Črna kronika
Ptice so ujeli in usmrtili v Romuniji. Fotografija je simbolična. Foto: Promocijsko gradivo/PU Murska Sobota

Dodaj v

Romun tihotapil 1.349 mrtvih ptic zavarovanih vrst

Tihotapljenje je očitno razširjeno
8. oktober 2018 ob 11:20
Lukovica - MMC RTV SLO, STA

Mobilni carinski oddelek je v petek na postajališču Lukovica v avtobusu s prikolico med pregledom prtljage našel 15 škatel z mrtvimi pticami.

Varstvena ornitologinja iz Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije je ugotovila, da je bilo v škatlah 1.349 ptic 13 zavarovanih vrst, so sporočili iz društva.

Vse vrste ptic, ki jih je Romun tihotapil v Italijo, so zavarovane z Bernsko konvencijo in s slovensko zakonodajo s področja varstva prosto živečih živalskih vrst. Ptice so ulovili in ustrelili v Romuniji, namenjene pa so bile na italijanski črni trg, kjer bi jih prodali restavracijam.

Sicer se v omenjenem društvu v sklopu projekta Proti nezakonitemu ubijanju ptic na jadranski selitveni poti ukvarjajo tudi z nezakonitim transportom ptic prek Slovenije. Kot so ugotovili, se je število zaznanih primerov vse od leta 2013, ko Slovenija ni več zunanja meja EU-ja, zmanjšalo, kar pa je predvsem zaradi neizvajanja carinskega nadzora na mejah.

"Razsežnost pojava tako v zadnjih letih ni znana, vendar podatki kažejo, da se ni bistveno zmanjšala. Slovenija ostaja tranzitna država za ptice, ulovljene tako na območju vzhodne kot tudi jugovzhodne Evrope," so še sporočili iz društva.

Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
HakmeD
# 08.10.2018 ob 12:14
Kuglo na noge, kramp v roke, pa drugi tir kopat...
Bivši uporabnik
# 08.10.2018 ob 11:34
to govorim že leta, se točno ve, kaj delajo titi kombiji po hostah (enako tudi glede švarcarije z begunci ipd).
redno so tudi na primorki da videt takšna in drugačna blindirana vozila, polna ukradene robe (od vrtnega iorodja, do ne vem lesa), nakradenega po celi jv evropi, kako šibijo v italijo in ven.
policija, opravite svoje del in in ne samo s tistimi providami lovit narod, ki se vozi v službo in vas plačuje.
Bivši uporabnik
# 08.10.2018 ob 11:38
Brez izjeme je potrebno te kombije ustaviti in pregledati, ne glede na morebitne zamude. Vedno najdejo ukradene motorje, kosilnice, izvenkrmne motorje, avtomobilske dele, ptice..
Kiklop
# 08.10.2018 ob 18:23
Skippy,

