Črna kronika
Lokal Margerita v Novi Gorici. Foto: MMC RTV SLO
VIDEO
Obsodba osmerice zaradi p...

Dodaj v

Šesterica v zapor zaradi pranja denarja in prostitucije na Goriškem

Sojenje na novogoriškem okrožnem sodišču
12. junij 2018 ob 19:42
Nova Gorica - MMC RTV SLO, STA

Sodišče je odločilo, da je v procesu okoli lokala Margerita v Novi Gorici vseh osem obtoženih krivih. Šest jih je dobilo zaporne kazni od enega do šestih let, sodba ni pravnomočna.


Z izrekom sodbe na novogoriškem okrožnem sodišču se je danes končal dve leti in pol dolg proces zoper osmerico obtoženih zlorabe prostitucije in pranja denarja v nočnem lokalu Margerita v Novi Gorici. Proces je bil dolg, saj so morali priče in dekleta, ki so jih silili v prostitucijo, iskati v tujini, veliko je tudi drugih dokazov.

Specializirano tožilstvo je ves čas postopka trdilo, da sta Bolgara Elena Nikolaieva Despova in Nedelche Dimitrev med letoma 2007 in 2013 iz Bolgarije v Slovenijo pripeljala več deklet, ki naj bi bile žrtve prostitucije v nočnem lokalu Margerita v Novi Gorici.

Večji del zaslužka, ki je izviral iz te nezakonite dejavnosti, naj bi po mnenju tožilstva nato prali prek več podjetij, ki so se ukvarjala s storitvenimi dejavnostmi. Igor Schwarz in njegova žena Heidi Schwarz naj bi v petih letih tako pridobila slaba 2,5 milijona evrov. Viktor Bolčina naj bi vodil lokal, Novica Mišić in Klemen Jančar pa naj bi operativno upravljala dejavnost.

Maji Bolčina in Miranu Hrženjaku je tožilstvo očitalo, da sta sodelovala pri pranju nezakonito zasluženega denarja.

Policisti in kriminalisti so njihovemu početju sledili med letoma 2011 in 2013 po prijavi Europola, z odmevno akcijo pa so ga prekinili sredi junija 2013. Sojenje 11 osumljenim se je začelo konec leta 2015, vendar je sodišče Igorja Schwarza in Bolčinovo izločilo iz skupnega procesa zaradi zdravstvenih težav, Boško Pavić pa je krivdo priznal že na začetku.

Obsodbe
Nekdanjima zaposlenima v lokalu Margerita Jančarju in Mišiću je sodišče prisodilo pogojno zaporno kazen petih let zapora, zaradi zlorabe prostitucije in pranja denarja je Heidi Schwarz prisodilo šest let zapora. Viktorju Bolčini, Eleni Nikolaievi Despovi in Dimitrovu pa je izreklo pet let zapora. Sodišče je Hrženjaku določilo dve leti pol zapora, Maji Bolčina pa eno leto.

Obtoženim je prvostopenjsko sodišče naložilo tudi od 5.000 do 8.000 evrov denarne kazni, vrniti morajo še protipravno pridobljeno premoženjsko korist v skupni vrednosti skoraj 2,5 milijona evrov ter plačalo sodnih stroškov.

Tožilka Renata Vodnjov je ob razglasitvi sodbe dejala, da je bil s tem zadan hud udarec prostituciji na Goriškem, sodni postopek pa je bil dolg in zapleten. "Glede na vse to sem seveda z odločitvijo sodišča zadovoljna. Glede pritožbe se bom še odločila, saj sodišče le v manjšem delu ni sledilo predlagani kazni," je dodala.

So pa pritožbe že napovedali zagovorniki obtoženih, vendar bodo počakali na pisne obrazložitve sodbe, ki naj bi jih sodnik izdal v dobrih dveh tednih.

Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
zapravico
# 13.06.2018 ob 07:11
Je pa zanimiv logotip za lokal margerita hahahahahahaha
boroč
# 12.06.2018 ob 21:41
Ja, pogojna kazen je pa res hud udarec. Nekaj takega kot mlatenje po senci (kozlovska sodba).
zapravico
# 13.06.2018 ob 07:09
Prostitucijo ne moreš zatreti,lahko jo pa legaliziraš,in pobiraš davke od “delavk“,pa še doktorji bodo zaslužili z rednimi pregledi
Sorrento
# 12.06.2018 ob 22:50
Legalizacija bi pomenila tudi zdravstvene kontrole in to, da bi dejansko lahko izkoreninili vsako obliko prisile nad temi puncami, če je v kakšnem primeru res bila. V tem primeru je zgolj pogojna kazen premalo.

Delale bi samo tiste, ki bi se zato zavestno in svobodno odločile, bile redno zdravniško pregledale in plačevale davke. Seveda pa bi tudi imele vse pravice iz delovnega razmerja!
Sorrento
# 12.06.2018 ob 22:46
Eh, prostitucijo je treba legalizirati in naj bordeli obratujejo dalje. Zakaj pa bi Italijani nosili denar za te stvari samo v Avstrijo, ko pa bi ga lahko pustili v Novi Gorici?

In seveda, prostitucijo bi bilo treba obdavčiti kot vsako drugo dejavnost. Od nabranih davkov bi imela plačo tudi tožilka, ki je na naše (davkoplačevalske) stroške dejansko izvedla Kozlovsko sodbo v Višnji gori - kot je čisto na mestu pripomnil že prvi komentator.
Sorrento
# 13.06.2018 ob 10:18
Vsi se prostituiramo... na trgu delovne sile.
FolkloraS
# 12.06.2018 ob 21:53
Se je pa vleklo.
Sorrento
# 13.06.2018 ob 19:22
Spoštovano uredništvo naprošam, da ne brišejo komentarjev državljanov samo zato, ker izhajajo iz sredinskega političnega pogleda na svet in predlagajo posnemanje rešitev demokratičnih in uspešnih držav kot so Avstrija, Nemčija in Švica.

Jaz in uporabnik gr82 zgolj nasprotujeva ultralevičarskim in skrajno-feminističnim idejam dveh uporabnic na tem forumu, ker pač imava drugačno politično usmeritev in vrednote.

Ali sva si zato zaslužila biti izbrisana? Kaj pa ustavno zajamčena pravica do svobode govora?
borchica
# 13.06.2018 ob 10:02
Eh, saj imamo še zmiri One Dollar, Marino, Marylin in New Faraon. Najboljše ime ima pa bar Bunga Bunga. :)
Gorica je skrenila v osemdesetih. V igralništvo in prostitucijo. Prej ko se bomo s tem sprijaznili, bolje bo. Legalizacija je po moje najboljša rešitev, pa še država bo lepo profitirala.

Po moje jih je konkurenca ovadila v tujini preko kakih zvez. Je pa res tudi, da je klub v samem centru tik ob eni glavnih cest in na očeh vseh in je bil tudi to komu faktor.
Sorrento
# 14.06.2018 ob 13:10
Furiosa,

za SLO je obširno raziskavo o prostituciji naredil Mirovni inštitut in ugotovil, da je seveda velika večina prostitucije v Sloveniji prostovoljne.

Laži o množični neprostovoljnosti trosite le v društvu Ključ, da lahko molzete denar od države in MOL - za prazen nič.

Jasno mi je (in vsem bralcem), zakaj ne odgovoriš na ta vprašanja:

Povej prosim po pravici, ali delaš v kakšni nevladni organizaciji - kot se mi dozdeva?

In pišeš na ta forum v okviru svoje plačane službe?

Te poleg donatorjev kot je Soros za tvoje pisarjenje plačujemo tudi davkoplačevalci?
gr82
# 14.06.2018 ob 08:28
Res neverjetno... cenzura in enoumje v vsem svojem sijaju. In to s strani levičarjev... buahahaha... narobe svet.

