Črna kronika

Poudarki

  • Tožilka: Dokazov je dovolj za obsodbo
  • Rotnik: Iskali so grešnega kozla
Rotnik naj bi po tistem, ko je prijavil svoje premoženje in zapisal, da ima v bančnem sefu 3,3 milijona evrov gotovine, dokument o tem odtujil iz davčnega spisa. Foto: BoBo
Teš 6 med gradnjo. Tudi družba Alstom se širše sooča s korupcijskimi težavami. Foto: BoBo
VIDEO
Rotnik krivde ni priznal

Dodaj v

Rotnik ni priznal krivde za tatvino dokumenta o premoženju

Sojenje na celjskem okrožnem sodišču
6. julij 2018 ob 15:29
Celje - MMC RTV SLO, STA

Nekdanji direktor Teša Uroš Rotnik na predobravnavnem naroku ni priznal krivde glede preprečitve dokazovanja in tatvine dokumenta, v katerem je Fursu prijavil, s koliko gotovine razpolaga.

Po izračunih Finančne uprave (Furs) je imel Uroš Rotnik za 3,9 milijona evrov premoženja nepojasnjenega izvora, zato so mu odmerili 1,6 milijona evrov davka. Rotnik je na vprašanje, zakaj je potem prejšnji teden plačal davek, odgovoril, da ni želel biti nič dolžan državi.

Rotnikov zagovornik Mitja Jelenič Novak pa je sodišču predložil dokazne predloge. Strinjal se je z branjem izpovedi vseh zaslišanih prič med preiskavo, kar je predlagalo tožilstvo. Poleg tega je predlagal, naj se zasliši tudi Rotnikova nekdanja odvetnica Varja Holec in da se prebere poročilo o izrednem nadzoru na Fursu, ki naj bi Rotnikov spis vodila neurejeno.

Zagovornik je prav tako predlagal, da sodišče pridobi celoten davčni spis, iz katerega izhaja kronologija vseh dogajanj. Dejal je tudi, da je davčni inšpektor dokument o prijavljeni gotovini pogrešal še pred 7. novembrom 2013, ko je opravil pogovor z Rotnikom.

"Gre za obsežen davčni spis, ki vsebuje štiri fascikle dokumentov. Obstaja pa možnost, da je bil dokument založen," je še dejal Jelenič Novak.

Tožilka: Dokazov je dovolj za obsodbo
Tožilka Renata Vodnjov dokaznim predlogom ni nasprotovala. Povedala je, da imajo dovolj dokazov za tožbo in obsodbo Rotnika, kakšno kazen bo zanj predlagala, pa se bo odločila v nadaljevanju sojenja.

Rotnik naj bi domnevno krajo dokumenta na Fursu storil v letu 2013. Davčni pregled pri njem je stekel konec leta 2012, inšpektorji pa so pregledali njegovo poslovanje med 1. januarjem 2007 in 31. decembrom 2011.

Rotnik naj bi po tistem, ko je prijavil svoje premoženje in zapisal, da ima v bančnem sefu 3,3 milijona evrov gotovine, dokument o tem odtujil iz davčnega spisa. S tem naj bi poskušal preslepiti inšpektorje pri odmeri davkov, pozneje pa naj bi oviral dokazovanje domnevno nezakonito pridobljenega premoženja, kar sam zanika.

Tožilstvo je januarja 2016 vložilo zahtevo za preiskavo, sodišče jo je uvedlo oktobra istega leta, tožilstvo pa je februarja lani vložilo obtožnico proti Rotniku. Tožilstvo je sicer v tem primeru odstopilo od pregona ene osebe, neuradno Rotnikove omenjene odvetnice Holec.

Rotnik: Iskali so grešnega kozla
Rotnik sicer meni, da so iskali grešnega kozla za manjkajoče tri milijone evrov, ki so jih kriminalisti iskali v Tešu. Po njegovi oceni sta akcijo sinhrono sprožili policija in finančna uprava, svojo prvo davčno odločbo naj bi namreč prejel ravno v času pripora.

Rotnik je pred leti dejal, da mu denarja ne morejo pobrati, saj da ga nima. Zadeva se je preselila na sodišče in lani spomladi je upravno sodišče potrdilo ugotovitve Fursa in mu odredilo plačilo zahtevanega zneska. V tistem času je bil direktor Komunalnega podjetja Velenje in zaradi sodbe upravnega sodišča so ga razrešili s položaja.

