Po odškodninskem postopku se je končal tudi kazenski. Foto: BoBo
Po odškodninskem postopku se je končal tudi kazenski. Foto: BoBo
Delo
Eden izmed spornih člankov v Delu. Foto: MMC RTV SLO

Rode je Karbo s kazensko tožbo preganjal zaradi domnevnega opravljanja. Karba je namreč v več člankih zapisal, da je bil Rode leta 1969 intimen s Tanjo Bredo, ki je leto pozneje rodila sina Petra Stelzerja. Kazensko tožbo je Rode po poročanju časopisa Delo sam umaknil.

Nekdanji ljubljanski nadškof in metropolit, zdaj kardinal Rode je takratno poročanje Dela še isti dan zanikal. Zavrnil je trditve, da je prelomil celibat in izrazil pripravljenost na analizo očetovstva s testom DNK.

Opravili so ga na univerzitetnem inštitutu v Münchnu. Analiza, za katero si je prizadeval Stelzer, je na začetku oktobra 2012 pokazala, da med Stelzerjem in Rodetom ni sorodstvene povezave.

Odvetniška pisarna Zidar Klemenčič je dva tedna po objavi rezultatov analize v Rodetovem imenu vložila še zasebno kazensko tožbo proti Karbi.

Poleg kazenske tožbe je Rode Karbo zaradi opravljanja in raznašanja neresničnih trditev iz zasebnega življenja preganjal tudi z odškodninsko tožbo, s katero je od novinarja in časopisne hiše Delo zahteval opravičilo, umik izjav in 30.000 evrov odškodnine. Ta postopek se je končal pred enim letom s poravnano.