradi marca ukradenega denarja 9. aprila ponoči sprla v kleti stanovanjskega bloka, mlajši je starejšega z gasilnim aparatom udaril po glavi, truplo pa skril v svoji kleti. Foto: BoBo
Policijski kombi, kibla
V Sloveniji od leta 2007 deluje delovna skupina uprave kriminalistične policije, ki jo sestavljajo strokovnjaki s področja krvnih deliktov, ogledne dejavnosti in analitike, njena osnovna naloga pa je preiskovanje najhujših oblik umorov in primerov pogrešanih oseb s sumom, da so postale žrtve kaznivega dejanja. V tem obdobju so preiskali vse umore in uboje. Foto: BoBo
Najdena moška sta bila umorjena

Na Generalni policijski upravi (GPU) so danes predstavili rezultate uspešno končanih kriminalističnih preiskav dveh primerov pogrešanih oseb, za kateri se je izkazalo, da sta bili umorjeni - ena na območju Dolenjske in druga na območju Šentjurja pri Celju.

Osumljenca sta v policijskem zaslišanju dejanje že priznala, preiskovalni sodnik je za oba odredil pripor, obema pa za kaznivo dejanje umora grozi najmanj 15 let zapora.

Trupli skrbno skriti
Direktor uprave kriminalistične policije na GPU-ju Marjan Fank je na novinarski konferenci opozoril, da sta bili preiskavi posebej oteženi, saj vse do prijetja osumljencev nista bila znana kraja storitve kaznivih dejanj.

V obeh primerih so storilci skrbno skrili trupli in prikrili druge okoliščine, na podlagi katerih bi bilo mogoče najti trupli oz. izslediti storilce, je dejal Fank in dodal, da so bile preiskovalne dejavnosti omejene, saj vse do najdbe trupel ni bilo mogoče potrditi nasilne smrti in s tem primera pogrešane osebe obravnavati kot umor.

Truplo 22-letnika v vodnjaku več kot dve leti
Novomeški kriminalisti so izginotje 22-letnika preiskovali več kot dve leti. Njegova starša sta namreč 26. februarja 2012 na Policijski postaji Dolenjske Toplice naznanila, da pogrešata 22-letnega sina in da je njegov avtomobil na parkirišču trgovskega centra v Novem mestu. Novomeški policisti in kriminalisti so ga neuspešno poskušali najti tako doma kot v tujini. Na podlagi vseh zbranih obvestil so nazadnje posumili, da je pogrešani žrtev kaznivega dejanja umora.

Vodja sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Novo mesto France Božičnik je pojasnil, da so v drugi polovici maja letos dobili več informacij, na podlagi katerih so v torek truplo pogrešanega našli v betonskem vodnjaku ob zidanici na območju Suhorja. Obdukcija je pokazala, da je bil umorjen s štirimi streli v hrbet.

V sredo so policisti pridržali 24-letnega osumljenca iz okolice Novega mesta, ki naj bi 25. februarja 2012 v zgodnjih jutranjih urah v gozdu med naseljema Birčna vas in Veliki Podljuben z neugotovljenim strelnim orožjem manjšega kalibra ustrelil 22-letnika. Po dejanju je truplo z avtomobilom odpeljal v Dolenji Suhor v občini Metlika in ga skril v vodnjak ob zidanici. Motiv za umor naj bi bilo dolžniško razmerje - pogrešani je namreč osumljencu posodil nekaj tisoč evrov.

Truplo 62-letnika skril v svoji kleti
Celjski kriminalisti pa so od sredine aprila letos iskali pogrešanega 62-letnega Šentjurčana. Njegovo izginotje so prijavili sosedje, policisti pa so na podlagi informacij preverjali tudi možnost, da je z vlakom odpotoval v tujino, je pojasnil vodja sektorja kriminalistične policije PU-ja Celje Damjan Turk.

Pogrešani pa je marca letos na Policijski postaji Šentjur ovadil 27-letnega soseda, ki naj bi mu iz stanovanja ukradel 8.300 evrov. Ovadeni je sicer tatvino denarja zanikal.

Stanovalci bloka, kjer je bival pogrešani, pa so v torek obvestili policiste o smradu v kletnih prostorih. Pri pregledu so policisti v kleti 27-letnega državljana BiH-a z začasnim bivališčem v Šentjurju našli v folijo zavito truplo pogrešanega. Policisti so ugotovili, da sta se osumljeni 27-letnik in 62-letnik zaradi marca ukradenega denarja 9. aprila ponoči sprla v kleti stanovanjskega bloka, mlajši je starejšega z gasilnim aparatom udaril po glavi, truplo pa skril v svoji kleti.

Po dejanju je počistil klet, pokojniku je vzel predmete, ki jih je imel pri sebi, in jih odvrgel v zabojnik za smeti. Osumljenec je v dneh po umoru potoval v Avstrijo in BiH ter se občasno vračal na naslov začasnega bivanja v Šentjurju, kjer je truplo, ki ga je pustil v kleti, zavil v različne folije in vrečke ter ga polival z mili, kletne prostore pa osveževal z osvežilci zraka, da sosedje ne bi zaznali smradu. Prav tako je truplo posipal z lepilom za keramiko.

Preiskani vsi umori in uboji zadnjih let
Od leta 2007 sicer deluje delovna skupina uprave kriminalistične policije, ki jo sestavljajo strokovnjaki s področja krvnih deliktov, ogledne dejavnosti in analitike, njena osnovna naloga pa je preiskovanje najhujših oblik umorov in primerov pogrešanih oseb s sumom, da so postale žrtve kaznivega dejanja. Po Fankovih besedah so od takrat preiskali vse umore in uboje.

V Sloveniji po podatkih GPU-ja vsako leto obravnavajo od 250 do 300 prijav pogrešanih oseb in okoli 50 mladoletnikov, večino odkrijejo v kratkem času. V državi je trenutno 219 pogrešanih oseb, najstarejši primeri segajo v 60. in 70. leta. Med letoma 2009 in 2013 so policisti vsako leto obravnavali več kot 40 primerov ubojev, umorov oz. poskusov omenjenih kaznivih dejanj, izstopa pa leto 2012, ko je bilo tovrstnih kaznivih dejanj 57.

Najdena moška sta bila umorjena