A resnica res tako boli? Zakaj se vsiljuje mnenje manjšine in se ga predstavlja kot edino sprejemljivo?
Sorrento
# 14.06.2018 ob 22:13
Furiosa,

torej si iz društva Ključ in če si tista, ki mislim, si bila celo osebno prisotna na okrogli mizi o prostitucijo v SLO. Tam raziskavi Mirovnega inštituta nisi oporekala, po forumih pa širiš kvaziznanstvene ultrafeministične agende, ki jih v SLO zastopa itak samo vaše društvo.

OK, ne financira te Soroš, pač pa državni proračun in proračun MOL. In v službenem času (za katerega te plačujemo vsi mi!) pisariš te skrajne nazore po forumih.

POZIVAM RS IN MOL K TAKOJŠNJEMU PRENEHANJU FINANCIRANJA DRUŠTVA KLJUČ!

Davkoplačevalci, zbudite se! Z našim denarjem se ravna kot svinja z mehom.
Sorrento
# 14.06.2018 ob 10:27
gr82,

takšna cenzura vlada, ker je na rtvslo diktatura skrajne levice. In za njih smo že liberalci fašisti.

In potem se zgodi, da npr. v rubriki kultura Špela Kožar začne odrihati po avstrijskem kanzlerju Kurzu, ker je dal zaprt nekaj skrajno islamističnih mošej.
ginza
# 13.06.2018 ob 12:18
Sorrento:Eh, prostitucijo je treba legalizirati in naj bordeli obratujejo dalje.

Prostitucija je že zdavnaj dekriminalizirana. To pomeni, da se deklet ne preganja. Problem so trgovci z belim blagom in zvodniki, ne same prestitutke. In kako bi ti legaliziral prisilno prostitucijo, mi prosim razloži. Kako boš legaliziral prostitucijo mladoletnih?
Eni res vidite samo tisto, kar hočete in kar vam ustreza.
gr82
# 13.06.2018 ob 10:05
A se je boljše delodajalcu za 5 €/uro za tekočim trakom prodat?
Sorrento
# 14.06.2018 ob 15:48
Dragi davkoplačevalci,

vam je zdaj jasno, zakaj je treba nehati s financiranjem nevladnih organizacij - z našim denarjem?
Sorrento
# 14.06.2018 ob 10:34
Furiosa,

tvoje stališče je nestrokovno in psevdofeministično. Ob njem že main stream feministke zamahnejo z roko. Takšne ideje ponavljate le določene ekstremne feministke, ki pa ste v srcu "haterke".

Povej prosim po pravici, ali delaš v kakšni nevladni organizaciji - kot se mi dozdeva?

In pišeš na ta forum v okviru svoje plačane službe?

Te poleg donatorjev kot je Soros za tvoje pisarjenje plačujemo tudi davkoplačevalci?
Sorrento
# 13.06.2018 ob 19:13
Skoraj nobena prostitutka v to ni prisiljena, ampak je to stvar racionalne ekonomske izbire.

Če pa je kje slučajno kakšen tak primer, mora vsak izmed nas državljanov to prijaviti in je to stvar kriminalistov, da to v kali zatrejo. Ampak sistemsko bi se to rešilo ravno z legalizacijo in kontrolami.

Pač te punce prodajajo tiste svoje atribute, ki imajo na trgu bistveno višjo ceno. In namesto 600 EUR, na mesec zaslužijo npr. 10.000 EUR.
wega
# 13.06.2018 ob 13:18
Borč, saj so bile tudi konkretne zaporne kazni. 6 let, 3krat po 5 let in dve leti. Dve pogojni pa tudi nista tako zelo malo (na 5 let) mogoče je šlo za pogoditev za sodelovanje pri raziskavi.
REsnica
# 18.06.2018 ob 08:37
ne gre za vprašanje ali je prostitucija kriminal. vpleteni so izkoriščali delavke in jih silili v prostitucijo. Plačane so bile kot so hoteli njihovi dobesedno lastniki. delale so kar in kot so zahtevali lastniki. Pobrali so jim potne liste. bile so zaprte in živele pod grožnjami.

sam podpiram legalizacijo prostitucije, ker je le to v korist tistih, ki bi si želele ali žal tudi bile finančno prisiljene to početi. Obvezni zdravniški pregledi, davki, vodenje knjig....