vsak dan sem na avtocesti na leto naredim več deset tisoč kilometrov, pretežno po AC križu..., z leve in desne me prehitevajo kamioni vseh možnih registracij, tudi slovenski vozniki se zelo radi prerivajo in prehitevajo po desni... zame je to popolnoma nesprejemljivo...v tunelu se tovornjaki opotekajo kot pijane krave, vidim, da imajo v rokah telefone, prenaloženi kombiji s prikolicami, roko dam v ogenj 3x prenatovorjeni, s slabimi pnevmatikami, 140-150 na uro prilepljeni na levi pas, še bolj divji vozniki najboljših bmw-jev, vse z italijanskimi registracijami, točno se ve, da so to vozniki, ki so iz nekaterih vzhodnoevropskih držav na delu v Italiji... Prilepijo se ti za zadek, pri 130 na uro 3m za teboj, utripajo z lučmi itd itd itd. To doživljam sak dan. Policijo vidim (morda) 1x na 15 dni, nikoli ne kontrolirajo med vožnjo, ker najbrž sploh nimajo ustreznih vozil... ali pa (saj res) enkrat na Pomurki, pred leti sem videl, kako v civilu lovijo nekoga, ki je izsiljeval... 1x??
Vse to je premalo, saj je slovenski avtocestni križ postal tobogan smrti... In vsi ti nedisciplinirani vozniki točno vejo, da si lahko privoščijo karkoli, ker ni (praktično) nobene kontrole. Gotovo 10x manj kot na avtocestah v Avstriji, ki je primerljive velikosti in imajo posebno avtocestno žandarmerijo... Kar peljite se od Gradca do Celovca, vsaj 3x jih boste videli.
Torej, ne gre za kazni ampak za aktivno kontrolo IN kazni.
Vsekakor pa se NE strinjam z lovljenjem na majhne prekrške, kar je dosti krat edina kontrola, ki se izvaja na cestah... in seveda z drakonskimi kaznimi za te majhne prekrške.
Kiklop
# 08.10.2018 ob 13:51
Najprej avtocestno policijo! KDAJ BO ENEMU PADLO V GLAVO; DA BI SE STROŠEK CCA 1 Mio eur na letni ravni, zelo hitro obrestoval, da bi zelo hitro naredili red na AC, posledično bi se vedelo, da na slovenskih AC ni šale in da morajo biti gume, tahografi in ostalo tip top, varnostne razdalje kot je predpisano, uporaba telefonov ipd sankcionirana, da se odvzemajo vozila težjim prekrškarjem itn. Kaj kmalu bi bilo konec tudi drugim cigu-migu transportom.
Kar pa se host tiče in veselih gobarjev in nabiralcev iz EU pa tudi ne gre oklevati, visoke kazni na mestu samem in strogo zakonodajo.
Lovilce in tihotapce ptic pa bi jaz osebno takoj kaznoval z odvzemom prostosti (nekaj mesecev) in vsaj 10 letnim izgonom iz države. Naj mi bo odpuščeno za to sveto jezo!
democenzus
# 08.10.2018 ob 14:02
pogresam ze vrabce na vrtu, pa kose.....
Bivši uporabnik
# 08.10.2018 ob 11:48
Nisem si mislil, da bi lahko Romun kej tacga neredil.

niso samo romuni, tudi italjani zelo radi brskajo po naših hostal ipd (ampak to si hitro označen za kaj). tudi tisto prodajanje medvedov za odstrel ipd (najbrž ni treba bit sherlock, da je ogromno neprijavljenih zadev) sodi zame v to skupino, pa tudi vsa tista sečnja lesa itd itd, ko dnevno gledam šleperja lesa (hraste, debele čez meter ipd), kako lepo šibajo ven.
prodamo se za pol evra, sramota,
Drummer
# 10.10.2018 ob 10:16
Romunija je že 11 let članica EUja...upam, da bodo čez 100 let vsaj delno asimilirana...čeprav EUja takrat že zadavnej ne bo več
Sussudio
# 08.10.2018 ob 13:00
Lopovi romuni... kot da ne manjka naših tatov in švercerjev na zahod, srbov, hrvatov, bošnjakov, bolgarov, makedoncev, albancev... ampak ko ustavijo romuna, bolgara ali albanca pridno moraliziramo. Ko pa gre za državljana bivše juge, sploh pa našega pa smo tiho.
StricaOdZadi
# 08.10.2018 ob 11:44
Nisem si mislil, da bi lahko Romun kej tacga neredil.
Skippy
# 08.10.2018 ob 15:46
@Kiklop
te vaše sanje, da samo tokrat še dvignemo prekrške, pa se bo vse nehalo, še nikoli niso obrodile sadov. 1000x ste že poskusili s temi fintami, pa ste samo uničili na kupe družin, spremenilo pa se ni ničesar.
Skippy
# 08.10.2018 ob 15:41
@Kiklop
in v kateri državi vidiš še toliko policije, DARSa, FURS-a na avtocestah kot pri nas? Pa saj so povsod. Mi smo ena najbolj nadziranih držav. Kaj točno bi spremenila avtocestna policija?
Kazalo