Črna kronika
Sojenje Janezu Janši na celjskem okrožnem sodišču. Foto: Televizija Slovenija

Dodaj v

Tožba Carlove zaradi Janševega tvita v ponovno obravnavo

Odločba celjskega višjega sodišča
6. november 2018 ob 18:45
Celje - MMC RTV SLO, STA

Višje sodišče v Celju je ugodilo pritožbi predsednika SDS-a Janeza Janše na zamudno sodbo, po kateri bi moral Janša novinarki RTV SLO Eugeniji Carl plačati 6.000 evrov odškodnine zaradi žaljivega tvita.

Velenjsko sodišče je oktobra leta 2016 razsodilo, da mora predsednik SDS-a Janez Janša novinarki Eugeniji Carl plačati odškodnino v višini 6.000 evrov zaradi žaljivega tvita, v kateri je njo in novinarko ter urednico RTV-ja Mojco Pašek označil za odsluženi prostitutki. Šlo je za t. i. zamudno sodbo, saj Janša na očitke v tožbi ni odgovoril.

Janša je pozneje trdil, da je rok za odgovor na očitke v tožbi zamudil, ker mu ni bila vročena, saj je bil v času vročanja odsoten. Posledično je 11. novembra vložil predlog za vrnitev odločitve sodišča v stanje pred sodbo.

Velenjsko sodišče je julija 2017 razsodilo, da je bil Janša sam kriv za zamujeni rok za odgovor na očitke v tožbi. Janši je bilo poleg 6.000 evrov odškodnine prisojenih še 654 evrov pravnih stroškov zaradi predloga za vrnitev v prejšnje stanje.

Janša se je pritožil tudi na to odločitev, a je višje sodišče v Celju njegovo pritožbo zavrnilo. Postopek je enako tekel tudi v primeru Paškove.

Višje sodišče ugodilo pritožbi
Se je pa Janša pritožil še na samo zamudno sodbo. V tem primeru je, kot je razvidno iz sodbe, Višje sodišče v Celju Janši ugodilo in tožbo Carlove vrnilo v ponovno sojenje na prvo stopnjo. Z odločitvijo je pridržalo tudi odločitev o stroških pritožbenega postopka.

Kot je v obrazložitvi zapisalo sodišče, je prvi od pogojev, ki morajo biti kumulativno podani za izdajo zamudne sodbe, pravilno vročena tožba toženi strani, pri čemer je ugotovilo, da ugotovljena dejstva ne zadoščajo za zaključek, da je bila tožba s prilogami in pozivom za odgovor tožencu pravilno vročena.

"Vedno bom zagovarjala, da se morajo kateri koli toženi stranki v katerem koli postopku zagotoviti vse pravice, ki ji gredo. Sodišče naj brez sence dvoma ugotovi, ali je bilo vročanje pravilno izpeljano. V sodbi višjega sodišča gre za vprašanje postopka, ne vsebine. Mislim, da ni sodišča, ki bi razsodilo, da vsebina tvita ni bila žaljiva," je odločitev sodišča za Dnevnik komentirala Carlova.

Obe novinarki Janšo zaradi tvita tožita tudi kazensko. Na predobravnavnih narokih v kazenskih zadevah na celjskem okrožnem sodišču Janša ni priznal krivde.

Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
SpookyDonk
# 06.11.2018 ob 19:00
Prav neverjetno, kaj vse ta človek počenja, da se tožbe vlečejo in vlečejo. Samo zato, da bo čimdlje izpadel žrtveno jagnje. Sramota.
rudes
# 06.11.2018 ob 21:53
Spooky, če je pa bil odsoten, no. Saj je lepo povedal, kaj ne?

Tip je vedno na pravi strani. Ko finančno škriplje, mu pomagajo sestrične, ko dobi odločbo sodišča je ne dvigne. Seveda ne, če je pa odsoten. Ko je najbolj treba, mu crkne Volvo. Ni da ni. Jaz si vse te izgovore beležim. Za vsak slučaj. Nkol ne veš, kdaj pride prav.
novi_xy
# 07.11.2018 ob 09:27
Ne moreš verjet - sodišče na vse pretege poskuša opravičiti velikega vodjo. Noče prejeti pošte in oni pritrjujeo, da je ni mogel dobiti, ker je bil odsoten. In še se stalno pritožuje čez sodišča. V normalnih državah, pri normalnih državljanih bi tak vodja stranke že zdavnaj končal v zgodovini.
osservatore
# 07.11.2018 ob 09:54
A vanabe predsednik vlade piše takšne twite? Zaradi takih diletantskih twitov in neprimerga odnosa bo ljubljeni vodja ostal samo vanabe El presidente vlade.
ni maitre
# 07.11.2018 ob 08:55
To se pa zgodi v resnih državah s katerimi se tako radi primerjamo...