Žal pa so tisti, ki zlorabljajo delavce in izvajajo mobing, redko obsojeni. Če gre na primer za dirrektorja in šefe državnih podjetij so še nagrajeni z našim denarjem. Do kdaj še? Dokler boste ta sistem podpirali s svojo udeležbo na volitvah. Sistemu je treba vzet legitimnost, samo tako bodo države spet od volilcev in ne od lastnikov kapitala in političnih strank, ki pišejo zakone sebi v prid. Spomnite se TTIP sporazuma, vsebnosti GSO v prehrani (med, koruza,...) predvolilnih laži, ki so že del folklore in jih sploh ne jemljemo več kot žalitev.
Sorrento
# 15.06.2018 ob 10:32
Binder Dandet,

prostitucija je V SLO dekriminalizirana, ni pa legalizirana oz. regulirana.

Sploh pa so klubi kot ta Margarita v SLO ilegalni, ker je v Kazenskem zakoniku še vedno kaznivo dejanje Posredovanje pri prostituciji. V Avstriji in Nemčiji je drugače in predlagam, da spremenimo zakonodajo po njihovem vzoru.
provni
# 13.06.2018 ob 05:29
Dobra sodba v imenu ljudstva.
Binder Dandet
# 15.06.2018 ob 08:08
"Skoraj nobena prostitutka v to ni prisiljena, ampak je to stvar racionalne ekonomske izbire."

Vse uvožene prostituke, ki opravljajo dejavnost ilegalno, so tako ali drugače prisiljene ali pretentane. To je trgovina z belim blagom. In to najostrejše obsojam.
ginza
# 13.06.2018 ob 12:15
@gr82:A se je boljše delodajalcu za 5 €/uro za tekočim trakom prodat?

Definitivno boljše.
Furiosa
# 15.06.2018 ob 11:03
torej si iz društva Ključ in če si tista, ki mislim, si bila celo osebno prisotna na okrogli mizi o prostitucijo v SLO. Tam raziskavi Mirovnega inštituta nisi oporekala, po forumih pa širiš kvaziznanstvene ultrafeministične agende, ki jih v SLO zastopa itak samo vaše društvo.

Ne, nisem iz Ključa in tudi ni res, da samo to društvo podpira tovrstno ureditev in tudi ni res, da gre za kvaziznanstveno ultrafeministično agendo, ker so takšen model uzakonile številne države, kar sem že večkrat omenila. Ampak tebe seveda ne zanimajo argumenti, ampak interes za čim cenejši dostop do čim večjega števila teles žensk, ki so se znašle v stiski. Glede na tvoje ostale komentarje, ki so vedno polni mizoginije in seksizma, je tudi povsem jasno kakšna vrsta ljudi se zavzema za legalizacijo prostitucije, ki ženskam ne prinaša nič dobrega. Vsekakor upam, da vam ne bo uspelo in glede na stališča političnih strank, ki večinoma niso naklonjene takšni rešitvi, verjamem, da vam tudi ne bo.
Furiosa
# 13.06.2018 ob 08:33
Prostitucijo ne moreš zatreti,

To je pač klasični izgovor. Resnica je ta, da bi se prostitucijo lahko bistveno zmanjšalo, sploh v tako majhni državi kot je Slovenija, ampak za to ni interesa, ker pri nas še vedno vlada patriarhalno šovinistična mentaliteta po kateri je trgovanje z ženskami kot kosi mesa še vedno družbeno sprejemljivo.

