Sadarju bi se kazen iztekla 22. decembra, a si je zaradi vzornega vedenja prislužil 10-dnevni dopust, ki ob izteku kazni pomeni predčasen izpust. Foto: RTV SLO
Sadarju bi se kazen iztekla 22. decembra, a si je zaradi vzornega vedenja prislužil 10-dnevni dopust, ki ob izteku kazni pomeni predčasen izpust. Foto: RTV SLO
Sojenje pred sodnim senatom Okrožnega sodišča v Mariboru se je začelo septembra lani. Foto: RTV SLO

Sadarju je bila triletna zaporna kazen izrečena zaradi zlorabe položaja in pravic. Izpuščen je bil le nekaj dni pred iztekom kazni. Po izpustitvi je povedal, da se bo moral najprej privaditi novemu načinu življenja, da pa si bo še naprej prizadeval, da se bodo sodni postopki proti njemu končali pravično. Sadarja namreč zdaj čakajo še štirje kazenski postopki.

Sadarjev pravni zastopnik Željko Leljak je za MMC pojasnil, da je Sadar prestal zaporno kazen in da - ker je slovenski državljan - Slovenije za zdaj ne namerava zapustiti.

Ozadje "afere Dadas"
V Poslovnem sistemu Dadas je po propadu štirih vzajemnih skladov leta 1996 svoje premoženje izgubilo okoli 3.500 vlagateljev, ki so v sklade vložili 5,7 milijarde tolarjev. Dadas se je leta 1998 znašel v stečaju, v katerem je bilo priznanih za 11 milijard tolarjev terjatev.

Sadar je bil ovaden 3. oktobra 1998, kmalu zatem pa mu je preiskovalni sodnik odredil pripor. Konec istega leta je tožilstvo zoper njega vložilo obtožnico.

Začela se je sodna obravnava zoper njega in njegovo ženo Danilo, ki je bila prekinjena zaradi zahtev po izvedenskem mnenju. Sadar se je zatem pritožil zoper pripor, ki ga je vrhovno sodišče spremenilo v hišni pripor, okrožno sodišče pa je pripor v celoti odpravilo.

Sadar je sredi poletja 2000 skupaj z družino izginil. Za njim je bila razpisana mednarodna tiralica. Interpol ga je iskal predvsem v ZDA, na svetovnem spletu pa so odkrili, da je bil Sadar v vodstvu neke kalifornijske družbe, ki se je ukvarjala z internetnimi storitvami.

Konec oktobra 2004 se je Sadar sam ujel v past, saj mu je potekel ameriški vizum, ki mu ga oblasti niso podaljšale. Policija ga je priprla v teksaškem mestu Laredo.

Nekdanji prvi mož Poslovnega sistema Dadas je bil Sloveniji izročen pred 16 meseci.