Sodelovanje Teša in podjetja Rudis
Rotnik je sicer že več let v središču preiskav domnevnih nepravilnosti pri gradnji Teša 6. Najnovejša zgodba se dotika kriminalističnih preiskav s konca junija. Portal Siol tako piše, da so kriminalisti preiskovali večletne sume, da je Rotnik eden izmed skritih solastnikov trboveljskega inženirskega podjetja Rudis, najpomembnejšega domačega dobavitelja pri projektu Teš 6.

Kriminalisti so po navedbah policije opravili osem hišnih preiskav pri treh osebah in treh podjetjih. Preiskavo vodijo zoper pet osumljencev. Po informacijah portala so to Rotnik, prav tako nekdanji direktor Teša Peter Dermol, član SD-ja, še en nekdanji direktor Teša Franc Rosec, ki je zdaj tudi poslanec SDS-a, dolgoletni direktor Rudisa Andrej Gorjup in vodja financ v trboveljskem podjetju Igor Medved.

Lastninjenje Rudisa je po pojasnilih Siola ena zadnjih preostalih nepojasnjenih skrivnosti zgodbe o Tešu 6. Gre za podjetje, ki je pri gradnji Teša 6 sodelovalo pri dveh poslih, skupaj vrednih več kot 110 milijonov evrov: napravi za razgradnjo žveplenih plinov, ki jo je izdelalo z velenjskim Esotechom in nemškim podjetjem Engineering Doberšek, in dobavi hladilnega sistema.

Oba posla je Rudis dobil v času, ko je Teš vodil Rotnik. Prav v času, ko je posel s Tešem Rudisu omogočil rekordne prihodke, pa je podjetje dobilo tudi novega lastnika. Propadajoča gradbena družba Primorje ga je takrat prodala družbi MSIN Naložbe, a naj bi šlo zgolj za posrednika, saj je uradni lastnik postalo švicarsko podjetje Cottagon.

Kriminalisti sumijo, da je denar za lastninjenje Rudisa prišel iz Slovenije, po informacijah Siola pa naj bi preverjali, ali so se za švicarskim podjetjem skrivali tudi slovenski solastniki. Dokaze za to naj bi našli v podatkih o nekaterih finančnih transakcijah, ki naj bi jih pridobili iz tujine.

Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
rubin
# 06.07.2018 ob 17:14
Stokrat pravim, uvesti brezgotovinsko poslovanje v povezavi z prepovedjo vsakršnega zaslužka uradnih oseb mimo plače in obratno dokazno breme za premoženje. Te tri stvari in korupcija se bi zdesetkala. Predvsem pa moč bogatih, ki preko korupcije vpljivajo na odločitve politike, ki dela proti običajnemu človeku in v prid bogatih.
socrates
# 06.07.2018 ob 18:19
Na Kitajskem to rešijo hitro .... ;)
DeepBlue
# 06.07.2018 ob 18:27
Za te milojone evrov bi moral še dokahati, da jih je pridobil zakonito, v nasprotnem primeru bi moral slediti odvzem in zaporna kazen ... Saj pa ne gre za 20 evrov, dajte no.
tupamaross
# 06.07.2018 ob 21:41
Zadeva naj bi se zgodila nekako tako.
Rotnik naj bi s svojo odvetnico prišel na zaslišanje k davčnemu
inšpektorju, ki je Rotniku in odvetnici Rotnika pokazal original,
na katerem je Rotnik prijavil, da ima v sefu 3,3 milijone EUR in
to potrdil s svojim podpisom. Inšpektor naj bi za nekaj minut po
tem zapustil pisarno (menda je šel v toaleto), v tem času pa naj
bi Rotnik (nekaj časa so obtoževali njegovo odvetnico) ukradel
original. Davčna služba je sicer imela kopije, ki naj bi jih poslala
še policiji, vendar na sodiščih kopija brez originala ni dokaz.