Sicer pa čestitke tožilki, da je uspela lopove spraviti za zapahe, več takšnih rabimo.
Binder Dandet
# 15.06.2018 ob 08:07
"Eh, prostitucijo je treba legalizirati in naj bordeli obratujejo dalje. Zakaj pa bi Italijani nosili denar za te stvari samo v Avstrijo, ko pa bi ga lahko pustili v Novi Gorici?"

Prostitucija je v Sloveniji legaliziralana.
FURS: prostitucija enakovredna preostalim obdavčljivim prihodkom
Na Finančni upravi (FURS) pojasnjujejo, da je bila prostitucija julija 2003 opredeljena kot poklic in kot zakonita dejavnost. Je pa nezakonito, če to počneš brez prijave takšne dejavnosti. “Če posameznik, pravna oseba ali samostojni podjetnik opravlja to dejavnost oziroma delo in ni vpisan ali priglašen za opravljanje tega dela oziroma dejavnosti, se šteje kot delo na črno,” so zapisali na Finančni upravi. Za namene obdavčitve se dohodki iz prostitucije obravnavajo enakovredno s preostalimi obdavčljivimi dohodki. Tako niso izvzete niti pri davčnih blagajnah.

https://www.rtvslo.si/slovenija/seks-kolicina-ena-cena-po-ceniku-60-evrov/390951
Furiosa
# 13.06.2018 ob 22:52
Skoraj nobena prostitutka v to ni prisiljena, ampak je to stvar racionalne ekonomske izbire.

Večina prostitutk je v to delo prisiljena oziroma zmanipulirana. Dohodki niti približno niso tako dobri kot se natolcuje, običajen spolni delavec v Evropi, po besedah njihovega sindikata, zasluži povprečno plačo, le redko kateri od tega obogati. Oseba, ki se prostituira , ima znatne negativne fizične in psihološke posledice, od spolno prenosljivih bolezni in poškodb do odvisnosti od drog in posttravmatskega stresa, njihova pričakovana življenjska doba je bistveno krajša od povprečne ženske, v ZDA, denimo 34 let.

Prostitucija je škodljiva ne samo za posameznice, ki se z njo ukvarjajo, ampak tudi za družbo kot celoto, zato so jo napredne in uspešne države kot so Islandija, Švedska,Norveška, Francija, Irska, Kanada...opredelile kot zlorabo žensk in jo tako tudi tretirajo in to je pot, ki bi jo morala ubrati tudi Slovenija.
Kapitan Kljuka
# 13.06.2018 ob 08:01
Pol naših, pol pa z juga...
Furiosa
# 14.06.2018 ob 20:21
za SLO je obširno raziskavo o prostituciji naredil Mirovni inštitut in ugotovil, da je seveda velika večina prostitucije v Sloveniji prostovoljne.

Mirovni inštitut ni neodvisna institucija ampak že dlje časa lobira za legalizacijo prostitucije zato so njihove raziskave pristranske. Kljub temu sem si vzela čas in preletela raziskavo, ki jo omenjaš. Narejena je na podlagi izjav 8, z besedo OSMIH, prostitutk, kar gotovo ni reprezentativen vzorec. Če bi bila večina žensk v Sloveniji prostovoljno v prostituciji, potem bi bili evropski in svetovni unikum, ker tam, kjer v resnici delajo obširne raziskave, se vedno znova izkaže, da je zadaj takšna ali drugačna prisila oziroma manipulacija. In tudi če je prostitucija prostovoljna je še vedno škodljiva, tako kot je škodljivo tudi prostovoljno uživanje drog, zato progresivne družbe stremijo k njeni minimalizaciji. In mimogrede, tudi MI se financira iz davkoplačevalskega denarja, pa te to očitno ne moti, ker zagovarjajo tvoje interese.

Laži o množični neprostovoljnosti trosite le v društvu Ključ, da lahko molzete denar od države in MOL - za prazen nič.

