Ne glede na odločitev sodišča čaka Sadarja še pet kazenskih postopkov. Foto: RTV SLO
Ne glede na odločitev sodišča čaka Sadarja še pet kazenskih postopkov. Foto: RTV SLO
Leljak že napovedal pritožbo na drugostopenjsko sodišče. Foto: RTV SLO

Sadarju je tožilstvo očitalo zlorabo položaja in pravic, sprva pa so sodnemu senatu predlagali štiri leta in šest mesecev zapora. Tožilec Boris Marič je z razsodbo zadovoljen, medtem ko je Sadarjev odvetnik napovedal pritožbo na drugostopenjsko sodišče.

Sadar, ki obsodbe ni želel komentirati, bo zaradi begosumnosti do nastopa kazni ostal v priporu, kjer je do zdaj preživel 27 mesecev, sodišče pa bo upoštevalo le pripor v Sloveniji.

Obtoženi in njegov zagovornik sta sicer zahtevala oprostilno sodbo in odpravo pripora. Obramba je podala tudi ugovor na spremenjeno obtožnico in od sodnega senata zahtevala, da upošteva nove dokaze in zasliši nove priče. Tožilstvo je obrambi nasprotovalo, zavrnil jih je tudi sodni senat. Zoper Sadarja je sproženih še pet drugih kazenskih postopkov.

Spremenjena obtožnica
Konec januarja je v sojenju Davorinu Sadarju tožilec Boris Marčič presenetil s spremenjeno, bistveno milejšo obtožnico. V novi obtožnici je vrednost nezakonito pridobljene premoženjske koristi, ki se očita obtoženemu, znižana s 397 na 38 milijonov tolarjev.

Sprememba obtožnice je posledica tega, da gre pri višji vsoti za nominalno vrednost delnic, in ne za tržno, je dejal Marčič.