Vladajoča Avstrijska ljudska stranka (ÖVP) je danes zaradi seksističnega tvita iz svoje poslanske skupine izključila poslanca Efganija Dönmeza. Na družbenem omrežju twitter je namreč namignil, da je članica berlinske vlade iz vrst socialdemokratov Sawsan Chebli do položaja prišla s pomočjo spolnih uslug, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

https://www.delo.si/novice/svet/avstrijs
ka-ljudska-stranka-zaradi-seksisticne-izjave-izkljucila-poslanca-88204.html
Robin Lood
# 06.11.2018 ob 22:26
Edino, kar me pri tej zgodbi moti je to, da se veliki vodja brani iz prostosti.
stari maček
# 07.11.2018 ob 18:00
Pa ravno pred volitvami.
Če bi dvigoval pošto in hodil na obravnave,bi zadeva že zdavnaj bila zaključena,on.namerno zavlačuje,da se potem izgovarja na volitve.
Kdaj bo odstopil g.rast je skoraj 5%.
GUESS
# 08.11.2018 ob 13:04
Na, zdaj bo pa poštar kriv?!
Pa v kakšnih Butalah živimo?
Dajmo prosim nabirko, da se enkrat končno kupi zadosti velik poštni nabiralnik.
pa še nekaj: če navaden smrtnik dobi v kaslc obvestilo o priporočeni pošiljki, se šteje, da če po 15 dneh ni dvignil, je pošiljka DOSTAVLJENA. Pika.
xerces8
# 07.11.2018 ob 18:08
A zato imajo sodišča take zamude, ker se s takimi primeri ukvarjajo?
zenga
# 07.11.2018 ob 08:06
pa ravno pred volitvami........
novi_xy
# 08.11.2018 ob 14:45
Da jih ni sram, za kakšne bedake nas imajo ti politiki. Mi naj verjamemo,da ni mogel priti do pošte. Verjetno v tem mesecu ni prejel nobene druge pošte in ga ni niti zanimalo ali je dobil kakšno pošto.
Saj ga razumem, logično, ima toliko pozivov s sodišč, da je enega pač spregledal.
Človek, ki se ima za višek poštenosti, s stranko vred.
Isao
# 08.11.2018 ob 11:39
Poštar je tožbo Evgenije Carl Janezu Janši prinesel 17. avgusta 2016, in ker Janše ni bilo doma, mu je v nabiralniku pustil obvestilo o prispeli pošiljki, ki bi jo Janša lahko prišel iskat v petnajstih dneh. Janša je sodišču razložil, da je sicer 16. avgusta končal več kot tritedenski dopust v Bovcu, a je že naslednji dan začel dvotedenski dopust na hrvaškem otoku Pašman. Zato 17. avgusta, ko je prišel pismonoša, ni mogel sprejeti pošte, je zatrdil. Janša se je sicer z dopusta vrnil 31. avgusta, torej dan pred potekom roka za prevzem pošte, vendar je trdil, da obvestila o pošiljki sploh ni prejel.

Poštar do tu ni napravil nobene napake, so prepričana sodišča, vendar je očitno ključen datum 2. september 2016. Takrat so pretekli roki za prevzem pošiljke na pošti in formalno je štelo, da je pošiljka vročena. Dejansko poštar tistega dne v Janševem nabiralniku ni pustil tožbe, ampak obvestilo, da je ovojnica za nabiralnik prevelika. Razlog, da je višje sodišče sodbo zdaj razveljavilo, je to, da nižje sodišče ni ugotovilo, ali je poštar Janši na obvestilo napisal tudi, da je tožba na sodišču.