Društvo Ključ se ukvarja z žrtvami trgovine z ljudmi, ki niso fikcija, ampak realnost, s katerimi se vsakodnevno srečujejo in njihove raziskave so odraz dejanskega stanja na terenu, če te ne sovpadajo z iluzijami o "happy hookers" kot bi jih radi videli uporabniki prostitucije, je to pač njihov problem.

Jasno mi je (in vsem bralcem), zakaj ne odgovoriš na ta vprašanja:
Povej prosim po pravici, ali delaš v kakšni nevladni organizaciji - kot se mi dozdeva?
In pišeš na ta forum v okviru svoje plačane službe?
Te poleg donatorjev kot je Soros za tvoje pisarjenje plačujemo tudi davkoplačevalci?


Jaz nisem dolžna nikomur ničesar pojasnjevati, si pa lahko objektivni bralec sam ustvari sliko kaj je res in kaj ne. Da ne veš prav veliko o zadevi govori tudi tvoje konstantno omenjanje Sorosa, ki je, s svojo Open Society velik zagovornik legalizacije prostitucije in tudi financer raznih nevladnih organizacij, ki jo promovirajo. Vsakemu otroku je jasno, da so plačanci kvečjemu na strani tistih, ki želijo to globalno milijardno industrijo legalizirati in tako čimveč zaslužiti.
Furiosa
# 14.06.2018 ob 11:21
tvoje stališče je nestrokovno in psevdofeministično.

Imaš kakšne dokaze za to svojo trditev? Model ureditve prostitucije, ki ga zagovarjam, je do sedaj uvedlo že več držav (Islandija, Švedska, Norveška, Irska, Francija, Kanada...) še več jih o tem razmišlja, tudi EU parlament je sprejel resolucijo, ki državam predlaga takšno ureditev. In po tvoje so vsi ti ljudje nestrokovni, psevdofeministični ekstremisti, ki jih plačuje Soros? Človek božji, malo se zresni, ker več kot očitno nimaš pojma o zadevi. Prav tako ne rabim podučevanja o feminizmu, ker vem o njem bistveno več kot ti. In da, večina žensk, feminist ali ne, nasprotuje legalizaciji prostitucije.

Po drugi strani ima prostitucijo legalizirano le peščica držav in glej ga šmenta, nobena od težav zaradi tega ni izginila. Trgovina z belim blagom še vedno cveti, prostitutke še vedno posiljujejo in ubijajo, še vedno so podvržene fizičnim, psihičnim boleznim in odvisnosti...Legalizacija ne rešuje ničesar, zgolj omogoča bogatenje zvodnikov in nižje cene ter družbeno sprejemljivost za uporabnike, zato se pa zanjo tudi zavzemajo, za prostitutke jim gotovo ni mar.

.
Furiosa
# 13.06.2018 ob 13:09
A se je boljše delodajalcu za 5 €/uro za tekočim trakom prodat?

Da, bolje, ker je veliko manj fizično in psihično škodljivo za ženske kot je prostitucija.
Furiosa
# 13.06.2018 ob 13:02
Vsi se prostituiramo... na trgu delovne sile.


Še en klasični "argument" zagovornikov legalizacije prostitucije, ki pa nikjer v svetu ni prinesla izboljšanja položaja za prostitutke, zgolj za zvodnike in uporabnike, ki se jim ni treba več skrivati, kar je v končni fazi tudi glavni cilj. Prostitucija definitivno ni delo kot vsako drugo, zato se zanj, kljub relativno dobremu plačilu, odločajo predvsem ženske iz družbenega roba, pogosto z zgodovino spolne zlorabe v otroštvu, psihičnih motenj, odvisnosti od drog ali česa drugega.

Zatorej trditev, da se vsi prostituiramo, avtor lahko izreče zgolj v svojem imenu, v mojem prav gotovo ne.
Kazalo