Popovič je lani Evropskemu centru za reševanje sporov (ECDR), ki ga vodi Kresalova, v petih mesecih nakazal 160.000 evrov. Foto: BoBo
Popovič je lani Evropskemu centru za reševanje sporov (ECDR), ki ga vodi Kresalova, v petih mesecih nakazal 160.000 evrov. Foto: BoBo
Posli Kresalove in Popoviča ujeli pozornost policije

Na dan prihajajo nove podrobnosti o spornih poslih koprskega župana Borisa Popoviča z nekdanjo ministrico Katarino Kresal - te zdaj preiskujejo tudi kriminalisti.

Popovič je lani Evropskemu centru za reševanje sporov (ECDR), ki ga vodi Kresalova, v petih mesecih nakazal 160.000 evrov. Uradno za mnenje o občini Ankaran, a odkritje še ene drage pogodbe med občino in zavodom Kresalove sproža ugibanje, ali si je Popovič z občinskim denarjem plačal obrambo v kazenskih postopkih.

Močno dvomljiva poteza koprskega župana je zdaj tudi v rokah policije. Preiskujejo, ali je Popovič zlorabil položaj. Najprej: zakaj naročiti pravno mnenje o Ankaranu, če je ustavno sodišče takrat že reklo zadnjo, občina je ustanovljena in po lokalnih volitvah normalno deluje.

Na koprski občini še danes ne znajo povedati, kakšna je bila potemtakem uporabna vrednost zasoljene študije.

"Menim, da gre za neupravičeno trošenje javnega denarja," je prepričana občinska svetnica Olga Franca.

Nova sumljiva poslovna nadaljevanka?
Nakazila od Popoviča h Kresalovi pa se z Ankaranom niso končala. Maja lani je sledila nova sumljiva poslovna nadaljevanka, ki so jo na občini zamolčali. Ves denar, nakazan centru, ki ga Kresalova vodi z nekdanjim pravosodnim ministrom Alešem Zalarjem, ni bil porabljen za mnenje o Ankaranu, kot so takrat trdili.

ECRD in občina Koper sta namreč maja lani sklenila 56.000 evrov vredno pogodbo o izdelavi pravih mnenj glede posla na Serminu, prav tistega, zaradi katerega je bil župan lani obsojen, zdaj pa je sodba razveljavljena in vrnjena v ponovno sojenje.

V pogodbi rokohitrski način plačila
Najprej v oči zbode način plačila. Račun za prvi obrok, kar dve tretjini zneska, piše v pogodbi, bo ECDR izstavil občini v treh dneh po sklenitvi pogodbe. Računsko sodišče meni, da to krepko diši po avansu.

"Tovrstna plačila kažejo na morebiten obid pravil glede plačilnih rokov v javnem sektorju in predstavljajo prikrito izplačevanje avansov. To je ne nazadnje lahko tudi velika težava, v primeru, ko bi stranka želela vračilo plačila, ker s storitvijo ne bi bila zadovoljna," pravi namestnik predsednika računskega sodišča Samo Jereb.

"ECDR naročniku nikoli ni izstavil nikakršnega avansnega računa," odgovarjajo v zavodu Kresalove.

Toda, zakaj je Popovič zavodu Kresalove za mnenja petih pravnikov sploh plačal neverjetnih 160.000 evrov, če pa so pravniki prejeli po okoli 2.000 evrov plačila?

Si je župan plačeval odvetnike? Kresalova in Senica namige ostro zavračata
Policija po naših informacijah zato preiskuje, ali si je župan s tem denarjem morda plačal obrambo v nekaterih sodnih postopkih. Denarna nakazila namreč sovpadajo s časom, ko je zastopanje Popoviča v pritožbi na višje sodišče prevzela odvetniška pisarna Mira Senice, partnerja Kresalove.

"Delo, ki ga je ECDR opravil za naročnika, Mestno občino Koper, nima nikakršne zveze s plačilom odvetniških stroškov za obrambo župana Borisa Popoviča. Pogodba med ECDR in Mestno občino Koper opredeljuje izključno storitve, ki jih izvaja in na trgu ponuja ECDR," namige zavračajo v zavodu Kresalove.

Namige zavrača tudi odvetnik Miro Senica: "Vse račune, od kod je prišlo plačilo za naše pravne storitve za župana Popoviča, lahko mirno pokažem komur koli. Vse je dokumentirano in dokazljivo."

Policija je v izjavah skopa: "Zaradi interesa preiskave podrobnosti v predkazenskih postopkih ne moremo razkrivati."

Ali si je Popovič z javnim denarjem res plačal odvetnike, na občini ne odgovarjajo. Pravna mnenja pa so naročili, ker so morali vedeti, kakšno poslovno in finančno breme bi bila za občino pravnomočna obsodba župana. "Govorimo o morebitnih 20 milijonih evrov. Prepričani smo, da ob tem zbledi vsak dvom o upravičenosti naročila in izdelave študij pravnih strokovnjakov," odgovarjajo na občini.

Županovo velikodušno nakazilo je najmanj nenavadno, ker je pred časom ovadil odvetnico, ki naj bi za svetovanje od občine pričakovala 15.000 evrov. Nesramen znesek, je dejal takrat, 160 tisočakov pa zdaj ni bil nobena težava.

Posli Kresalove in Popoviča ujeli pozornost policije