Umrl je še en vojak. Naredil je samomor zunaj delovnega časa. Foto: Reuters
Umrl je še en vojak. Naredil je samomor zunaj delovnega časa. Foto: Reuters

Vojakinjo so pripeljali domov z vojaškim prevozom, odpeljali so jo na obdukcijo, kar je v teh primerih obvezno in sedaj pričakujemo, da se bomo skupaj z družino dogovorili o nadaljnjih postopkih.

Ministrica Ljubica Jelušič
Število samomorov
Število samomorov v Sloveniji upada, a je še vedno nad evropskim povprečjem. Foto: IVZ
Samomor slovenskega vojaka

Predstavnik za stike z javnostjo SV-ja Simon Korez je za MMC potrdil, da si je še en njihov pripadnik vzel življenje. Moškega iz okolice Ptuja so našli mrtvega doma, uporabil pa je orožje, ki ni bilo v lasti Slovenske vojske. Ministrica za obrambo Ljubica Jelušič je dejala, da primer vodi civilna policija, ker je moški samomor naredil doma. "Mi tega ne moremo in ne smemo komentirati."

Dodatnih izjav glede dogodka na SV-ju za zdaj niso podali. Različni mediji sicer poročajo, da naj bi bil inštruktor v avtošoli, ki deluje pod okriljem Poveljstva za doktrine, razvoj in izobraževanje SV-ja, pred samomorom pa naj bi se vrnil z zdravljenja na psihiatriji.
V SV-ju spremljajo število samomorov v svojih vrstah. Korez je izpostavil, da je to število daleč pod slovenskim povprečjem. V zadnjih petih letih je samomor naredilo šest zaposlenih v SV-ju, od tega eden na delovnem mestu, preostali pa zunaj delovnega mesta in zunaj delovnega časa. Korez je še pojasnil, da omenjeni moški ni nikoli sodeloval v misijah SV-ja v tujini.
Jelušičeva: Med primeroma ni povezave
"Poveljniški strukturi smo naložili, naj delajo več tudi pri vprašanjih, ki zadevajo šikaniranje, varovanje dostojanstva, odnos med obema spoloma in podobno." Vojaški sindikat je v prijavi navedel 17 različnih situacij, tudi dogodkov izpred več let. Preiskave so vodile varnostno-obveščevalna služba, vojaška policija in neodvisne komisije znotraj slovenske vojske.

Jelušičeva je potrdila, da so imeli pred mesecem dni prijavo tudi z misije na Kosovu. "Imeli smo pa obravnavo, ki ne izhaja iz sindikata. Šlo je za neobičajna dejanja, ki jih nismo mogli takoj opredeliti kot šikaniranje, temveč kot nenavadno obnašanje nekaterih ljudi na Kosovu, in to je bilo pred enim mesecem." V Slovenski vojski so ob prijavi takoj ukrepali in na Kosovo poslali posebno komisijo, ki je vse preverila in tudi takoj ukrepala, in sicer z odstranitvijo enega izmed pripadnikov misije. Po tistem ukrepu so se razmere na misiji uredile. "V tem trenutku lahko potrdim, da med tem in smrtjo vojakinje ni povezave." Preiskava sicer še poteka.

Na vprašanje o morebitnem plazu samomorov pa Jelušičeva pravi, da formalno gledano, samomora nista povezana, neformalno in po teoriji samomorov pa vemo, da se včasih v takšnih situacijah lahko sproži veriga samomorov, praviloma pa bolj veriga groženj s samomori.

V torek samomor vojakinje
Kot je znano, je v torek v oporišču Villaggio Italia v Peći na Kosovu samomor naredila 27-letna vojakinja, ki je bila prvič na misiji. To se je zgodilo na dan, ko so imeli usposabljanje v oporišču, zaradi česar so vojaki iz skladišč organizirano vzeli osebno oborožitev. Vojakinje ni bilo na usposabljanje, našel jo je nadrejeni, vojakinja pa se je kljub njegovemu prepričevanju ustrelila s puško F2000.

Truplo 27-letne vojakinje je že doma in čaka na obdukcijo. "Ne morem razumeti, zakaj se pripadniki SV-ja pobijajo /.../ to je pa nek trend, ki je sicer nižje kot v slovenski družbi," je dejal načelnik Generalštaba Slovenske vojske Alojz Šteiner.

Po samomorih Slovenija na tretjem mestu v EU-ju
Slovenija je po številu samomorov na tretjem mestu v Evropski uniji, takoj za Litvo in Madžarsko, število samomorov pa od leta 1997 postopno upada. V Sloveniji samomorilnost narašča s starostjo, povprečna starost samomorilca je 50 let, še vedno pa je število mladoletnih samomorilcev nad evropskim povprečjem. Tako si vsako leto vzame življenje tudi med 15 in 20 otrok in mladostnikov do 19 let, kar samomor postavlja na drugo mesto po vzroku smrtnosti pri tej starostni skupini.

Do leta 2004 je bilo med 24 in 30 samomori na 100.000 prebivalcev, leta 2007 pa so prešteli 21,5 samomora na 100.000 ljud. Taka oblika smrti pomeni tri odstotke vzrokov vseh smrti.

Statistika kaže, da precej več samomorov naredijo moški, kar 3,5-krat več kot ženske. Lani je v Sloveniji samomor naredilo 408 ljudi, od tega 324 moških in 84 žensk. Najpogostejši način samomora pri nas je samomor z obešanjem, saj je bilo med letoma 1997 in 2007 okrog dve tretjini samomorov narejenih na tak način. Največ samomorov je na Štajerskem in v Pomurju, najmanj pa v južnejših in zahodnejših predelih Slovenije, kjer je tudi socialdemografsko in gospodarsko stanje boljše. Stopnja samomorilnosti je večja med ločenimi in ovdovelimi kot poročenimi ali samskimi ter med tistimi z nižjo stopnjo izobrazbe.

Vojakinjo so pripeljali domov z vojaškim prevozom, odpeljali so jo na obdukcijo, kar je v teh primerih obvezno in sedaj pričakujemo, da se bomo skupaj z družino dogovorili o nadaljnjih postopkih.

Ministrica Ljubica Jelušič
Samomor slovenskega vojaka