Sodba je za zdaj še nepravnomočna. Foto: BoBo
Sodba je za zdaj še nepravnomočna. Foto: BoBo

Tožilstvo jima je je očitalo še zanemarjanje in surovo ravnanje z otrokom, zagovornik Furlanove Dušan Pajk pa je že napovedal pritožbo. "Jaz sem kazen že dobila, umrl mi je otrok, ponižno pa vas prosim, da mi pustite živeti z drugim otrokom," je sodišče v solzah zaman nagovorila mati. Dodala je, da otroka ne more oživiti, da ve, da je naredila napake, a da ni malomarna mati, kar ji očita tožilstvo.

Objokani oče pa je tožilki očital, da ju je v javnosti prikazala kot morilca lastnega otroka, ki sta ga imela zelo rada, in da še danes trpi zaradi nenadne smrti hčerke kot tudi zaradi sodnega procesa in medijske pozornosti, je za TV Dnevnik v sredo poročala Nina Mrzlikar.

Tožilka, ki je sicer za 34-letno Furlanovo in leto dni starejšega Birso predlagala po šest let in pet mesecev zapora, je poudarila, da sta obtožena zase izbrala veganstvo in življenje brez zdravnikov, kar sta vsilila tudi otroku, ki ni imel izbire. Dejala je še, da so se starši zavedali, da je bila deklica zadnje dni življenja zelo bolna, a je kljub temu nista peljala k zdravniku. Furlanin zagovornik Pajk je dejal, da starši otroka k zdravniku niso peljali, saj nista uspela prepoznati resnosti hčerkine bolezni, verjetno zaradi netipičnih znakov bolezni. Lucijini stari starši naj bi sicer že več mesecev pred njeno smrtjo opozarjali na otrokove težave z zdravjem.

Otrok je umrl zaradi sepse
Starši Lucije, ki je zaradi sepse umrla 9. avgusta 2011, niso vodili na preglede k zdravniku, prav tako je niso dali cepiti. Obdukcija je pokazala, da je otrok pred smrtjo preboleval pljučnico, bil je tudi dehidriran in kronično slabokrven. Kot je avgusta 2011 pojasnil predstojnik oddelka za otroško kirurgijo in intenzivno terapijo v UKC-ju Ivan Vidmar, je sepsa eden pogostejših vzrokov za smrt otrok pri tej starosti in ni nujno povezana z načinom prehrane otroka. Starši so namreč tudi otroka hranili vegansko.

A pediatrični izvedenec je presodil, da se je pljučnica razvila zaradi zmanjšane odpornosti, ki naj bi bila posledica slabe prehrane. Sodnik je sicer poudaril, da se ne sodi veganstvu ali staršem, ki odklanjajo uradno medicino. Dodal pa je, da ima zadržke, ko se poseže v pravico otrok.