Ali je poštar Janšo obvestil, kje lahko prevzame pošto, ali ne, ni jasno. Čeprav lahko iz obrazložitve višjega celjskega sodišča sklepamo, da ga poštar ni obvestil, je sodišče zatrdilo, da na podlagi podatkov, ki jih ima, samo o tem ne more odločiti. Zadeva je še bolj zapletena zato, ker je to isto višje sodišče aprila odločilo, da je poštar ravnal pravilno. Šlo je za ločen postopek na podlagi Janševe zahteve za povrnitev zadeve v prejšnje stanje, vendar je vsebina skoraj enaka.
Tako piše v Dnevniku, kjer so se malo bolj potrudili kot MMC.
stari maček
# 08.11.2018 ob 10:20
Nekaj res smrdi pri nas v Celju.
Knight Kant
# 08.11.2018 ob 17:10
Ali ne občudujem tukaj nastopanja predsednika tiste naše naj-in-oh-in-sploh stranke, ki zadnje ćase svoj politični ugled gradi pretežno na protimigrantski retoriki, v kateri pomembno vlogo igra nasprotovanje tim "zlorabam azilnega sistema", ko za azil zaprošajo migranti, ki za azil po vsej verjetnosti ne izpolnjujejo vseh formalnih pogojev. Prosilcem za azil bi zato najraje vzeli pravico, da v postopku dokažejo svojo upravičenst do mednarodne zaščite, kar podporniki te stranke glasno ali tiho odobravajo, v predsednikovem posmehovanju slovenskemu pravosodju pa po svojih lastnih merilih ne prepoznajo zlorabljanja našega pravosodnega sistema.
nesreča
# 06.11.2018 ob 23:18
Ne daj se Janez!!!!!
marelica7
# 08.11.2018 ob 07:24
Glede na to, da volilci na Štajerskem obožujejo J.J. ni pošteno da je sojenje v teh krajih. Prestavite sojenje v Kranj.
Nikolas
# 08.11.2018 ob 12:31
... a ni še v penziji ?...
mrgo12345
# 08.11.2018 ob 13:53
Vladajoča Avstrijska ljudska stranka (ÖVP) je danes zaradi seksističnega tvita iz svoje poslanske skupine izključila poslanca Efganija Dönmeza. Na družbenem omrežju twitter je namreč namignil, da je članica berlinske vlade iz vrst socialdemokratov Sawsan Chebli do položaja prišla s pomočjo spolnih uslug, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Avstrijski in nemški parlament?!
ap72
# 07.11.2018 ob 22:14
če daš delavcu odpoved moraš dokazat, da si mu vročil pošto

enako velja za sodišče... pošta mora biti pravilno vročena

višje sodišče je ugotovilo, da temu ni bilo tako

zamudna tožba bo tako očitno padla, zdaj pa gre vse na novo

ne vem če je bil tvit žaljiv, mogoče je bil neprimeren, ampak to bo zdaj vsebinsko presojalo sodišče, janša pa bo imel možnost predstaviti ozadje.

ne vem kaj se nekateri razburjajo tule...
slovannn
# 07.11.2018 ob 20:43
Ja, javna dela so včasih dobro plačana, vsi ljudje jih pa ne razumejo.
galoper
# 07.11.2018 ob 18:16
Poznamo različne nazive za iste plačljive storitve, včasih tudi odvisne od emocionalnega stanja in asociacij.
brezposelni
# 10.11.2018 ob 19:20
novi_xy

# 08.11.2018 ob 14:45
Prijavi neprimerno vsebino Da jih ni sram, za kakšne bedake nas imajo ti politiki. Mi naj verjamemo,da ni mogel priti do pošte. Verjetno v tem mesecu ni prejel nobene druge pošte in ga ni niti zanimalo ali je dobil kakšno pošto.
Saj ga razumem, logično, ima toliko pozivov s sodišč, da je enega pač spregledal.
Človek, ki se ima za višek poštenosti, s stranko vred.


Seveda, opozicijskega voditelja je treba kaznovati za tisti dve besedi, tudi zato, ker mi ga pa res ne maramo. Mi hočemo Jankovića. srkzm.
johan1
# 09.11.2018 ob 13:38
In kdaj lahko pričakujemo kup pisem bralcev z obrazložtvijo bivšega Ustavnega sodnika M. Krivica o tem, kakšna krivico je zopet hotelo Janši nerediti tožilstvo in del sodstva.
Pa ali sestavljalci zakonov res ne zbajo preplonkati niti takih zadev, ki so drugje v EU že davno urejene.
Kazalo