Motna posla vseh treh. Rotnika, njegove odvetnice in davčnega
inšpektorja.
jneja
# 06.07.2018 ob 18:34
Kradljivci nikoli ne priznajo ... Prazne sanje poštenjakov.
VICTORIA99
# 06.07.2018 ob 19:57
Kdor krade, ta tudi laže.
Binder Dandet
# 06.07.2018 ob 19:22
Mama je dobro letino solate imela, postenjak pa je z izposojo od mame povrnil dolg do drzave. Nehajte mu nagajat no.
gorenc007
# 06.07.2018 ob 19:30
uboga država k ne zna ali pa noče disciplinirat barabinov.........
sik
# 06.07.2018 ob 18:49
Včasih bi res rabili bolj krut režim in se strinjam s predhodnikom zgoraj.
Električni stol, dosmrtna ječa, ali bolj blage oblike doživljensko delo na gradbišču z 20 kg kuglo ogrog noge,...rešitve so, treba jih je le vnesti v sistem.
A kdo bo še danes sebi jami kopal ?
Tisti, ki o tem odločajo so v večini tako kandidati zato delajo zelooo previdno.
Bananarepublika.
Epafrodit
# 07.07.2018 ob 12:49
Obstaja pa možnost, da je bil dokument založen,"

Prav gotovo! Pri njem se sploh rade založijo stvari. Kot tista dva milijona evrov, za katera ni vedel od kod mu, ko ju je policija našla v njegovi pisarniški blagajni med preiskavo v TEŠ 6.
johan1
# 06.07.2018 ob 23:23
In kdaj bodo izločili obremenilne dokaze, zavlačevali postopek do zastaranja?
Samo pomisliš kakšni ljudje predstavljajo zakonodajni organ, pa ti je jasno da
bo skorumpirana banda kradla še dolgo časa.
Kakšna idiotska država.
Borc984
# 08.07.2018 ob 11:25
Pred zid za zgled ostalim v Slopoveniji!
Orli
# 08.07.2018 ob 09:27
Politike treba na gauge dat.Ni stranke ki nebi imela roke v zaklju.
komunjara
# 08.07.2018 ob 07:18
pendrek in 5 minut dela.
pajadeja
# 07.07.2018 ob 11:03
Očitno ni več poštenjakov v Sloveniji. Razen najmanj enega. Mislim na tega gospoda, ki ureja status vojnega veterana za svojega otroka, med vojno starega 12 let. Ker, če je potrebno, se bo tukaj oglasilo tudi 1000 ljudi, ki g bodo branili.
presenečen
# 07.07.2018 ob 00:59
Zbirajmo ZAMAŠKE za nemoteno delovanje preizkave?
miško22
# 07.07.2018 ob 09:43
Na pošten način Uroš tega nikakor ni mogel pridobiti, zato bi moral vse to TAKOJ vrniti to v državno blagajno. Kot vsi ostali. Le na tak način se bi nabralo dovolj denarja za penzije, plače, zdravstvo, policijo, vojsko, šole... Žal eliti to še ne odgovarja, povsem razumljivo. Dokler se narod tem rabotam še ni pripravljen upreti, zakaj pa ne?
mb128
# 07.07.2018 ob 00:01
Jep iura zna biti hudič! Ja kje pa so dokazi za kaj takega?! Morda pa je le nekoga spodbudil, napeljal k tatvini? Hja tudi tukaj je iura zelo neizprosna! Postrezite z dokazi lepo prosim! Kako je že rekel Tom Cruis v filmu A few good man?! Če se ne motim je rekel nekako tako. Na sodišču sploh ni važno tisto kar jaz vem marveč zgolj tisto kar lahko dokažem!
Kakorkoli že če ne drugega je tukaj objektivna odgovornost od nekoga onkraj vsakega razumnega dvoma! In kje so konsekvence?! Ni jih kot ponavadi
rubin
# 06.07.2018 ob 19:35
Podkupovati.. Napaka
rubin
# 06.07.2018 ob 19:34
@5tane, tu ne gre za nadzor temveč za vpliv. In ravno z prej opisanimi ukrepi bi bogataš ne mogel več oodkuoovati oz bi dosti težje šefa policije, sodnika itd. Razmisli bolje..
KLIPAN
# 07.07.2018 ob 08:41
Tipičen primer, šolski.
Če bi kaj takega storil nekdo iz leve politične opcije, bi sedaj tukaj imeli 200-300 komentarjev.
Ko pa se dokazano dobi nekoga iz desnice, pa jih imamo 20.
Toliko o poštenosti in pravičnosti nekaterih.
5tane
# 06.07.2018 ob 17:33
Bogati nadzirajo, banke, vlade, policijo ti bi jim pa z brezgotovinskim poslovanjem omogočil, da nadzirajo vse. Ko bodo to uvedli, bomo sužnji.
Kazalo