Šrotu tožilec zdaj očita, da je premoženjsko korist omogočil podjetjema, ne sebi. Foto: BoBo
Šrotu tožilec zdaj očita, da je premoženjsko korist omogočil podjetjema, ne sebi. Foto: BoBo


Spremenjena obtožnica, je v ponedeljek po njenem prejemu poenostavljeno povzel Šrotov pooblaščenec Blaž Kovačič Mlinar, Šrotu ne očita več, da je pridobil korist za družbo Atka-Prima in zase, temveč za družbi Center Naložbe in Infond Holding. Znižal se je tudi znesek očitane pridobljene koristi, ki ni več 109,15 milijona evrov, temveč 77 milijonov evrov.

Tožilec Jože Kozina pa je pred današnjo obravnavo povedal, da v obtožnici "ostajajo isti obdolženci za ista kazniva dejanja". Po novi obtožnici storilci niso neposredno pridobili premoženjske koristi, ampak je to pridobil finančni holding, ki so ga obvladovali, je pojasnil.

Na podlagi teh ugotovitev je sodni senat med današnjo obravnavo že sprejel odpravo zahtevka za začasno zavarovanje premoženjske koristi za Šrota in njegovo ženo, zakonito zastopnico družbe Atka-Prima, ki je v tem procesu med obdolženimi in ki je v za sojenje relevantnem obdobju obvladovala družbi Infond Holding in Center Naložbe. Po besedah predsednice senata Vladislave Lunder sodišče nima več pravnih podlag za nadaljnje izvajanje tega ukrepa.

Odvetnik zahteval, da se sodišče izreče
Obramba je bila zaradi spremenjene obtožnice zelo ogorčena. Čeprav je tožilec med sojenjem povedal, da gre za običajno prakso, se obrambi spreminjanje obtožnice po desetmesečnem sojenju in pred napovedjo konca dokaznega postopka ne zdi dopustno. "Od sodišča zahtevamo, da se do takšnih sprememb opredeli," je povedal Kovačič Mlinar.

Lundrova je tako med obravnavo tožilca tudi pozvala, naj predstavi bistvene razloge za spremenjeno obtožnico. Ker je ugotovila, da senat še ni prebral določenih, za sojenje pomembnih listin, so danes nadaljevali njihovo branje.