Omenjeni incident se je v Piranskem zalivu zgodil avgusta 2005. Foto: EPA
Omenjeni incident se je v Piranskem zalivu zgodil avgusta 2005. Foto: EPA
Ribiška mreža
Hrvaška ribiča sta po poročanju Novega lista zatrdila, da je šlo le za nepomembno prerekanje zaradi potrganih ribiških mrež slovenskega ribiča. Foto: BoBo

Obtožni predlog proti dvema ribičema - gre za očeta in sina iz Savudrije - je vložil piranski oddelek okrožnega državnega tožilstva v Kopru, so potrdili na piranskem okrajnem sodišču.

Tožilstvo prvemu obdolžencu očita storitev kaznivega dejanja poškodovanja tuje stvari, saj naj bi z ribiško ladjo zapeljal čez stoječe ribiške mreže v lasti slovenskega ribiča, ter ogrožanje varnosti slovenskega ribiča z grožnjo napada na njegovo življenje in telo - proti njemu naj bi vrgel nekaj, kar je bilo podobno neprižgani palici dinamita. Kaznivo dejanje ogrožanja varnosti očitajo tudi drugoobtoženemu.

Na začetku septembra 2005 je koprska policija ribiča iz Savudrije ovadila zaradi "utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja poškodovanja tuje stvari", za kar je zagrožena denarna kazen ali do dve leti zapora. Poleg tega je bil ovaden tudi zaradi "ogrožanja varnosti", za kar je v kazenskem zakoniku predvidena denarna kazen ali do enega leta zapora.

Hrvata trdita, da sta bila v domačih vodah
O vložitvi obtožnega predloga je prvi poročal reški Novi list. Obtoženi oče in sin sta za časopis zatrdila, da ni šlo za incident, ampak le za nepomembno prerekanje zaradi potrganih ribiških mrež slovenskega ribiča. Prav tako navajata, da naj bi se dogodek zgodil južno od sredinske črte v Piranskem zalivu, torej po njuni razlagi v hrvaških teritorialnih vodah.

Po besedah enega izmed njiju so bili v tem času ribiški incidenti pogosti, slovenski ribiči pa so, tudi v spremstvu slovenskih novinarjev, prihajali na hrvaško stran zaliva, da bi "provocirali". Glede na to, da meddržavna meja na morju uradno ni potrjena, je nejasno in neverjetno, da slovensko sodišče poziva hrvaška ribiča k spoštovanju reda, je omenjeni ribič izjavil za časopis. Po poročanju Novega lista sicer razmišlja tudi o tem, da bi vabilo tožilstva, naj se pojavi pred piranskim sodiščem, vrnil in zahteval novega v hrvaščini.

Na piranskem okrajnem sodišču so za STA sicer pojasnili, da "lahko sodišče uporabi vse predpisane zakonske ukrepe za zagotovitev njune navzočnosti", če se obdolžena na poziv sodišča ne bosta odzvala.