Štorski župan je obtožen kar sedmih kaznivih dejanj goljufije, s katerimi naj bi si pridobil veliko premoženjsko korist. Foto: MMC RTV SLO
Štorski župan je obtožen kar sedmih kaznivih dejanj goljufije, s katerimi naj bi si pridobil veliko premoženjsko korist. Foto: MMC RTV SLO

Jazbec, ki je bil dva mandata poslanec SDS-a v Državnem zboru, je po poročanju Dnevnika obtožen kar sedmih kaznivih dejanj goljufij, s katerimi naj bi si pridobil veliko premoženjsko korist.

V sodelovanju z drugoobtoženim Zakelškom pa naj bi z lažnim prikazovanjem in prikrivanjem resničnih razmer zavajala predstavnike bank in finančnih ustanov, da so v času od leta 2001 do 2004 druga za drugo na transakcijski račun Zakelškovega podjetja Hudournik nakazovale visoka posojila.

Jazbec naj bi brez vednosti občinskega sveta v imenu občine podpisoval poroštva oz. asignacijske pogodbe. Z lažnimi dokumenti naj bi prikazoval, da sta občina in javno podjetje Komunala Hudournikova dolžnika. S tem je omogočil, da je podjetje Hudournik prejemalo posojilo, zapletlo pa se je, ko je šlo v stečaj in je približno tri milijone evrov visok dolg resnično morala začeti odplačevati občina.

Jazbec je na sodišču dejal, da nikoli ni niti pomislil, da bi lahko podjetje Hudournik pristalo v stečaju. Priznal pa je, da je res podpisoval asignacijske pogodbe, vendar naj bi to storil samo zato, ker je verjel, da je tudi Zakelšek zastavil svoje nepremičnine in da je podjetje še vedno tako uspešno, kot je bilo nekoč.

Občina je po njegovih besedah imela veliko želja, malo denarja in župana, ki ni bil tako neumen, kot je zdaj videti, ampak je po svojih močeh poskušal reševati zaplete, da so se lahko občinski projekti sploh uresničevali.

Obtožnica je v posmeh državi
Zakelšek je dejal, da je neutemeljena obtožnica lahko v posmeh pravni državi in da njegovo podjetje Hudournik v inkriminiranem obdobju pri bankah ni najemalo posojil zato, da bi kogar koli oškodovalo, ampak samo zato, da bi lahko uresničilo projekte, ki jih je občina naročila, ni pa jih mogla plačati.

Poleg goljufij je obtožen tudi pranja denarja. Pri svojem podjetju je najel ogromno posojilo, ki ga ni vrnil. Podjetje je torej izčrpal in ga spravil v stečaj.

Tretjeobtožena Ocvirkova je bila v času, ko naj bi se zgodila kazniva dejanja, vodja občinske uprave Občine Štore. Skupaj z Jazbecem naj bi ponaredila zapisnik seje občinskega sveta, ga podpisala in potrdila s pečatom. V njem je bilo zapisano, da občinski svet pooblašča župana za prevzem poroštva, kar pa ni bilo res. Tožilstvo ji očita, da je goljufala, sama pa krivdo odločno zanika.